Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Νέες πιέσεις για το ευρώ... made in Greece


Επανέρχεται στο προσκήνιο η νευρικότητα για το ελληνικό ζήτημα και οδηγεί το ευρώ σε πτώση έναντι των βασικών νομισμάτων, ενώ οι αγορές ομολόγων αντανακλούν τις ανησυχίες ότι θα πρέπει σύντομα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα.
Η νέα βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις παγκόσμιες αγορές, λόγω των ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων φαίνεται πως δεν μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας φτάνει στα ύψη και ενισχύει τις αμφιβολίες για την οικονομική κατάσταση ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Το ευρώ υποχωρεί στα 1,3537 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,83% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,04% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 125,955 γεν/ευρώ. Έναντι της στερλίνας, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί στις 0,87771 λίρες με πτώση 0,60%.
«Τα επίπεδα των CDS υποδηλώνουν ότι το πακέτο στήριξης δεν βοηθάει ουσιαστικά», σχολίασε στο Dow Jones Newswires ο Lutz Karpowitz, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. «Είναι πλέον πολύ πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια πολύ σύντομα», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: