Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Τα εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος βρίσκονται από χθες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας
Το θέμα κυριαρχεί στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με σειρά αναλύσεων, σχολίων και ρεπορτάζ και συνεχή ροή και ζωντανές συνδέσεις από την ελληνική πρωτεύουσα.
Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι γερμανικών ιστοσελίδων σήμερα: «Απίστευτη βία μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών», «Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Η οργή υπερισχύει της ανακούφισης για το μεσοπρόθεσμο», «Ανάσα για την Ευρώπη», «Η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος».
Σε πολιτικό επίπεδο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. «Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι έτοιμη να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο,... ο οποίος για πολλούς ανθρώπους σημαίνει και θυσίες», τόνισε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα σταθούν στο πλάι τους. Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

dw-world.de

Περπατάω στο δρόμο και δεν φοβάμαι...

«Έκανα αυτό που ένιωθα καλά εγώ, αυτό που μου ζητούσαν τα παιδιά μου, αυτό που μου ζητούσαν οι άνθρωποι που περπατάω στο δρόμο και δεν φοβάμαι, αυτό που το πατριωτικό μου καθήκον μου υπαγόρευσε. Λοιπόν αυτή είναι η δική μου οικογένεια, ως εκ τούτου αυτός είναι ο πολιτικός μου χώρος. Από εκεί και πέρα η ζωή θα δείξει, εγώ ελπίζω ειλικρινά να δικαιώσει εμένα η ζωή»

Περισσότερα >> ener.gr

Τι έγινε όταν κατέρρευσε η Αργεντινή

Η καθημερινότητα σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης κάνει τον Οργουελ να μοιάζει με αυτόν που έγραψε την Κοκκινοσκουφίτσα. Η Αργεντινή, μία από τις πιο πλούσιες οικονομίες του πλανήτη -πριν από μερικές δεκαετίες-, τον Δεκέμβριο του 2001 έκανε, σε όλα τα επίπεδα, τη μεγάλη βουτιά προς το κενό της πτώχευσης. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Και πώς γλίτωσε; Ο πρόεδρός της, ο Νέστορ Κίρχνερ, το 2005, δύο χρόνια μετά την εκλογική του νίκη, πήγε στο ΔΝΤ με μία από τις τέσσερις δόσεις που χρωστούσε η χώρα του.
Η καθημερινότητα στην Αργεντινή στα τέλη του 2001, αρχές του 2002, ήταν φρικτή. Οι πολίτες περίμεναν με τις ώρες έξω από τις τράπεζες για ν' αναλάβουν τις οικονομίες τους, που είχαν υποτιμηθεί.
«Αυτά είναι... Πάρτε τα και δεν θέλουμε καμιά σχέση με έναν οργανισμό που θα έπρεπε να δανείζει για να γίνεται ανάπτυξη. Εσείς είστε τοκογλύφοι», τους είπε και τους γύρισε την πλάτη. Είχε μαζέψει και τα υπόλοιπα λεφτά από τότε που επήλθε η πτώχευση. Αλλά τα έριξε στην αγορά...

«δεν είναι δικό μας λάθος, βρέστε τους υπεύθυνους για τις ζημιές»

Ο Ίαν Μπεγκ, της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πιστεύει πως από άκρου σε άκρο της Ευρώπης όλο και περισσότεροι πολίτες υποφέρουν από λιτότητα. Κατά την έκφρασή του: «Με τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας και τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων στην Μαδρίτη, οι πολίτες αποτινάσσουν κάθε ευθύνη και διακηρύσσουν «δεν είναι δικό μας λάθος, βρέστε τους υπεύθυνους για τις ζημιές».

Πυθαγόρεια Κοσμογονία

[[ δαμ-ων ]]

Από τον Πυθαγόρα “Κόσμος” ονομάστηκε το Σύμπαν για το κάλλος, την τάξη και τον στολισμό του από ζώσες υπάρξεις. Ο Κόσμος περιλαμβάνει το ορατό και το αόρατο Σύμπαν, αλλά και το πλήθος των Συμπάντων από τα οποία αποτελείται. Κατά τον Πυθαγόρα ο Κόσμος δεν έχει μήτε ύψος, μήτε βάθος, αλλά είναι άπειρος στην έκταση. Ο Κόσμος, πνευματικός και υλικός, είναι ένας, μία ενότητα. Αποτελεί μία αιθέρια σφαίρα, άπειρου μεγέθους, που περιστρέφεται και κινείται σε χώρο χωρίς όρια και διαρκώς αυξάνεται σε μέγεθος. Υφίσταται διαμέσου της πνοής του Πατέρα Θεού, της παγκόσμιας ζωτικής ενέργειας, που εμποτίζει τα πάντα. Επομένως, ο Κόσμος είναι ζωντανή οντότητα που δρα μέσα στο χρόνο και το χώρο με ενέργεια. Είναι έμψυχος και νοερός και η ψυχή του είναι ο αιθέρας, όπου δημιουργούνται οι ψυχές των ανθρώπων και των ζώων. Δημιουργήθηκε μετά την σύσταση του Ενός από το πρώτο αρμοσθέν, οπότε έλκει προς τον εαυτό του το άπειρο και δίνει σε αυτό το πέρας. Ο Φιλόλαος λέει ότι τα πάντα σχηματίστηκαν από την αρμονία των απείρων και των περαινόντων. Ο Θεός- δημιουργός προϋπήρχε, και έπλασε τον κόσμο από τέλεια ύλη, έμψυχο και νοερό. Απαρχή της δημιουργίας είναι η θεία Μονάδα, το Ένα, που διαστελλόμενο διαρκώς περιελάμβανε μέσα του το άπειρο.
Μέσα στη σφαίρα σχηματίστηκε αρχικά το πυρ, σαν πρώτο κοσμικό σώμα, η Θεομήτωρ Μονάδα, που θεωρείται ως κέντρο βάρους του σύμπαντος. Αυτό το πυρ ονομαζόταν Εστία ή Βωμός του Παντός ή Διός Φυλακή, ή Οίκος Διός, Θρόνος Διός και Ακρόπολη. Γύρω από το κεντρικό πυρ κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή η ιερή δεκάδα των ουρανίων σωμάτων. Πάνω από το κεντρικό πυρ βρίσκεται ο Ουρανός, μετά οι πέντε πλανήτες, και στη συνέχεια κατά σειρά ο Ήλιος, η Σελήνη, η Γη και η Αντίχθων (*1). Στο εξώτατο όριο του Κόσμου δεχόταν ο Πυθαγόρας πως καλυπτόταν από όμοιο με το κεντρικό πυρ, που το ονόμαζε Ανάγκη, γιατί ήταν το αναγκαίο περίβλημα του Σύμπαντος που περιέβαλε και συγκρατούσε τον Κόσμο. Μετά την Ανάγκη βρισκόταν το Άπειρο, από το οποίο ανάπνεε ο Κόσμος.
Όλος ο Κόσμος δημιουργήθηκε από το κέντρο προς τα έξω με προβολή της Θείας Μονάδας. Οι ζώνες που ήσαν πλησιέστερα προς το κέντρο, είναι καλύτερα οργανωμένες, ενώ όσες είναι στα άκρα, βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς επέκτασης. Οι υλικοί Κόσμοι- σφαίρες έχουν διαταχθεί σε ανερχόμενα και κατερχόμενα επίπεδα που εκτείνονται έχοντας κοινό κέντρο. Οι άμεσοι δημιουργικοί παράγοντες αυτού συμβολίζονται με αριθμούς, που είναι άμεσες ή έμμεσες απορροές της Θεότητας. Οι κόσμοι αυτοί είναι τέσσερις: 1) ο Θείος, 2) ο υπέρτατος ή επουράνιος, 3) ο ανώτερος, και 4) ο κατώτερος, ο στοιχειώδης Κόσμος (κοσμική σφαίρα). Για την περιγραφή αυτών των κόσμων χρησιμοποιούσαν την “τετρακτύ”.

Η Συνέχεια >> VAGIAblog

Μέρκελ: «H Ελλάδα είναι έτοιμη για έναν δύσκολο δρόμο»

Την ικανοποιήσή της για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σε δρόμο συνεπούς ανάπτυξης θα πρέπει να μπει η Ελλάδα σχολιάζει ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ.
Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. «Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι έτοιμη να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο,... ο οποίος για πολλούς ανθρώπους σημαίνει και θυσίες», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα σταθούν στο πλάι τους. Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

4ος Ποδηλατικός Γύρος Δημοτικής Ενότητας Θεσπιών

Αγανακτισμένοι και οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων του κατεστημένου

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος εκπροσωπούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες οι ηλικίες. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες ψηφοφόρων. Το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν τα δύο ‘κόμματα του κατεστημένου’: τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως οι αγανακτισμένοι είναι και εκείνος ο ‘λαός’, του οποίου οι πολιτικοί εκφραστές χάνουν τη μάχη της εξουσίας. Εδώ και τριάντα χρόνια γύρω στο 75% των ψηφοφόρων ψήφισαν τους πολιτικούς που σήμερα βρίζουν σαν κλέφτες και απατεώνες.»

dw-world.de

«Θα τιναχθεί το σύστημα στον αέρα»;

«Η ελληνική κρίση αγγίζει τα γερμανικά κρατίδια», «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», «Το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα», είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους για την Ελλάδα.
«Το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του οικονομολόγου Στέφαν Χόμπουργκ από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου στο περιοδικό Der Spiegel, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υφίσταται εθελοντική συμμετοχή τραπεζών: «Τα ΔΣ (των τραπεζών) είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν για το καλό της επιχείρησης και όχι για το κοινό καλό» και εξηγεί πως «μια τράπεζα μπορεί να παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών της με στόχο να διασώσει το υπόλοιπο. Αυτό γίνεται σε κάθε διαδικασία πτώχευσης.
Εδώ όμως η κατάσταση είναι διαφορετική και μάλιστα λόγω των μηχανισμών διάσωσης. Διότι εάν μια τράπεζα αρνηθεί να συμβάλει, τότε θα πληρώσει μόνον ο φορολογούμενος. Και όμως προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να εργάζονται τα ΔΣ των τραπεζών για να αποφύγουν την κατηγορία της απιστίας.»

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στον Ασωπό καταλήγουν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της ΕΑΒ

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Σωρεία παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας διαπιστώνουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Επειτα από αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών (ΕΥΕΠ) Περιβάλλοντος πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο έλεγχο σχετικά με τη συμμόρφωση της κρατικής επιχείρησης στην Απόφαση Περιβαλλοντικών Ορων. Και σύμφωνα με την έκθεση που απεστάλη στον πάρεδρο του ΣτΕ κ. Χρ. Ντουχάνη στις 3 Ιουνίου 2011, η ΕΑΒ πρακτικά δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ παραβιάζει ακόμη και την άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, αναμειγνύοντας αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Ακόμη, οι δειγματοληψίες που έγιναν από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ στους αγωγούς διάθεσης αποβλήτων (αστικών και βιομηχανικών) στον παραπόταμο του Ασωπού, Θερμιδώντα, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (Cd και Cr) που ξεπερνούν τις οριακές τιμές συγκεντρώσεων.

Δ. Καζάκης στην Άρτα (25-6-2011)

Νάϊτζελ Φάρατζ "Αφήστε την Ελλάδα να φύγει απο το Ευρώ" ...

Σόιμπλε: Διαχειρίσιμη ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Διαχειρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Και το 2008 ο κόσμος έπρεπε να κινηθεί συντονισμένα απέναντι σε μια παγκόσμια και απρόβλεπτη χρηματοπιστωτική κρίση», υπενθυμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Κυριακάτικη Bild (Bild am Sonntag) και συμπληρώνει: «Φυσικά υπήρχαν αρνητικές συνέπειες, το ΑΕΠ μας υποχώρησε κατά 4,7 %, αλλά τα καταφέραμε», λέει χαρακτηριστικά.
Οι χώρες της ευρωζώνης λαμβάνουν ήδη όλα τα προληπτικά μέτρα για το απροσδόκητο ενδεχόμενο να καταψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη το πακέτο περικοπών και να περιέλθει η χώρα σε αδυναμία πληρωμών, σύμφωνα με τον ίδιο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης για την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είναι ευθύνη μας και γι΄ αυτό προετοιμαζόμαστε», τονίζει ο Β. Σόιμπλε.

Εκβιαστές και προστάτες ανώτεροι αστυνομικοί

Τηλεφωνήματα «φωτιά»

Η ύπαρξη μιας άλλης «παράγκας», μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), αποκαλύπτεται μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την άνομη δράση ανώτερων αξιωματικών της. «Εντάξει, είναι καλυμμένο το μαγαζί» φέρεται να λέει ένας αστυνομικός σε ιδιοκτήτη παράνομης χαρτοπαικτικής λέσχης, καθησυχάζοντάς τον για επικείμενες... εφόδους άλλων αστυνομικών.
Σε άλλες περιπτώσεις ακούγονται αστυνομικοί να εκβιάζουν καταστηματάρχες, να «παρέχουν προστασία», ή να αποτρέπουν σφράγιση νυχτερινών κέντρων. Σε κατάθεσή της, μια αστυνομικός αποκαλύπτει ότι στο πλαίσιο επιχείρησης παρακολούθησης, είδε αστυνομικό διευθυντή να χρηματίζεται από μαγαζάτορα.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Σόρος: “Αναπόφευκτη” η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ

Αναπόφευκτα μια χώρα θα φύγει σταδιακά από την ευρωζώνη δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος, ενθαρύνοντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη σύσταση ενός “σχεδίου β” ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση.
Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του σε δημόσια συζήτηση στη Βιέννη, πιστεύει πως είναι “πιθανώς αναπόφευκτη” η έξοδος μια χώρας από την ευρωζώνη ενώ είναι αναγκαίο να συσταθεί από τους πολιτικούς ένα “σχέδιο Β” που θα μπορούσε να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Ρόυτερς, ο Σόρος “διάσημος γιατί έβγαλε ένας δις δολάρια ποντάροντας κατά της βρετανικής λίρας στα 90'ς, δεν κατονόμασε ποια θα είναι αυτή η χώρα (που θα εγκαταλείψει το ευρώ), αλλά πολλοί υποθέτουν ότι θα είναι η Ελλάδα καθώς οι πολιτικοί της παλεύουν να περάσουν κι άλλα μέτρα λιτότητας, τα οποία ζητάνε οι ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα για την μη πτώχευση της”.

Δυσπιστία στο ευρώ

Μια πλειοψηφία των Γερμανών δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο ευρώ λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και η οποία συνδέεται με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Allensbach, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν "ελέχιστη" ή καθόλου εμπιστοσύνη" στο ευρώ και μόνο το 19% έχει "μεγάλη" ή "πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη" στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η δυσπιστία των Γερμανών απέναντι στο ευρώ αυξάνεται συνεχώς.Τον Απρίλιο, το 66% των Γερμανών δήλωνε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ. Το 2008, λογότεροι από τους μισούς εκ των ερωτηθέντων είχαν την ίδια γνώμη.
Εξάλλου, σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Ιουνίου από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 60% των Γερμανών τασσόταν κατά της χορήγησης νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
"Οι γερμανοί πολίτες είναι πιο προβληματισμένοι για το ευρώ απ΄ό,τι πριν από ένα χρόνο. Κι αυτό λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης", δήλωσε πρόσφατα ο Πέτερ Ματουσέκ αναλυτής του γερμανικού Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa.

Θεατρική Ομάδα " Ενωσης Μικρασιατών Θήβας"

Με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα επιβράβευσαν οι θεατές της θεατρικής παράστασης "Μπαμπάδες με ρούμι" τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στις δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Ιουνίου στο Συνεδριακό κέντρο της Θήβας .

Μουσικές περιπλανήσεις

Ραγδαία αύξηση των ανέργων στην Ελλάδα

Διπλασιάστηκε την τελευταία τριετία ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας, οι οποίοι ανέρχονται στις 800 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ένας στους πέντε πολίτες κοντά στην παραγωγική ηλικία των 45 ετών είναι χωρίς δουλεία.
Η πρόσφορα στην αγορά εργασίας επιστρέφει περίπου 50 χρόνια πίσω, όταν η ανεργία σε ποσοστό 26,6% οδήγησε χιλιάδες άνεργους σε χώρες του εξωτερικού.
Ακόμα και αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, το πρόβλημα θα ήταν εξίσου σοβαρό, δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας. Όπως εξηγεί, η αγορά εργασίας δεν μπορεί να απορροφήσει τους νέους πτυχιούχους, οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια διπλασιάστηκαν.

skai.gr

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Απροετοίμαστη η Ευρώπη σε περίπτωση πιστωτικού επεισοδίου

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ένα νέο επεισόδιο τύπου Lehman Brothers», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (αναλυτής Τόρστεν Ρίκε) και υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προετοιμαστούν για μια τέτοια περίπτωση:
«Το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης θα ήταν ένα ευρωταμείο δανειοδότησης τραπεζών, που θα διασφάλιζε σε όσες τράπεζες βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών γρήγορη τροφοδότηση με νέα κεφάλαια.
Και όπως ακριβώς έγινε στις ΗΠΑ θα έπρεπε κατόπιν οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτού του ταμείου να αποπληρώσουν τις πιστώσεις τους με αυστηρές ρήτρες, όπως ορίζει η επιχειρηματική πρακτική.
Το επιχείρημα της κ. Μέρκελ ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης των τραπεζών είναι ακόμα λιγότερο αποδεκτό από ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα δεν ισχύει, διότι τα δανειοδοτικά πακέτα προς την Ελλάδα εξυπηρετούν κυρίως τον στόχο της διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το ίδιο απροετοίμαστοι με τους πολιτικούς είναι και οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Απέτυχαν να συμπιέσουν έγκαιρα προς τα κάτω την υπερβολική τροφοδότηση των τραπεζών με ρευστό, ενώ τα χαμηλά, βασικά επιτόκια δεν τους προσφέρουν κανένα περιθώριο αντιμετώπισης ενός νέου σοκ ( α λα Lehman Brothers).
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν νέο χρήμα, να διοχετεύσουν ρευστό. Τελικά θα βρεθούμε με σοβαρά προβλήματα πληθωρισμού και χρεών, όπως ακριβώς και σήμερα, μόνον που τότε (σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας) θα είναι όλα (πληθωρισμός και χρέη) υπέρογκα.»

dw-world.de

"Ιατρικός Τουρισμός"

Μήνυση πολιτών κατά ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Μήνυση κατά του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου κατέθεσε ομάδα πολιτών εξαιτίας του κινδύνου που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία από τις διακοπές ρεύματος στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, και επικεφαλής για επιτροπής για τη συνεννόηση των πολιτών Λυκούργος Λιαρόπουλος. Η ομάδα σχηματίστηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σε υπερδιπλάσιες τιμές εισάγει η ΔΕΗ το ρεύμα τις ημέρες της απεργίας, κατήγγειλε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο αναλυτής ενεργειακών αγορών Νίκος Φρυδάς.
Όπως είπε, ενώ το τμήμα εμπορίας ρεύματος της ΔΕΗ γνώριζε εγκαίρως για την απεργία, δεν μερίμνησε να εξασφαλίσει σε φθηνότερες τιμές ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές χώρες.

Συνέντευξη Ν.Λυγερού για το Καστελλόριζο

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πώς το ευρώ οδηγεί στη χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα καταλήξει σε χρεοστάσιο. Το ελληνικό χρεοστάσιο θα οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Αν η Ελλάδα δεν αποτελούσε τμήμα του ευρωσυστήματος, μπορεί να μην έχει καταλήξει στην παρούσα απελπιστική κατάσταση, αλλά ακόμα κι αν έφτανε ως εδώ, θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη ενός χρεοστασίου.
Το χρεοστάσιο της Ελλάδας δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνηση της Αθήνας να αποπληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων της. Θα πάρει τη μορφή της αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να πρόκειται για μια ‘ήπια αναδιάρθρωση’ όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώσει με ρευστότητα. Όποια μορφή κι αν πάρει το ελληνικό χρεοστάσιο, όμως, το γεγονός θα είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν λιγότερα από τα συνολικά ποσά που τους οφείλονται.

Την τιμωρία της Κύπρου μετά το «όχι» στο σχέδιο Ανάν επεδίωκαν ΗΠΑ και Ευρώπη

Τις µεθοδεύσεις Αµερικανών και Ευρωπαίων και δη του τότε προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ και του επιτρόπου αρµόδιου για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, για να «τιµωρηθεί» η Κύπρος µετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αποκαλύπτουν τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks.
Όπως προκύπτει, οι Ευρωπαίοι, σε συνεννόηση µε τους Αµερικανούς, αναζητούσαν τρόπο για να επικαλεστούν το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ προκειµένου να αναστείλουν το δικαίωµα ψήφου της Κυπριακής Δηµοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, όπως αναφέρει η αθηναϊκής εφημερίδα «Τα Νέα».
Στις αρχές Απριλίου του 2007 κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες που εξετάζουν την επόµενη µέρα ενός «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν.


«όχι» στον λαϊκισμό

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung σχολιάζει τα συχνά λαϊκιστικά σχόλια μερίδας του γερμανικού τύπου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: «Ίσως ένα θετικό από την κρίση να είναι ότι Γερμανοί και Έλληνες να μάθουν να μιλούν διαφορετικά ο ένας για τον άλλο. Ίσως οι γερμανικές εφημερίδες να σταματήσουν να προσφεύγουν με αρνητικό τρόπο στην ελληνική μυθολογία όποτε αναφέρονται στην δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ήδη σήμερα είναι να απαιτήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα».

Παράνομες προμήθειες σε νοσοκομεία με την εμπλοκή γιατρών

Κρυφές αποθήκες με παρακαταθήκες υλικών αξίας 1 εκατ. ευρώ εντόπισαν οι υπηρεσίες της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, οι αποθήκες αυτές λειτουργούσαν "υπό τη σκέπη" ενός συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου ενώ την ύπαρξή των εν λόγω υλικών αγνοούσαν τόσο η διοίκηση όσο και ο υπεύθυνος προμηθειών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
"Δεν θα αφήσουμε πέτρα πάνω στην πέτρα" δήλωσε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα επεκταθούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά που εντοπίστηκαν αποτελούν στοκ και δεν έχουν πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο. (Οι παρακαταθήκες πληρώνονται αφού χρησιμοποιηθούν).
Ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στην Εισαγγελία.

capital.gr

Συντεχνίες και δημόσιο συμφέρον

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΠΙΔΗ

Χτες ήταν οι αγρότες που έκλειναν τους δρόμους, οι λιμενεργάτες που απέκλειαν τα λιμάνια, οι φορτηγατζήδες, οι σιδηροδρομικοί και τόσοι άλλοι. Σήμερα ανέλαβε δράση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άρχισαν οι διακοπές του ρεύματος. Ολο και περισσότερο, διάφορες κοινωνικές ομάδες, συντεχνίες, προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιούν μορφές «πάλης» που πλήττουν ευθέως το κοινωνικό σύνολο και διαταράσσουν σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ζωή. Οι δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι απλώς παρενέργειες των κινητοποιήσεών τους, αλλά βασικό στοιχείο της «αγωνιστικής» τους τακτικής. «Συλλαμβάνουν» την κοινωνία ως όμηρο για να αποσπάσουν από την κυβέρνηση λύτρα, δηλαδή την ικανοποίηση των πάσης φύσεως αιτημάτων τους.

Ανοιχτή επιστολή των ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων

«Η κρίση στην ευρωζώνη είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την ΕΕ, την οποία η ΕΕ δεν χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για πολύ καιρό οι φορείς λήψης αποφάσεων απλώς αντιδρούσαν, αντί να καταβάλλουν προσπάθειες για να δαμάσουν τις αιτίες της κρίσης. Αυτή η «ad hoc» πολιτική υπονόμευσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Προκάλεσε σύγχυση και δυσπιστία μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξουμε αυτό τον τρόπο προσέγγισης. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αποκατασταθεί για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Δημοτικού Ελέγχου – Λαϊκής συμμετοχής»

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 17279/22-6-2011 πρόσκληση της Ειδικής Δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Παλαιό Δημαρχείο οδός Πινδάρου & Οιδίποδος) η οποία θα διεξαχθεί στις 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 20:00, σε εφαρμογή του άρθρου 13 παρ. 2 του κανονισμού λειτουργίας του περί «Δημοτικού Ελέγχου – Λαϊκής συμμετοχής» και αφορά τον έλεγχο της συνολικής λειτουργίας του Δήμου μέσω υποβληθεισών ερωτήσεων δημοτικών συμβούλων, για δική σας ενημέρωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

Ελβετίδα υπ. Οικονομικών: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη φορολογία των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία!

Αποκαλυπτική ήταν η απάντησης της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf στην ερώτηση του Ελβετού ελληνικής καταγωγής βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων στιες ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newscode η ελβετίδα υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την φορολόγηση αυτών των καταθέσεων ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελβετία επιδιώκει τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στον τομέα της φορολογικής απάτης. Για την ιστορία η Ελβετία από το 2005 επιδιώκει την υπογραφή ενός νέου πρωτοκόλλου, που θα έδινε τη δυνατότητα να φορολογούνται στην Ελλάδα τα περιουσιακά στοιχεία.

defencenet.gr

"Το ευρώ είναι αναγκαίο"

Κοινή καταχώρηση με την οποία εκφράζουν τη στήριξή τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δημοσιεύουν σήμερα στον γερμανικό και γαλλικό τύπο 50 μεγάλες γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις και τραπεζικοί όμιλοι.
Με αίσθημα ευθύνης για τα 5 εκατομμύρια των εργαζομένων τους και έναν συνολικό τζίρο της τάξης των 1,5 τρις ευρώ, οι γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του ευρώ και της κοινής Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Οι υπογράφοντες υπενθυμίζουν τις τεράστιες επιτυχίες του κοινού νομίσματος. «Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από 12 χρόνια ότι σήμερα το ευρώ θα είχε μεγαλύτερη αξία από άλλα νομίσματα ακόμη και από το δολάριο; (…) Με την υιοθέτησή δημιουργήθηκε μια κοινή αγορά που έφερε απασχόληση και ευημερία για όλους. Η εισαγωγή του οδήγησε στη δημιουργία 9 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη, έχουν διευρυνθεί οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους ενώ έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο».

dw-world.de

MAX KEIZER Για το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο “Δαίμων” στην αρχαιοελληνική παράδοση και το “δαιμόνιον” του Σωκράτη

[[ δαμ-ων ]]

Στην αρχαιότητα η λέξη “δαίμων” ενείχε ευσέβεια. Δεν είχε την αρνητική σημασία που της προσέδωσε ο Χριστιανισμός. Αρχικά στην επική ποίηση δαίμονες καλούνταν οι θεοί. Παράγεται από το ρήμα «δαίω» και «δαίομαι» που σημαίνει μοιράζω (μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Επομένως δαίμων είναι αυτός που μοιράζει, που δίνει μερίδια και κατ’ επέκταση «αυτός που ορίζει τη μοίρα ενός ανθρώπου». Εφόσον οι άνθρωποι ήσαν πολυάριθμοι, θεωρούσαν ότι εξίσου πολυπληθείς ήσαν και οι δαίμονες
Αν και συνυπήρχε με τη λέξη θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη. Επίσης, στη λέξη “δαίμονα” απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου: «κατά φύλακα δαίμονα». Από εδώ προέρχεται και η λέξη ευδαιμονία (: ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του δαίμονος). Στην αρχαία Ελλάδα “οι δαίμονες” είχαν σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Συναντούνται σε πλήθος συγγραμμάτων, όπως του Ομήρου, του Ησιόδου, του Πλάτωνα, του Πλούταρχου, του Ηρόδοτου κ.α. Αναφέρονται κυρίως σαν θεότητες που δρουν στον ουράνιο χώρο ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Έχουν μια αμφίδρομη σχέση, δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο ο ενδιάμεσος αγγελιοφόρος των θεών προς τον γήινο κόσμο και το αντίστροφο. Σαν βοηθοί των θεών στέλνουν τις αποφάσεις τους διαμέσου των χρησμών, ενώ παρακολουθούν και την εξέλιξη της ζωής των θνητών μέχρι να ελευθερωθεί η ψυχή τους από τα δεσμά του ανθρώπινου σώματος. Ακόμα φέρονται σαν φύλακες άγγελοι του κάθε ανθρώπου, ενώ κάθε θεός μπορούσε να έχει πλήθος απ’ αυτούς στη διάθεσή του. Ο Ησίοδος μας αποκαλύπτει περισσότερο την αγαθή έννοια της ύπαρξής τους, διότι μας αναφέρει ότι σαν δαίμονες δρουν οι ψυχές του “χρυσού γένους” που θεοποιήθηκαν και με προσταγή του Δία προστάτευαν τους ανθρώπους.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Λόγος ακέραιος νεανικής ωριμότητας

Tου Χρηστου Γιανναρα

Δανείζομαι σήμερα γλώσσα, διατυπώσεις, οπτική από γραφίδες φρέσκες, νεανικές, με οξυδέρκεια θαυμαστή και προφανή ανιδιοτέλεια. Μεταγράφω:
«Αυτό που μας συμβαίνει σήμερα δεν οφείλεται (ως συνήθως και κατ’ αποκλειστικότητα) στις ξένες δυνάμεις, στους κουτόφραγκους που φθονούν την τσαχπινιά μας και ζηλεύουν το σκορποχώρι μας, στις μυστικές υπηρεσίες που επιβουλεύονται την περήφανη πολιτική μας. Το έγκλημα το διαπράξαμε μόνοι μας και χωρίς κανένα Μνημόνιο πάνω από τις κεφαλές μας. Επιτέλους ας αντιληφθούμε ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι η διαλυμένη μας οικονομία, είναι ο εκφυλισμός μας. Η άρνηση της ίδιας της ταυτότητάς μας και η υποκατάστασή της από μια δανειοδίαιτη ορφάνια...

Η συνεχεια >>> kathimerini

Το παρασκήνιο για την έγκριση της 5ης δόσης

Όμως η απόφαση του Eurogroup να συνδέσει την εκταμίευση της δόσης με την έγκριση των νέων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε κάπως απότομα. Και αυτό γιατί μεσολάβησε κάποιο παρασκήνιο, εφ’ όσον την Κυριακή το απόγευμα ήταν ήδη έτοιμη η ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία γινόταν λόγος για εκταμίευση της δόσης και πολιτική δέσμευση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η κατάσταση ανατράπηκε από τον προσωρινό επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο οποίος ζήτησε να συνδεθεί η εκταμίευση με την έγκριση των νέων μέτρων.
Ταυτόχρονα ο κ. Λίπσκι δήλωσε ότι για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα δεν μπορεί να δεσμευτεί, διότι απαιτείται η γραπτή υποβολή του αιτήματος της προς το ΔΝΤ.

Νομικό Πρόσωπο Δήμου Θηβαίων

Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Παλαιό Δημαρχείο τα μέλη του νεοϊδρυθέντος Νομικού Προσώπου δημοσίου δικαίου, με την επωνυμία «Δημοτικός Οργανισμός Θήβας», προκειμένου να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις, τους σκοπούς, τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες του νέου Νομικού Προσώπου.
Σύμφωνα με το νέο νόμο όλα τα Νομικά Πρόσωπα στη Θήβα (το Πνευματικό Κέντρο, οι Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΑΠΗ και ο ΔΑΟΘ) και αντίστοιχα όλα τα Νομικά Πρόσωπα των πρώην Δήμων Πλαταιών, Βαγίων και Θίσβης. συγχωνεύονται σε ένα.
Ο πρόεδρος του νέου Νομικού Προσώπου Δ. Κουντούπης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το νέο Νομικό Πρόσωπο έχει τεράστιες και σημαντικές αρμοδιότητες προς όφελος των Θηβαίων πολιτών. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, αλλά και οι εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις. Είμαι βέβαιος, ότι κοντά μας θα είναι και ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου, τον οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και στα μέλη του Δ.Σ . Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των δημοτών μας».
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

ΤΑΚΤΙΚΑ/ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΚΟΥΝΤΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(πρόεδρος)- ΜΙΧΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΟΝΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ- ΧΑΤΖΙΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΤΡΑΤΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΣΔΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ -ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ -ΣΚΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΛΜΠΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ -ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΜΑΚΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ -ΚΑΒΑΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΡΙΣΤΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΙΑ- ΔΕΒΕΤΖΗ ΠΟΠΗ
ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (αντιπρόεδρος) -ΣΧΙΖΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΛΗΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ -ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΖΑΓΑΡΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ- ΚΑΝΙΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΑΓΚΑ ΚΩΝ/ΝΑ- ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΑΡΙΑ -ΤΣΑΡΑΜΠΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Δημοτική Παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Θηβαίων

Κύριε πρόεδρε, σας καταθέτουμε τις πιο κάτω ερωτήσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της 27ης Ιουνίου 2011 και να απαντηθούν από τον κ. Δήμαρχο, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί «Δημοτικού Ελέγχου – Λαϊκής Συμμετοχής»
1) Ποιά είναι η κατάσταση στο Δήμο μας σήμερα, εις ότι αφορά την Λειτουργία Υπηρεσιών και την κατάταξη του προσωπικού, μετά την ενοποίηση των τεσσάρων πρώην Καποδιστριακών Δήμων και την μεταφορά υπηρεσιών από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Ν. 3852/2010;
2) Γιατί καθυστερεί η έκδοση απόφασης του Δημάρχου περί ορισμού υπαλλήλων για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων και υπηρεσιών καθώς και διάθεσης χώρων και εξοπλισμού για τις ανάγκες των Τοπικών Κοινοτήτων ;


Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Ολοκληρώθηκε το πρώτο λεξικό της αρχαίας Μεσοποταμίας

Ενενήντα χρόνια χρειάστηκαν οι επιστήμονες για να ολοκληρώσουν τους 21 τόμους του πρώτου πλήρους λεξικού, που περιλαμβάνει τις γλώσσες της αρχαίας Μεσοποταμίας και των Ασυρριακών και Βαβυλωνιακών διαλέκτων, οι οποίες έχουν σταματήσει να μιλιούνται εδώ και 2.000 χρόνια. Οι λέξεις έχουν διατηρηθεί σε πήλινες πινακίδες και λίθινες επιγραφές και άρχισαν να αποκωδικοποιούνται εδώ και περίπου 200 χρόνια. Το λεξικό περιέχει περίπου 28.000 λέξεις, δίνοντας τις ποικίλες έννοιές τους κατά περίπτωση, και καλύπτει μια περίοδο κατά προσέγγιση από το 2500 π.Χ. έως το 100 μ.Χ.
Η ολοκλήρωση του μνημειώδους έργου οφείλεται σε ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να μελετήσει καλύτερα τη γλώσσα που μιλούσε ο Ακκάδιος βασιλιάς Σαργών ο Μέγας τον 24ο αιώνα π.Χ., καθώς και ο Χαμουραμπί το 1700 π.Χ. για να συντάξει τον διάσημο πρώτο γνωστό κώδικα νόμων. Στη γλώσσα ακόμα αυτή γράφηκαν τα Έπη του Γιλγαμές, το πρώτο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και τη γλώσσα αυτή χρησιμοποιούσε ο Ναβουχοδονόσωρ Β', όταν σχεδίαζε την κατασκευή των Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας.

Παρίσι - Τόκιο σε 2,5 ώρες

Δεν θα είναι αεροπλάνο όπως τα ξέρουμε, ούτε πύραυλος, αλλά ένα «υβρίδιο» ανάμεσά τους, που θα θυμίζει κάτι από αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και κάτι από γαλλικό «Κονκόρντ». Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία EADS, η οποία κατασκευάζει τα αεροσκάφη Airbus, αποκάλυψε τα σχέδια της για ένα επαναστατικό επιβατικό αεροπλάνο, που θα είναι πυραυλοκίνητο και υπερηχητικό και το οποίο θα πετάει την απόσταση Παρίσι-Τόκιο σε μόλις δυόμιση ώρες.
Το σκάφος, με την κωδική ονομασία Zehst, το οποίο θα έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το 2050, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και θα αποτελεί μια μετεξέλιξη του ιστορικού «Κονκόρντ», αν και θα πετάει δύο φορές πιο γρήγορα και δύο φορές πιο ψηλά από το τελευταίο.

Η εισοδηματική ανισότητα κάνει τους ανθρώπους δυστυχείς

Πολλοί οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι διεθνώς έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις, στην κοινωνική και προσωπική ζωή, από τη διεύρυνση της «ψαλίδας» ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Μια νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει την ψυχολογική πτυχή του θέματος, διαπιστώνοντας ότι η διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα κάνει τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους, συνεπώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη σμίκρυνση του χάσματος.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μαστίγιο... και καρότο από το Eurogroup για την Αθήνα

Ανατροπή του πολιτικού "εκβιασμού" της Αθήνας αποφάσισε ξημερώματα σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θέτοντας την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του επικαιροποιημένου Μνημονίου σαν προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός (που θα συνοδεύεται και από τον Λουκά Παπαδήμο) θα πρέπει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βαν Ρόμπαϊ και τον κ. Μπαρόζο, να δεσμευθεί ότι θα περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο στις 28 Ιουνίου και μετά να περιμένει στις αρχές Ιουλίου την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης.

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον βρετανικό τύπο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να επιβιώσει και η Ελλάδα και η ευρωζώνη υπεραμύνονται σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες. "Η Ελλάάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Λάρι Ελλιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
O βρετανός αρθρογράφος όπως και πολλοί συμπατριώτες του «συμβουλεύουν» τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να «διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη» στην οποία ως γνωστόν δεν ανήκει η Βρετανία.
Η λύση για την Ελλάδα θα ήταν ο αποπληθωρισμός, δηλαδή μια κατακόρυφη πτώση τιμών και μισθών, σημειώνει ο Ελλιοτ. Όμως είναι αυτό πρακτικά ανεφάρμοστο, συνεχίζει, λόγω του ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και επιπλέον αυτό το δρόμο δεν τον αντέχει πλέον ο Έλληνας.

Αναβάθμιση και ΟΧΙ υποβάθμιση

To Der Spiegel «βλέπει» τον θάνατο του ευρώ

«Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τηv Ευρώπη: Το ευρώ αλυσοδένει σύμβατες οικονομίες», υποστηρίζει το Der Spiegel, με ένα εξώφυλλο που «κηδεύει» το ευρώ σε φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία.
Μια αξιοπρόσεκτη και δυσερμήνευτη στροφή πραγματοποίησε η έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο τίτλος του εξωφύλλου, όπου παρουσιάζεται το ευρώ να κηδεύεται σε φέρετρο το οποίο καλύπτεται από την ελληνική σημαία, είναι "ξαφνικά και αναμενόμενα". Ο τίτλος του κεντρικού άρθρου είναι «Στο έλεος του ευρώ» και ο υπότιτλος αναφέρει: «Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης: Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους ασύμβατες μεταξύ τους εθνικές οικονομίες. Ωστόσο ο πολιτικός κόσμος επενδύει σε νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο». Στα κυριότερα σημεία του κεντρικού άρθρου διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Το παλιό ευρώ, στην αρχική του σύλληψη, δεν υπάρχει πια, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β».

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο μέσα στο Σεπτέμβριο προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση

Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο μέσα στο ερχόμενο Σεπτέμβριο στο οικόπεδο 12 προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη να ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικάνικη εταιρεία για την παράκαμψη της χρονοβόρας διαδικασίας των προσφορών όσον αφορά την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, με στόχο η γεώτρηση να αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες η κυπριακή κυβέρνηση μιλούσε για έναρξη των γεωτρήσεων στα τέλη του 2011 αρχές του 2012. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός «Εφόσον ικανοποιηθούμε, μπορούμε με υπεύθυνο τρόπο να επισπεύσουμε, υπό προϋποθέσεις, τη διαδικασία και να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα». Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ όπου σύμφωνα με το άρθρο ο εξοπλισμός για την γεώτρηση θα εξασφαλιστεί από απόθεμα που διατηρεί η Noble στο Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί καθυστέρηση στην αγορά του μέσω προσφορών.

Δήμος Θηβαίων: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

-Την Δευτέρα 20 Ιουνίου ώρα 09:00 – 12:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Νοσοκομείου (αναχώρηση λεωφορείου ώρα 8 π.μ. από το Παλαιό Δημαρχείο – κεντρική πλατεία)
-Την Τρίτη 21 Ιουνίου ώρα 11:00 συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία και πορεία προς την ΔΟΥ Θηβών.

ΔΝΤ: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ "παίζουν με τη φωτιά"!

Eλλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ περιλαμβάνονται στη λίστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως οι χώρες που έχουν να κάνουν την περισσότερη προσπάθεια για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ταμείο "παίζουν με τη φωτιά".
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη σε σχέση με το τότε που είχε συνταχθεί η προηγούμενη έκθεση, καθώς τώρα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, καθώς και στις ενδείξεις «υπερθέρμανσης» στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων κρατών.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,5% φέτος και 2,7% το 2012, από 2,8% και 2,9% αντιστοίχως στην προηγούμενη εκτίμηση.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια οικονομία όπου αναβάλονται λήψεις σημαντικών αποφάσεων επειδή θέλετε να παίζετε με την φωτιά,» δήλωσε ο κ. Jose Vinals παρουσιάζοντας την έκθεση. «Εχουμε εισέλθει ξεκάθαρα σε μια νέα φάση της διεθνούς κρίσης, που είναι, θα έλεγα, η πολιτική φάση της κρίσης,» τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Reporter.gr

"Ηλεκτροπόλεμο" ξεκινά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Δευτέρα...

"Σκληρό ροκ" από τους "σκληρούς" της ΓΕΝΟΠ ξεκινά από τις 20 Ιουνίου, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, όπως έχει αποφασίσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας.Οι υπουργοί Οικονομικικών Ε.Βενιζέλος και ΥΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους τους. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας ενώ η διοίκηση της εταιρίας έχει έτοιμο έκτακτο σχέδιο με περιοδικές διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί μπλάκ άουτ.
Η ΓΕΝΟΠ εμμένει στη διατήρηση του 51 % των μετοχών της επιχείρησης από το Δημόσιο. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση του 17 % των μετοχών ή την ιδιωτικοποίηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

«Η Ελλάδα θα είχε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης με την δραχμή» ...

Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση; Μήπως βγαίνοντας από το ευρώ; Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα διεθνών αγορών στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής Χέριμπερτ Ντίτερ βλέπει θετικά μια επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.
Ο Γερμανός ειδικός Χέριμπερτ Ντίτερ, διαφωνεί με εκείνους που βλέπουν μόνο μειονεκτήματα στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί αν βγει από την ευρωζώνης και το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle τόνισε ότι «το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι αν η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης, αλλά αν η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επιστρέφοντας στη δραχμή. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα μήπως με τη βοήθεια του εθνικού της νομίσματος καταφέρει να ενεργοποιήσει καλύτερα όλους τους μηχανισμούς ανάπτυξης που διαθέτει».

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ελληνική κοινωνία και πολιτικό σύστημα

Σωκράτης: Αναζητώντας την αλήθεια

Ο Σωκράτης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλοσόφους και λόγιους που επηρρεάστηκε έντονα από τον Πλάτωνα και επέδρασε σημαντικά στην αρχαία φιλοσοφική σκέψη.
Ήταν γιος του Σωφρόνισκου, του Αθηναίου γλύπτη και ο Σωκράτης μαθήτευσε πολλά χρόνια δίπλα στον πατέρα του μαθαίνοντας την τέχνη της γλυπτικής. Έλαβε μέρος στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-04 π.Χ.), όταν η Αθήνα βρέθηκε στο στόχαστρο της Σπάρτης, όπου και διακρίθηκε για το θάρρος του στη μάχη. Στοιχεία για τα παιδικά του χρόνια δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα, αν και φαίνεται ότι δεν είχε λάβει κάτι περισσότερο από τη συνηθισμένη ελληνική εκπαίδευση που περιελάμβανε μαθηματικά αστρονομία και φυσική, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με τη φιλοσοφία και τα πνευματικά ενδιαφέροντα, ενώ έδειξε και έντονο ενδιαφέρον για τα έργα των φυσικών φιλοσόφων, όπως έχει καταγράψει ο Πλάτωνας, αναφέροντας το γεγονός της συναναστροφής του Σωκράτη με τον Ζήνων της Ελέας ( 495-430 π.Χ.) και τον Παρμενίδη (515 π.Χ.) στα ταξίδια τους στην Αθήνα, τα οποία έλαβαν χώρα κατά πάσα πιθανότητα περίπου το 450 π.Χ.

Η συνέχεια >>> capital.gr

Αναπότρεπτη η χρεοκοπία της Ελλάδας εάν η ίδια δεν υπερβεί τον εαυτό της

Ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος θεωρεί απίθανο να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, εάν η ίδια δεν κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες. Το πρόγραμμα προσαρμογής θα πετύχει μόνο αν συμπράξει ο λαός και ο κρατικός μηχανισμός.
Η διάσωση της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος. Εάν η Αθήνα δεν υπερβεί τον εαυτό της η χρεοκοπία είναι αναπότρεπτη, τονίζει. Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEPS, διαπιστώνει μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των περιπτώσεων Ελλάδας και Αργεντινής. Στην Αργεντινή, οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ για να βοηθήσει τη χώρα αμφισβητήθηκαν από τους πολίτες. Οι διαδηλώσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να υλοποιήσει τα προγράμματα του ΔΝΤ. Η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη, μολονότι και σχέδια υπήρχαν και πολιτική βούληση. Απλά η κοινωνία δεν συνέπραξε. Και όπως υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Γκρος: «Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν λύσεις. Αυτή την εντύπωση δίνει και η ελληνική περίπτωση. Εάν δεν συμπράξει ο λαός, δεν συμπράξει η κρατική μηχανή, μπορούν οι πολιτικοί να διαβεβαιώνουν για τις αγαθές τους προθέσεις και να υπόσχονται πως θα τα καταφέρουν, αλλά στο τέλος θα αποτύχουν. Και το τέλος είναι ίσως η χρεοκοπία, η οποία θα κοστίσει σε όλες τις πλευρές ακριβότερα, αλλά δυστυχώς είναι αναπότρεπτη».

dw-world.de

Δήμος Αλιάρτου: Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

THE WALL STREET JOURNAL: Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη την επόμενη μέρα θα της χαρίσουν αναγκαστικά ολόκληρο το χρέος!

Με λίγα λόγια (αν ισχύουν όσα λέει ο οικονομικός αναλυτής) οι πολιτικοί μας κοιτάνε πως θα σώσουν τη Γερμανία και όχι εμάς…

Ένα άρθρο που αν μη τι άλλο προβληματίζει δημοσιεύτηκε πριν λίγο στην αμερικανική εφημερίδα THE WALL STREET JOURNAL. Ο τίτλος του …«Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;»
Και απαντά ο ίδιος ο αρθρογράφος (Allen Mattich)
Τότε ο κεντρικός πυρήνας της Ευρώπης, η Γερμανία, θα υποστεί τέτοια ζημιά που θα αναγκαστεί να διαγράψει μονομιάς ολόκληρο το ελληνικό χρέος. Τι θα συμβεί όμως αν η Γερμανία διαγράψει από ανάγκη ολόκληρο το ελληνικό χρέος; Τότε θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας και ηθικής. Μιας και αυτομάτως το ίδιο με την Ελλάδα θα πράξουν και η Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία με συνέπεια τη βέβαιη καταστροφή της Ευρωζώνης.

Η συνέχεια >>> gdailynews