Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σχέδιο διάσωσης με συμμετοχή τραπεζών, επιλεκτική χρεοκοπία και «σχέδιο Μάρσαλ»

Με τη χρήση διαφόρων «εργαλείων» οι χώρες της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να απαλλάξουν την Ελλάδα από το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους της, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.
Για πρώτη φορά στη δραματική κρίση χρέους της ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας προτίθεται να συμμετάσχει εθελοντικά στη διάσωση μιας χώρας της ευρωζώνης. Και όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξέφρασε την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση με μια σειρά δυνατοτήτων...».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επιμηκυνθεί η διάρκεια ωρίμανσης των δανείων
που έχει λάβει η Αθήνα από το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από τα 7,5 σε τουλάχιστον 15 έτη, χωρίς να αποκλείεται η διάρκεια τους να φτάσει τα 20 χρόνια. Το επιτόκιο που σήμερα κινείται στο 4,5% θα μειωθεί στο 3,5%,
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασύγκριτα δύσκολη θέση εντός της ευρωζώνης», παρατηρούν οι «17» και αυτό καθιστά απαραίτητη την έγκριση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας. Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης εκφράζουν την ελπίδα ότι με τα μειωμένα επιτόκια και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ύψος του δευτέρου πακέτου υπολογίζεται στα 109 δισ. ευρώ. Το μερίδιο που θα καλύψουν οι τράπεζες και γενικότερα οι ιδιώτες πιστωτές ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, επικαλούμενοι σχετικό έγγραφο του IIF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: