Η κατανάλωση καθημερινά μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χολητσερόλης (LDL), και έτσι να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και τα άλλα όσπρια, όταν τρώγονται τακτικά, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλ'ς του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα (130 γραμμάρια ή τρία τέταρτα του φλιτζανιού). Η επίδραση των διαφορετικών ειδών οσπρίων φαίνεται να είναι περίπου η ίδια, οπότε δεν έχει τόση σημασία ποιά όσπρια τρώει κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου