Από τον anparatiritis.gr
Aγαπητέ κύριε Πετρίδη,
Η κ. Οικονόμου σε πρόσφατο κείμενό της στην ιστοσελίδα μας αναφέρεται σε ένα κείμενό μου που έχω δημοσιεύσει στα ΝΕΑ για να κάνει … δυστυχώς το μαύρο (ενεργός άνθρακας) … άσπρο (καθαρό νερό).
Στο άρθρο μου των ΝΕΩΝ έγραψα επί λέξει:
Για παράδειγμα, το πρόβλημα του Ασωπού με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VΙ)] δεν μπορεί να λυθεί με οικιακά φίλτρα νερού διότι αυτό το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται και στην παραγωγή τροφίμων και γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα βολβοί (π.χ. καρότα και πατάτες) βιοσυσσωρεύουν χρώμιο. Αυτά τα καρότα Θηβών πόσο ασφαλή είναι ακόμα και αν όλοι οι κάτοικοι των Οινοφύτων αγοράσουν φίλτρα ενεργού άνθρακα που (θεωρητικά) μετατρέπουν το τοξικό Cr(VΙ) σε μη τοξικές μορφές του; Υπάρχουν επιστημονικές μετρήσεις αυτής της μετατροπής; Και αν όντως γίνεται αυτή η μετατροπή, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εγκαθιστά ένα τεράστιο φίλτρο άνθρακα στον κάθε αγωγό λυμάτων που καταλήγει στον Ασωπό;
Από το παραπάνω κείμενο που είναι σαφώς κατά των φίλτρων ως μη-λύση (!), η κ. Οικονόμου δυστυχώς άλλα κατάλαβε. Ή μάλλον κατάλαβε όσα εκείνη ήθελε για να προωθήσει την έρευνά της.
Επιστημονικά ανήθικο αυτό για μένα, ειδικά όταν γίνεται από μια συνάδελφο που μας χωρίζουν κάποιες πόρτες στην Πανεπιστημιούπολη. Δεν μπήκε καν στον κόπο να με ρωτήσει τι εννοώ πριν διαστρεβλώσει τα γραπτά μου.
Tα συγκεκριμένα ερωτήματα παραμένουν:
1. γίνεται η μετατροπή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές χρώμιο από τον ενεργό άνθρακα;
2. αν ναι στο 1., κάθε πότε χρειάζεται ένα τέτοιο φίλτρο αντικατάσταση; Κάθε πόσα λίτρα νερού πρέπει να αγοράζει ο πολίτης νέο φίλτρο;
3. η κ. Οικονόμου γιατί χρησιμοποιεί την τραγωδία του Ασωπού για να προωθήσει … «φίλτρα»; Ποια είναι τα κίνητρά της; Διότι είναι αδύνατον να πιστέψω ότι όλα αυτά τα κάνει «αφιλοκερδώς» όπως δηλώνει…
Επιμύθιο: το θέμα στον Ασωπό δεν είναι να πουλήσει ο καθένας οικολογική ευαισθησία, επιστημονικό know-how ή λύσεις σαν από μηχανής-Θεός … αλλά να πιέσουμε τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες και το κράτος ώστε να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση και ο ρυπαίνων να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον. Κανένα φίλτρο δεν είναι ικανό για κάτι τέτοιο! Ακόμα κι αν έχει τις διαστάσεις του νέου αντιδραστήρα που έφτιαξαν στο CERN για το λεγόμενο «πείραμα του Θεού».
Ευχαριστώ για την φιλοξενία της επιστολής μου.
Γιάννης Ζαμπετάκης
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor ΕΚΠΑ
http://environmentfood.blogspot.com/
2 σχόλια:
Πολυ καλο το αρθρο σου κ. Γιάννη Ζαμπετάκη.
:) thanx anonime
Δημοσίευση σχολίου