Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Εξασθενές χρώμιο και στα Βάγια

Απο την Εφημερίδα «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ», του Θανάση Κουρουμπέτση

Ενημερωτική συγκέντρωση από την κίνηση πολιτών

Μετά τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και την Θήβα ο συναγερμός χτύπησε και στα Βάγια. Όλα ξεκίνησαν πριν τρείς μήνες περίπου, όταν βρέθηκαν ανεβασμένα τα επίπεδα ολικού χρωμίου και εξασθενούς σε ιδιωτική γεώτρηση.
Οι Βαγαίοι πολίτες για το περιβάλλον έστειλαν δείγματα νερού σε ιδιωτικό εργαστήριο (31 Μάη 2008) από ιδιωτική γεώτρηση, αλλά και το 2ο Δημοτικό Σχολείο, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ολικό χρώμιο 9,4, εξασθενές 8,0 και 9,5 – 9,0 αντίστοιχα!
Η δε γνωμάτευση κατέληγε πως «τα δείγματα κρίνονται ακατάλληλα για κάθε χρήση με εξαίρεση την ποτιστική δενδρωδών καρποφόρων καλλιεργειών και καλλωπιστικών φυτών καθώς και για τον καθαρισμό χώρων».
Στην συνέχεια ζήτησαν και από τον Δήμο να προβεί σε μετρήσεις και παράλληλα φρόντισαν να ενημερωθούν αρμοδίως, αφού ως γνωστόν οι γνώμες διίστανται!
«Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι οι καρκινογόνες ενώσεις όπως είναι το Cr (VI) δεν μπορούν να έχουν νόμιμα επιτρεπόμενα όρια ειδικά σε πόσιμο νερό και τρόφιμα» επεσήμανε ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Λέκτορας Χημείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εξηγώντας πως το όριο που έχει ορίσει σήμερα η Ένωση Ελλήνων Χημικών είναι απλά ένα όριο ασφαλείας μόνο για βραχυπρόθεσμες εκπομπές των ανθρώπων σε αυτό το άκρως καρκινογόνο στοιχείο!
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπετάκη στη Θήβα και τα Βάγια η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική με τα επίπεδα του χρωμίου να έχουν φτάσει σήμερα τα 38 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή, πέρα από κάθε όριο «ασφαλείας», 50 -200 φορές πάνω από το όριο της ΕΕΧ, ενώ δεν είναι γνωστά τα επίπεδα σε τρόφιμα γιατί απλά δεν έχουν γίνει οι σχετικές μετρήσεις, αλλά είναι γνωστό ότι το χρώμιο δεν μπορεί να φτάσει τα υπέργεια τμήματα ενός φυτού, ενώ προσβάλλει επικίνδυνα τα υπόγεια τμήματα. «Με άλλα λόγια τα τρόφιμα – βολβοί που προέρχονται από περιοχές με νερό με χρώμιο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι περιέχουν χρώμιο και τέτοια τρόφιμα είναι οι πατάτες και τα καρότα…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπετάκης
Ως προς δε τις επιπτώσεις του εξασθενούς στον οργανισμό μίλησε η ενδοκρινολόγος του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας Φωτεινή Μαλανδρινού, ενώ για όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με την υγεία και το περιβάλλον τα ‘πε ο Πρόεδρος της κίνησης ‘Πολίτες για την αειφορία’ π. Ιωάννης Οικονομίδης.
Για τους κινδύνους που απειλούν πλέον ολάκερη την Βοιωτία μίλησε και το μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον Αλέκος Καρκάνας, ακούστε όμως τι απάντησαν στην ερώτηση «Τι μπορούμε να κάνουμε; «Λίγα αλλά πολύ σημαντικά» όπως είπε: «Να ξυπνήσουμε τον γείτονά μας, να απαιτήσουμε σεβασμό στη ζωή μας, να δούμε από τα δελτία τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ ποιες είναι οι εταιρείες που ρυπαίνουν και να σταματήσουμε άμεσα να αγοράζουμε τα προϊόντα τους, άμεσα να ζητήσουμε
νερό χωρίς εξασθενές, να ξεσηκώσουμε το διπλανό μας, το μαθητή, το φίλο μας, τον δάσκαλο, τον παπά, τον Δήμαρχο, όλους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: