Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ποιά είναι η βιώσιμη λύση για την Ελλάδα;


«Η εξυγίανση μπορεί να πετύχει μόνον εάν πέσουν οι μισθοί και οι τιμές», με αυτόν τον τίτλο αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt στην ελληνική κρίση: «Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, είπε μια πικρή αλήθεια που δεν θέλουν να την ακούσουν στην Ελλάδα ‘αποπληθωρισμός είναι η μοναδική επιτυχής στρατηγική’. Που σημαίνει οι μισθοί και οι τιμές πρέπει να χαμηλώσουν για να μπορεί η χώρα να γίνει ξανά ανταγωνιστική.»
Αποπληθωρισμός – η μόνη επιτυχής στρατηγική;
«Η Ελλάδα μπορεί και στα πλαίσια της ΟΝΕ να ακολουθήσει το δρόμο του αποπληθωρισμού. Είναι ένας δρόμος γεμάτος στερήσεις και περικοπές, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των μισθών στο δημόσιο είναι το σωστό βήμα, αλλά πρέπει να το ακολουθήσουν και ο ιδιωτικός τομέας και οι κοινωνικοί εταίροι…»
«Ο δρόμος για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να είναι μακρύς για όλους τους τομείς της οικονομίας, διότι υπάρχουν τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός, ο οποίος συνιστά το 18% του ΑΕΠ, που μπορεί άμεσα να προχωρήσει σε καλύτερη διαμόρφωση της σχέσης τιμής και παροχής υπηρεσιών, να επωφεληθεί και να βοηθήσει και την γενική οικονομία επαναφέροντας τη χώρα στη διαδικασία της ανάπτυξης, που είναι και η βασικότερη προϋπόθεση για την μείωση των χρεών και των ελλειμμάτων.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: