Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Φρέσκα τρόφιμα στη Σελήνη!



Προς την κατασκευή θερμοκηπίων που μπορούν να λειτουργήσουν εκτός Γης προσανατολίζονται Αμερικανοί επιστήμονες. Στόχος η υποστήριξη καλλιεργειών λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών στη Σελήνη

Το ενδεχόμενο κατασκευής υδροπονικών εγκαταστάσεων στη Σελήνη εξετάζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Στις αρχές του «αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος», η διατροφή των αστροναυτών περιοριζόταν σε τρόφιμα σε μορφή σκόνης ή αλοιφής. Αν και πολλά έχουν αλλάξει από τότε, η απόσταση από την έλευση των νωπών, φρέσκων τροφίμων είναι ακόμα μεγάλη. Αυτό επιζητούν να αλλάξουν επιστήμονες της Paragon Space Development Corporation, η οποία προσανατολίζεται προς το σχεδιασμό θερμοκηπίων που μπορούν να λειτουργήσουν εκτός Γης.
Η Paragon εδρεύει στην Αριζόνα και έχει συνεργαστεί με τη NASA σε παλαιότερα προγράμματα που είχαν να κάνουν με το διαστημικό λεωφορείο και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Προκήρυξη διαγωνισμού
Το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο διάστημα, ονομάζεται «Lunar Oasis» (Σεληνιακή Όαση). Είναι ένα αεροστεγές θερμοκήπιο-ολοκληρωμένη υδροπονική εγκατάσταση, που μπορεί να υποστηρίξει καλλιέργειες λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών στο αφιλόξενο περιβάλλον της Σελήνης. Οι διαστάσεις του πρωτοτύπου είναι πολύ μικρές, καθώς βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο: πρόκειται για ένα κωδωνοειδές δοχείο ύψους 46 εκατοστών, το οποίο θα εκτοξευτεί το 2012 για δοκιμές στο διάστημα από την Odyssey Moon Ltd, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό Google Lunar X Prize. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της εταιρείας που θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει, προσεδαφίσει και λειτουργήσει ένα όχημα ή μία εγκατάσταση στην επιφάνεια της Σελήνης.Το «θερμοκήπιο» θα περιέχει σπόρους του φυτού Brassica, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού μαγειρέματος και ζωοτροφής. Το Brassica επιλέχθηκε λόγω της ταχύτητας ανάπτυξής του, καθώς ανθίζει μέσα σε 14 ημέρες από τη στιγμή φύτευσης του σπόρου του.

Έξοδος από το τέλμα
«Η αποίκιση της Σελήνης ή του Άρη είναι ακόμα ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο, αλλά οι έρευνες πρέπει να γίνουν τώρα. Απαιτείται πολύς χρόνος και πολλές έρευνες για να κατασκευαστούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά συστήματα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τους αποίκους», είπε η πρόεδρος της εταιρείας, Τζέιν Πόιντερ. Οι έρευνες πάνω στην ανάπτυξη της υδροπονικής στο διάστημα βρέθηκαν σε τέλμα μέσα στα τελευταία χρόνια, καθώς η NASA σταμάτησε τα δικά της ερευνητικά προγράμματα. Ωστόσο, αυτό άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Θερμοκήπιο-πρότυπο
Προς το παρόν, το πλέον εξελιγμένο πρόγραμμα φυτικής καλλιέργειας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα βρίσκεται στην Ανταρκτική. Πρόκειται για το θερμοκήπιο, το οποίο λειτουργεί στο σταθμό Αμούνδσεν-Σκοτ του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και παράγει 27 κιλά λαχανικών και φρούτων (ντομάτες, πιπεριές, μαρούλι, φράουλες) την εβδομάδα - αρκετά για δύο σαλάτες την ημέρα για κάθε μέλος του προσωπικού του σταθμού. «Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Έχουμε την τεχνολογία για να υποστηρίξουμε ζωή σε άλλους πλανήτες, αυτό που χρειάζεται είναι να φτάσουμε εκεί» δήλωσε ο Τζιν Τζιακομέλι, καθηγητής του τμήματος Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

ΠΟΛΙΤΗΣonline


Δεν υπάρχουν σχόλια: