Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Λίγο πριν την κάλπη

“Σχολιαστής”

Καλοί είναι οι κουμπάροι, καλοί οι φίλοι, καλοί κι οι μπαρμπάδες ή τα ξαδέλφια. Μα καλύτεροι είναι οι άξιοι. Επιλέγουμε να ψηφήσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τους άξιους. Αυτούς που δείχνουν ενδιαφέρον για το κοινό καλό των συγχωριανών και του ευρύτερου δήμου. Κακά τα ψέματα, αλλά η τύχη μας συνδέεται με όλους τους κατοίκους του ευρύτερου δήμου. Κοινή γαρ η τύχη για Βαγαίους, Πλαταιείς, Θηβαίους και Θίσβιους μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είναι αναγκαίο και πρέπον να αφήσουμε κατά μέρος τους δεσμούς αίματος ή τις κοινωνικές υποχρεώσεις και να ψηφίσουμε με γνώμονα την ικανότητα των ατόμων. Να αναζητήσουμε ανθρώπους με πρωτοβουλίες, πρωτότυπες και πραχτικές ιδέες. Ανθρώπους με διάθεση προσφοράς και γεμάτους με ενέργεια. Τους άξιους.
Τον κουμπάρο, τον φίλο, τον συγγενή, που είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε από υποχρέωση και φιλότιμο, ας τον κρατήσουμε να πιούμε μερικές μπύρες, κανένα τσιπουράκι στην πλατεία του χωριού τώρα το καλοκαίρι, ή να φάμε κανένα ψαράκι στην Αλυκή και στο Σαράντη. Να παίξουμε καμιά κολιτσίνα , κι αν το φέρει η παλιοπαρέα καμιά μπιρίμπα. Αλλά μέχρι εκεί αν δεν είναι άξιος για τα κοινά. Μπορεί να είναι πανάξιος νοικοκύρης, εξαίρετος στη δουλειά του, μπεσαλής φίλος αλλά να μην έχει το τσαγανό της πολιτικής προσφοράς. Της θυσίας του προσωπικού στο βωμό του κοινού συμφέροντος. Ή από την άλλη μεριά μπορεί να είναι φαταούλας και να κοιτάει μόνο την πάρτη του. Σε αυτούς λέμε «Όχι».
Τα περασμένα 3,5 χρόνια με την συμπόρευσή μας στον ευρύτερο Δήμο Θηβαίων αποκομίσαμε κάποιες εμπειρίες. Κάποιες καλές και κάποιες κακές. Δεν διεκδικήσαμε, όμως, αυτά που δικαιωματικά μας ανήκαν. Μπορεί να οφείλεται και στην απειρία της από κοινού συμπόρευσης, μπορεί και στην δυναμική των εκπροσώπων μας. Δεν είναι καιρός για κρίσεις και επικρίσεις. Αποδυναμώθηκε αυτή την δεκαετία και η φωνή μας, γιατί από τέσσερις αντιπροσώπους στον κεντρικό δήμο, τώρα θα έχουμε τρεις. Αντίθετα η δυναμικότητα των Πλαταιέων ενίσχυσε τη φωνή τους γιατί από τέσσερις αύξησαν τους συμβούλους στο κεντρικό σε πέντε. Αυτό δεν οφείλεται στην δική μας υπογεννητικότητα και στην υπεργεννητικότητα των Πλαταιέων. Οφείλεται στη διορατικότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων.
Οι νουνεχείς διδάσκονται από τα λάθη τους. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Και οι σώφρονες δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Τέρμα, λοιπόν, τα φιλικά, συγγενικά και κοινωνικά κριτήρια. Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε τους άξιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: