Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Το ευρώ στην πυρά"


Δεκάδες και σήμερα τα σχόλια και οι αναλύσεις στο γερμανικό τύπου για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τις προοπτικές της και τις προοπτικές του ευρώ.

‘Το ευρώ στην πυρά’ είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στις προοπτικές και στις δυνατότητες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η κρίση αυτή αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι τόσο σημαντική όσο σημαντική είναι και η εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας. Ένα πρόωρο τέλος του ευρώ θα ήταν καταστροφικό για όλους και για νοσταλγία του γερμανικού μάρκου δεν υπάρχει κανένας λόγος. Το ευρώ άντεξε θαυμάσια μέχρι σήμερα στις οικονομικές κρίσεις και προφύλαξε τους Ευρωπαίους από περιπέτειες στις συναλλαγματικές αγορές. Είναι όμως ακόμα ένα πολύ νέο νόμισμα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα φανεί εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενηλικιωθεί».
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ‘Απαγορεύεται η απαγόρευση σκέψης’ και υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να καταβληθούν οι πιστώσεις στην Ελλάδα. Μπορεί η καγκελάριος να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις ή ο υπουργός Οικονομικών να απειλεί με ένα ‘όχι’ αλλά όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στο τέλος η Γερμανία θα δώσει τα δισεκατομμύρια στην Αθήνα υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: