Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς οι τεχνητοί κερατοειδείς

Βάσιμες ελπίδες για εκατομμύρια ασθενείς γεννά η δημιουργία βιοσυνθετικού κερατοειδούς από Σουηδούς και Καναδούς επιστήμονες. Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις τεχνητών κερατοειδών ολοκληρώθηκαν με θεαματικά αποτελέσματα
Μέσα από ένα γρατζουνισμένο τζάμι μπορεί να δει κανείς με δυσκολία. Το ίδιο ισχύει και για τον κερατοειδή, το τζάμι του ματιού. Όταν η επιφάνεια του διαφανούς αυτού ιστού έχει υποστεί παραμορφώσεις, τότε η όραση χειροτερεύει και οδηγεί συχνά σε τύφλωση. Μοναδική ελπίδα για τα εκατομμύρια των ασθενών σε όλο τον κόσμο είναι η μεταμόσχευση. Ο βιοσυνθετικός κερατοειδής χιτώνας που αναπτύχθηκε από Σουηδούς και Καναδούς επιστήμονες μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για μεταμοσχεύσεις, αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη δωρητών κερατοειδούς. Όπως εξηγεί ο Σουηδός επιστήμονας Περ Φάγκερχολμ από την ομάδα των επιστημόνων που ανέπτυξαν τον βιοσυνθετικό κερατοειδή:
"Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστοι δωρητές, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους επειδή δεν έχει βρεθεί μόσχευμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: