Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η ημερίδα για τον Ασωπό στα Οινόφυτα



Απο το thiva-press

Στο συρτάρι του ΥΠΕΧΩΔΕ έμειναν τα μέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού και η μελέτη Λοιζίδου

Ημερίδα με θέμα «Ασωπός ποταμός παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του» πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Δήμος Οινοφύτων.Ομιλήτρια στην ημερίδα που έγινε στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας ήταν η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο Μαρία Λοιζϊδου.
Όπως είπε η κ. Λοιζίδου «Η μελέτη έχει εκπονηθεί εδώ και δέκα χρόνια και αφορούσε την καταγραφή της βιομηχανικής ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού έτσι ώστε να βρούμε τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς, προτείναμε λύσεις που πιστεύαμε ότι θα λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ και βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο και χειρότερο πρόβλημα με την αντιμετώπιση των βιομηχανικών αποβλήτων και την ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής».
Στη συνέχεια η καθηγήτρια του ΕΜΠ εκτίμησε ότι η μη υλοποίηση της μελέτης «οφείλεται σε πρόβλημα χρηματοδότησης γιατί αφορά βιομηχανικά απόβλητα του ιδιωτικού τομέα».
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς σημείωσε ότι η υλοποίηση της μελέτης που προέβλεπε την κατασκευή του κεντρικού βιολογικού καθαρισμού θα έλυνε κάθε πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα του Ασωπού «μεγάλο και διαχρονικό». Ο κ. Περγαντάς μάλιστα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην μη υλοποίηση των μέτρων του ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνοντας ότι «εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε στα χέρια της Κεντρικής εξουσίας αφού παρά τις δεσμεύσεις της δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο από αυτά που είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2008. Έτσι το θέμα του Ασωπού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Εμείς στο μέτρο του δυνατού κάνουμε ελέγχους και πάνω απ’ όλα υπάρχει η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η οποία απορρίπτει όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι να πάμε σε οριστική εξυγίανση της περιοχής».
Ο Δήμαρχος Οινοφύτων Γιώργος Θεοδωρόπουλος αφού ευχαρίστησε, για την παρουσία της, την καθηγήτρια του ΕΜΠ(φωτό) τόνισε ότι «στην προσπάθεια εξυγίανσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής προσεγγίζουμε σήμερα το πρόβλημα από μια δυναμική πλευρά με την παρουσία της κ. Λοιζίδου. Ευχόμαστε να βγουν θετικά συμπεράσματα από αυτήν την ημερίδα με την οποία επιδιώκουμε να γίνει η απαρχή επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Οινοφύτων για την ύδρευση από την ΕΥΔΑΠ αλλά και το «μεγάλο στοίχημα»,όπως το χαρακτήρισε που είναι η απορρύπανση του ποταμού. Όπως είπε στα ΜΜΕ «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας ασχολούμαστε με τα προβλήματα του περιβάλλοντος που απασχολούν την περιοχή μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε καθαρό νερό, σταματήσαμε να πίνουμε χρώμιο και βαρέα μέταλλα. Παράλληλα συμμετέχουμε στο Μητρώο Περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και πιστεύουμε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο μας είναι η αποκατάσταση του Ασωπού. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας εδώ και 35 χρόνια και απασχολεί δύο Νομαρχίες, δύο Περιφέρειες και αρκετούς Δήμους. Όμως η ρύπανση παράγετε εδώ, στα Οινόφυτα, από τις βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί άναρχα και έχουν κατακλύσει την περιοχή».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΟΜΠΑ, Η ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΚ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Ανώνυμος είπε...

Απο τον Γιαννη ως τον Κολιο τυφλα ναχουνε και οι δυο.

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ. Μπορεί να διαλέξει απο τους άξιους Δημοτικούς Συμβούλους του,άλλον για Πρόεδρο,ακόμη και απο την Αντιπολίτευση!Τον Ματζάβελο ας πούμε ή τον Δούση!Ευκαιρία να γλιτώσει απο την σκληρή αντιπολίτευση που ασκούν!Τον Σταμούλη,να τον τοποθετήσει σε πιό κατάλληλη θέση.Για παράδειγμα,να τον διορίσει μόνιμο οικονομικό Σύμβουλο του Δήμου!!!