Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Φιλοκτήτης

[[ δαμ- ων ]]

Α΄ μέρος
Ο Φιλοκτήτης είναι ένας ήρωας του Τρωικού πολέμου, που αν και ξεκίνησε για το Ίλιο, δεν έφτασε από μια κακοτυχία. Όμως ήταν γραφτό να μην πέσει το Ίλιο χωρίς τη δική του παρουσία. Έτσι, αν και δεν πήρε μέρος στους δεκαετείς αγώνες, που ύμνησε ο Όμηρος, στο τέλος, μετά από μια μαντεία, ο Οδυσσέας αναγκάστηκε να τον φέρει στην Τροία, για να μπορέσουν, επιτέλους, οι Δαναοί να καταλάβουν το βασίλειο του Πρίαμου.
Ας γνωρίσουμε τον μύθο του ήρωα από τη Θεσσαλία:
Ο Φιλοκτήτης ήταν γιος του Ποίαντα (*1) και της Δημώνασσας, βασιλιάς των πόλεων της Θεσσαλίας Μεθώνης, Θαυμακίας, Μελίβοιας και Ολιζώνος. Υπήρξε ονομαστός τοξότης και είχε την τύχη να κρατάει το τόξο και τα φαρμακερά βέλη του Ηρακλή. Του τα έδωσε σαν δώρο ο Θηβαίος ήρωας όταν βασανιζόταν από τον δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που είχε κολλήσει στις σάρκες του και τις κατέτρωγε. Για ν’ απαλλαγεί από τους φριχτούς πόνους ο Ηρακλής έκανε ένα σωρό από ξύλα, ανέβηκε πάνω σου και ζητούσε κάποιος να βάλει φωτιά. Έτυχε να περνάει ο Φιλοκτήτης, που δέχτηκε μπροστά στη μεγάλη δοκιμασία του ξακουστού ήρωα, να δώσει τέλος στο μαρτύριό του, κι έτσι άναψε τη φωτιά. Για να τον ευχαριστήσει ο Ηρακλής του έδωσε το τόξο και τα βέλη του. Του ζήτησε, επίσης, να μη φανερώσει που ήταν η στάχτη από την πυρά, που αφάνισε το σώμα του.
Ο Φιλοκτήτης υπήρξε ένας από τους πολλούς μνηστήρες της Ελένης. Έτσι τον έδενε όρκος, και σαν την έκλεψε ο Πάρης, πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας με επτά καράβια και ικανούς πολεμιστές.
Μετά από την αναμονή στην Αυλίδα και τη θυσία στην Άρτεμη, πριν φτάσουν στα παράλια της Μ. Ασίας οι Έλληνες έκαναν κι άλλη θυσία στο νησί Χρύση. Εκεί υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά Χρύση, που δεν υπήρξε και τόσο καλόγνωμη για τους ανθρώπους, κι επόπτευε τα περάσματα της θάλασσας, φυλάγοντας τον Ελλήσποντο. Οι Έλληνες ήθελαν να την εξευμενίσουν, ώστε να μην πάει χαμένη η εκστρατεία τους (*2). Μα τους ήταν άγνωστο το νησί και τα νησιά της περιοχής πολλά. Τη θέση του νησιού τη γνώριζε μόνον ο Φιλοκτήτης (*3). Αυτός ανέλαβε και τους οδήγησε στη αρμυρόζωστο νησί.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: