Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΥΠΕΧΩΔΕ:Χρηματοδότηση έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης



Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Τρίτη την 1η Πρόσκληση για την Υποβολή Προτάσεων για χρηματοδότηση έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.
Με την 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Δημοτικές ή Διαδημοτικές Επιχειρήσεις και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης.
Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η συνολική κάλυψη των αναγκών των οικισμών σε βιολογικούς καθαρισμούς με την δημιουργία όπου απαιτείται και της απαραίτητης υποδομής αποχετευτικών δικτύων, η βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της χώρας, καθώς και των ακτών κολύμβησης και των ποταμών και λιμνών που κινδυνεύουν από ευτροφικά φαινόμενα καθώς και η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων που προκύπτουν μετά την επεξεργασία των λυμάτων, κυρίως για αγροτική χρήση, με προτεραιότητα στις ελλειμματικές περιοχές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ειδικές πληροφορίες και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από την ιστοσελίδα http://www.epper.gr/ της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στην πρώτη αυτή πρόσκληση του Υπουργείου και στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται οι εξής οικισμοί του Νομού Βοιωτίας:
Δήλεσι Οινοφύτων, Πλάκα Δήλεσι Σχηματαρίου, Άγιος Γεώργιος Κορώνειας, Κυριάκι, Δίστομο, Ορχομενός, Αλίαρτος και Βάγια.
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τη σημερινή Απόφαση κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για το Περιβάλλον και δίνουμε την οριστική λύση σε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, αυτό της επεξεργασίας λυμάτων.
Αντιμετωπίζουμε οριστικά σε όλους τους οικισμούς της χώρας (με πληθυσμό αιχμής άνω των 2000 κατοίκων) την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής δικτύων αποχέτευσης. Έτσι, θα υπάρχει και αποτελεσματική προστασία της ποιότητας των υδάτινων αποδεκτών (ποταμών, λιμνών, ακτών, υπόγειων υδροφορέων, κ.α.). Παράλληλα, από τις υποδομές που θα δημιουργηθούν θα προκύπτουν και νερά που μπορούν να αξιοποιηθούν για άρδευση ιδίως στις ελλειμματικές περιοχές.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τους Δήμους οι οικισμοί ανέρχονται σε 350 με πιθανότητες πολύ μικρής αύξησης.
Το ποσό που διατίθεται για την χρηματοδότηση των έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης είναι 1,5 δις ευρώ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα « Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που χρηματοδοτείται από την Ε. Ένωση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα έργα προστασίας της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Μόρνου, που υδροδοτεί την πρωτεύουσα, καθώς και της λίμνης Κορώνειας στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Ξεκινάμε σήμερα, με την 1η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων –για έργα προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ- και προχωράμε άμεσα, στην υπογραφή και των υπολοίπων προσκλήσεων ώστε να καλυφθεί το σύνολο του ποσού και να ενταχθούν όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων.»

Πηγή: Thiva-Press



1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

χαχαχα

καλό κι αυτό


σαν την επιδημιολογική μελέτη που εξήγγειλε ο Αβραμό μου ακούγεται...

αυτό που δεν μας/σας λένε είναι πόσα ΧΡΌΝΙΑ...θα πάρει...

μια σοβαρή επιδ. μελέτη παίρνει από 5 ως 10 χρόνια...

καταλαβαίνετε πόσοι θα πεθάνουν μέχρι τότε...

φευ...