Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μια παραβολή…

[[ δαμ- ων ]]

Ωραίες που είναι οι παραβολές. Ακούγονται από τους μεγάλους όπως τα παραμύθια από τους μικρούς. Κι ενώ οι γιαγιάδες και οι παππούδες λένε στα εγγόνια τα παραμύθια για να περνάει ευχάριστα η ώρα, δεν είναι το ίδιο για τις παραβολές. Γιατί η παραβολή δεν λέγεται για να περνάει απλά κι ευχάριστα η ώρα. Κι ούτε τα γερόντια μπορούν να πουν παραβολές. Αυτές τις λένε οι σοφοί Δάσκαλοι. Μέσα στη σοφή ιστορία της παραβολής κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Αλήθειες που θα πρέπει να τις ανακαλύψουμε εμείς όπως οι χρυσοθήρες τα ψήγματα χρυσού στα ποτάμια και όπως οι Αφρικανοί τα διαμάντια στα αδαμαντωρυχεία.
Όλοι οι σοφοί Δάσκαλοι αρέσκονται να μιλούν με παραβολές. Επειδή την παραβολή την ακούνε πολλοί, αλλά ο καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά. Κι ο Δάσκαλος επιθυμεί ο καθένας να παίρνει τη δόση της αλήθειας που είναι έτοιμος να δεχτεί και που μπορεί να βαστάξει. Η συνειδητότητα των ανθρώπων διαφέρει. Αυτό που για τον ένα είναι εύκολο να κατανοηθεί, και στη συνέχεια να γίνει τρόπος ζωής, στον άλλο είναι πολύ δύσκολο. Φυσικά ακόμη δυσκολότερο να γίνει φιλοσοφία του και τρόπος ζωής. Γι’ αυτό οι σοφοί Δάσκαλοι μιμούνται τη μητέρα Γη. Όπως η Γη κρύβει τους θησαυρούς της μέσα στα σωθικά της έτσι κι οι Δάσκαλοι κρύβουν τους θησαυρούς των ιδεών, τις αλήθειες των διδασκαλιών τους, μέσα στις παραβολές.
Ο Ιησούς χρησιμοποίησε πολλές παραβολές για να μιλήσει για τις υπερκόσμιες αλήθειες και τα μυστήρια της βασιλεία των Ουρανών. Με τις αλληγορικές διηγήσεις Του, χρησιμοποιώντας ζωηρές καθημερινές εικόνες, οδήγησε όσους είχαν την τύχη να Τον ακούσουν σε ηθικά διδάγματα. Κι όταν οι μαθητές Του Τον ρώτησαν γιατί μιλάει με παραβολές, τους απάντησε: «δια τούτο εν παραβολαίς αυτοίς λαλώ, ίνα βλέποντες μη βλέπωση και ακούοντες μη ακούωσι μηδέ συνώσι»(Ματθαίος, ιγ΄, 13) Γιατί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν πίσω από τις λέξεις να διακρίνουν την καλυμμένη αλήθεια. Πρέπει να έχεις λάβει το προνόμιο της μύησης για να είσαι σε θέση να σύρεις τα πέπλα ώστε να δεις την αλήθεια. « Ότι υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, εκείνοις δε ου δέδοται» (Ματθαίος, ιγ΄11)) μας είπε ο μεγαλύτερος Διδάσκαλος που περπάτησε στη Γη. Λίγοι μπορούν να έχουν αυτό το χάρισμα! Στους περισσότερους δεν έχει δοθεί.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: