Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ωραία Ελένη


[[ δαμ- ων ]]

Μέρος Z΄
Σχόλια
• Θα δώσουμε τώρα μια ευρύτερη ερμηνεία στην έννοια “Ελένη”.
Η Ελένη ενσαρκώνει κάτι το αρχετυπικό, που μας παραπέμπει στο Μέγα Θήλυ, σε κάποια θηλυκή ψυχική δύναμη. Κατά τον Ranke Graves η Ελένη ήταν η Μεγάλη Μητέρα και η θεά όλων των πραγμάτων, που ήταν ήδη στην αρχή της δημιουργίας ( γέννηση από το αυγό ). Σαν Σελήνη περιδιαβαίνει τον ουρανό και φέρει την ονομασία Ευρυνόμη (= πλατειά πορεία ).
Η Ελένη αποτελεί το σύμβολο της θηλυκής φυσικής δύναμης. Γεννήθηκε από το ίδιο κοσμικό αυγό, από το οποίο γεννήθηκε κι ο αδελφός της Πολυδεύκης. Έτσι στο κοσμικό αυγό συνυπήρξαν η αρσενική και η θηλυκή δύναμη για τη δημιουργία της πολλότητας των πραγμάτων. Η Ελένη είναι ο θηλυκός πόλος του κοσμικού νόμου ή της αρχής της ζωής, η αιτία του κάθε γίγνεσθαι.
Ο εσωτεριστής Στουραΐτης μας έχει την άποψη πως ως αρχέτυπο η Ελένη κατοικεί εκεί που κατοικούν και οι πλατωνικές ιδέες. Είναι η Μητέρα, μια όψη της Μητέρας της ζωής , η Άνιμα ( anima mundi ), αντίθετος πόλος στο Ανδρικό Ασυνείδητο. Η συνάντηση του Άνδρα με την Ελένη, ως αρχετυπική εικόνα είναι καθοριστική και εμπνέει. Ας δούμε τα όσα γράφει στο δοκίμιό του “Ο Μύθος της ωραίας Ελένης”:
[[ Στον Ελληνικό μύθο, η Ελένη είναι η ωραία του κόσμου και τελικά είναι μια εικόνα της anima. Αυτό θυμίζει το χαρακτηρισμό της Αφροδίτης Ουράνιας, σαν κυρίαρχης του όλου κόσμου. Σε μερικά συστήματα η Ελένη είναι η κεντρική αιτία, δηλ. η Σοφία και χαρακτηρίζεται Μητέρα, σαν ανώτατη Δύναμη, σαν Άγιο Πνεύμα, σαν άρρεν- θήλυ, σαν Παρθένος, σαν πολυεύσπλαχνη Μητέρα, σαν ιερά περιστερά, σαν σύζυγος του μοναδικού Άρρενος, σαν αποκαλύπτρια των τελείων Μυστηρίων ή σαν κρυφή Μητέρα, για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους χαρακτηρισμούς της. Εκτός αυτού το πεπρωμένο της σαν κοσμικό γεγονός, αντικατοπτρίζει τον πόνο, αλλά και τη σωτηρία της κάθε ανθρώπινης ψυχής, η οποία έπεσε στην ύλη και περιμένει εκεί τη σωτηρία της. Από τα λίγα αυτά παραδείγματα θα έγινε αντιληπτό ότι η Ελένη δεν είναι μια γυναίκα από σάρκα και οστά, αλλά κάτι περισσότερο…

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: