Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα της Υπερδνειστερίας

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επέστησε την προσοχή του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τον πραγματικό αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας.
Μια κατάσταση η οποία οδηγεί σε συνεχή προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, αφού εμποδίζεται η μετακίνησή τους καθώς και η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα τους, στην περιοχή, όπως σημειώνει το Ria Novosti.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η Ρωσία επιζητά μια δίκαια και συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας και ότι ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική λειτουργία των συνομιλιών με τη μορφή «5+2» [Μολδαβία και Υπερδνειστερία- ως μέρη της σύγκρουσης και Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ ως μεσολαβητές καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές].
Το 60% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, οι οποίοι προσπάθησαν να βγουν από τη σύνθεση της Μολδαβίας, πριν από την κατάρρευση της ΕΕΣΔ, με την ανησυχία, ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: