Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Aν η Ελλάδα δεν φύγει από την ευρωζώνη θα πνιγεί


Ο καθηγητής Γιόαχιμ Σταρμπάτι προσθέτει ότι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες βοήθησαν και άλλες χώρες να παραποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία των ελλειμμάτων τους. Η κατάσταση που έχει προκύψει είναι ανησυχητική. Ο γερμανός οικονομολόγος διακρίνει κινδύνους για το ευρώ.
«Το τέλος του ευρώ θα έλθει όταν αυτό καταστεί ασταθές νόμισμα. Οι πολίτες δεν θέλουν ένα ασταθές νόμισμα και μάλλον θα προκύψουν διαμάχες. Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ. Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», υπογραμμίζει ο κ. Σταρμπάτι.
Τέλος, ο Γερμανός; οικονομολόγος επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι θα προσφύγει εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και διοχετευθεί γερμανική βοήθεια σε αυτή.

Περισσότερα >> dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: