Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Επιχείρηση "ΝΙΚΗ"





7 σχόλια:

Από Βάγια είπε...

Στό βίντεο ομιλεί και ο Βαγαίος κυβερνήτης (τοτε) Βαγαίος Σωτήρης Στέφας όπως και ο Κυβερνήτης (τοτε) Γιώργος Μήτσαινας απο Λεύκτρα.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος φορέας των Βαγίων (Δήμος, σχολείο, ΚΑΠΗ, κάποιος σύλλογος) να καλέσει τον κυβερνήτη Στέφανο Στέφα να δώσει μία ομιλία και να τιμηθεί μαζί με τον Σωτηράκη τον Ζερκούλη.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, Σωτήρη Στέφα

Σχολιαστής είπε...

Ο Σωτήρης ο Στέφας, που σαν ήμασταν πιτσιρίκια (αρκετά χρόνια μεγαλύτερος αυτός) τον ζηλεύαμε με την άσπρη τη στολή, τα χρυσά σιρίτια και το ξιφάκι στο πλάι, ερχόταν παλιά στα Βάγια να δει τους γέροντες γονείς του, τη φουρναρού της κάτω γειτονιάς, τη χαροκαμμένη Γιωργού, που από δήθεν έγκλημα τιμής έχασε τον Μπουλούκο της, και τον μπαρμπα- Γιώργη. Πρώτος Βαγαίος αεροπόρος ήταν ο Γάννης ο Στέφας και δεύτερος ο Σωτήρης, γειτονόπουλα οι δυο τους. Ο πρώτος από έφεδρος, ο δεύτερος της σχολής Ικάρων. Από την εποχή που πούλησαν τον φούρνο στο Γιώργο τον Παπαργύρη, σπάνια ο Σωτήρης εμφανιζόταν στο χωριό.
Σήμερα μαθαίνουμε για την ηρωική του αποστολή και τον θυμηθήκαμε στο βίντεο.
Εύγε για το παλικάρι μας και προσυπογράφω να τιμηθεί μαζί με τον άλλο Σωτήρη τον Σάμη. Δήμαρχε, εκτός από τη γιορτή μελιού, να κάνουμε και γιορτές των ηρωικών μορφών που τίμησαν τον τόπο μας.

Απο το χωριό είπε...

Οταν γύρισε απο την αποστολή ΝΙΚΗ, ήλθε την επόμενη μέρα ή μέρες στα Βάγια, με στολή πιλότου. Στο δρόμο κάτω απο το καφενείο του Κωστάκη του Πίνδαρου, μας έλεγε για τα νοράτλας που πήγαν στη Κύπρο. Οι μάχες συνεχίζονταν στην Κύπρο.

Σωστή η πρόταση του ανώνυμου.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον αφανή ήρωα Σωτήρη Στέφα!
Εφυγε σε νυχτερινή αεροπορική αποστολή αυτοκτονίας στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίσει ότι είχε δύο μικρά παιδιά και χωρίς να ξέρει κανείς από την οικογένεια του τίποτα έως ότου γύρισε.
Είναι ντροπή για τις κεφαλές του χωριού που δεν τον τίμησαν έως τώρα.

Dimitris είπε...

Ο Γιώργος Μήτσαινας που έχει γράψει και το βιβλίο "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ" είναι από τις Θεσπιές.