Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Αχιλλέας και Πενθεσίλεια, ένας έρωτας μέσα από τον θάνατο

[[ δαμ- ων ]]

Ένας έρωτας χωρίς αντίκρισμα, γιατί πριν καν αρχίσει τον σκέπασε με τα μαύρα φτερά του ο θάνατος, ήταν αυτός που ένιωσε ο μεγαλύτερος ήρωας του Τρωικού πολέμου, ο Αχιλλέας,
για την πεντάμορφη Αμαζόνα Πενθεσίλεια. Για τον Αχιλλέα, το γιο της θεάς Θέτιδας και του θνητού Πηλέα, γνωρίζουμε πάρα πολλά από τη μυθολογία μας. Η Πενθεσίλεια ήταν κόρη του θεού του πολέμου Άρη και της Οτρήρης. Η βασιλεία της ανάγεται στην εποχή του Τρωικού Πολέμου, ενώ στην προγενέστερη εποχή του Ηρακλή βασίλισσα των Αμαζόνων ήταν η Ιππολύτη. Μετά τον θάνατο του Έκτορα στον Τρωικό Πόλεμο, η Πενθεσίλεια ήρθε «από τον αλαργινό Πόντο» να βοηθήσει τους Τρώες επικεφαλής στρατού από Αμαζόνες. Σύμφωνα με κάποια παράδοση είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει τη χώρα της μετά από κάποιο φόνο που έκανε άθελά της, ή ήθελε να εξαγοράσει το κρίμα που την βάρυνε. Συγκεκριμένα, είχε σκοτώσει κατά λάθος την αδελφή της στο κυνήγι κι έλπιζε βοηθώντας τους Τρώες, που τους προστάτευε η θεά Άρτεμη, προστάτιδα και του κυνηγιού, ότι θα τη συγχωρούσε η θεά.
Ο βασιλιάς της Τροίας Πρίαμος δέχθηκε την Πενθεσίλεια σα να ήταν πραγματική κόρη του και ετοίμασε πλούσιο τραπέζι γι’ αυτήν. Όμως οι οιωνοί δεν φάνηκαν ευνοϊκοί. Ο Πρίαμος είδε στον ουρανό έναν αετό που κρατούσε στα νύχια του ένα περιστέρι – σημάδι ότι η Πενθεσίλεια θα σκοτωνόταν. Η γενναιότητα των Αμαζόνων και η πολεμική τους ικανότητα ήταν τέτοιες που κατόρθωσαν όχι μόνο να κυνηγήσουν τους Έλληνες και να τους αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν στα πλοία τους, αλλά και να σκοτώσουν πολλούς Αχαιούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μαχάονας, γιος του Ασκληπιού κι ένας εκ των δύο γιατρών του αχαϊκού στρατεύματος. Η βασίλισσα των Αμαζόνων κάλεσε σε μονομαχία τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, που όμως δεν αποδέχτηκε την πρόκληση, θεωρώντας την ανάξιά του.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: