Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Εκτόνωση μέσα από τα δημοψηφίσματα

«Παράθυρο» εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας στα... δημοψηφίσματα αναζητεί η κυβέρνηση. Eν μέσω δύσκολων δημοσιονομικών και γενναίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις κοινωνικών τάξεων, στο Mαξίμου εκτιμούν πως η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος θα μπορούσε να αποφορτίσει το κλίμα, πιστοποιώντας εκ νέου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει την κοινωνία ως σύμμαχο στις αλλαγές που προωθούνται. Παράλληλα, η χρησιμότητα των δημοψηφισμάτων ως εργαλείων έκφρασης της κοινής γνώμης, βρισκόταν πάντα κοντά στη φιλοσοφία του κυβερνώντος κόμματος και δεν είναι τυχαίο ότι προεκλογικά ακόμη, ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει αρκετές αναφορές στο θέμα.

Εκφυλισμός και ατιμωρησία

Μαθαίνοντας κανείς τι συμβαίνει σήμερα στις εφορίες, που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, παθαίνει κατάθλιψη. Διότι τι έννοια έχει η θέσπιση φόρων, εισφορών αλληλεγγύης, εκτάκτων εισφορών, ΦΠΑ, τελών κ.λπ. από τα διάφορα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, αν δεν έχεις τον τρόπο να τα εισπράξεις, ή όταν ένα μέρος απ' αυτά πάνε στα θυλάκια διεφθαρμένων υπαλλήλων; Εχουμε και λέμε λοιπόν.
Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα διακόσιες πενήντα έξι (256) υποθέσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους των Οικονομικών Εφοριών, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 προτάθηκαν περίπου 250 παραπομπές για πειθαρχικά παραπτώματα οικονομικών υπαλλήλων. Από αυτές ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε τις 80, σε διάστημα δε 15 μηνών εξετάστηκε μόνο μία. Την ίδια περίοδο διεξήχθη έρευνα για 200 εφοριακούς που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση. Και αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμη στον αέρα.

H συνεχεια >>> tanea.gr

Ελπίδα για καλοκαιρία – προετοιμασία για κατακλυσμό

Η έκθεση που συζητήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο την Πέμπτη ήταν αυτή της Credit Suisse που αναλύει τις βασικές συνέπειες μίας αμερικανικής πτώχευσης και μεταξύ αυτών υποστηρίζει πως οι μετοχές θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση της τάξης του 30% ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5%.
Το πρώτο μεταφράζεται σε ένα χρηματιστηριακό κραχ το οποίο θα είχε διεθνείς προεκτάσεις και το δεύτερο σε επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε μία δριμεία ύφεση. Σύμφωνα με την Credit Suisse κάθε μήνας που παρέρχεται χωρίς αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους θα συνεπάγεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5 με 1%. Σε μία τέτοια περίπτωση η τράπεζα προτείνει οι επενδυτές να στραφούν σε αμυντικές μετοχές και μακριά από το δολάριο.

Οι σύζυγοι και τα τέκνα του Δία. i. Μήτιδα- Αθηνά

[[ δαμ-ων ]]

Αθηνά
H Αθηνά, η πιο αγαπημένη θεά των Αρχαίων Ελλήνων, ήταν η θεά που συμβόλιζε τη σοφία. Οι Έλληνες, ο πρώτος λαός που κατέκτησε τη λογική σκέψη και διατύπωσε καθολικούς νόμους για τη λειτουργία του σύμπαντος, λάτρεψαν μια θεά που προσωποποιούσε την εξυπνάδα και τη φρόνηση. Άλλωστε, ακόμη και ο τρόπος γέννησης της θεάς ήταν τέτοιος που μαρτυρούσε τις ιδιότητές της. Η γαλανομάτα κόρη, η γλαυκώπις Αθηνά, ξεπήδησε από το κεφάλι του παντοδύναμου και πάνσοφου Δία. Γι’ αυτό ο Βοιωτός ποιητής Ησίοδος γράφει:
« Ο ίδιος γέννησε απ’ το κεφάλι του την αστραπόματη Αθηνά,
δεινή να ξεσηκώνει το θόρυβο της μάχης, στρατοδηγήτρια, αδάμαστη,
δέσποινα, που της αρέσουν οι κραυγές, οι πόλεμοι και οι μάχες. »
Το όνομα “Ἀθηνᾶ” είναι ο συν. τύπος του Ἀθηνάα ή Ἀθηναία ή Ἀθαναία (λεξικό Ιωαν. Σταματάκου). Ο Σωκράτης δίνει την ερμηνεία του ονόματός της: « Πάντως φαίνεται ότι οι αρχαίοι πίστευαν για την Αθηνά ό,τι και οι σύγχρονοι ειδικευμένοι στον Όμηρο. Οι πιο πολλοί από τούτους, δηλαδή, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον ποιητή, λένε ότι αυτός που έδωσε το όνομα κάτι παρόμοιο σκέφτηκε για κείνη, και ακόμα περισσότερο λέγοντάς τη νόηση θεού, αφού λέει πως αυτή είναι “αθεονόα”, χρησιμοποιώντας με τον τρόπο των ξένων το άλφα στη θέση του ήτα και αφαιρώντας το γιώτα και το σίγμα. Ίσως όμως να σκέφτηκε έτσι, αλλά να την ονόμασε “Θεονόη”, επειδή αυτή περισσότερο από τους άλλους εννοεί τα θεία ζητήματα. Εξάλλου δεν απέχει καθόλου από το να θέλει να την επονομάζει “Ηθηνόην”. Διαμορφώνοντας πάντως ή ο ίδιος ή εκ των υστέρων άλλοι για να το βελτιώσουν, κατά την κρίση τους, την ονόμασαν “Αθηνά”. » (Πλάτωνας, “Κρατύλος”, 407a-c)
Έχουμε και μια ακόμη ερμηνεία: «Οιονεί αθρηνά τις ούσα, παρά το τον νουν αθρείν. Ή παρά το θώ το θηλάζω, ο μέλλων θήσω• οίον, «γυναίκα τε θήσατο μαζόν».Γέγονε όνομα ρηματικόν θήνη η θηλάζουσα• και μετά του στερητικού α, Αθήνη• αμήτωρ γαρ η θεός παραδίδοται. Εκ γαρ της κεφαλής του Διός φασίν αυτήν γεννηθήναι. Αθήνη Αθηναία, ως δίκη δικαία. Και ώσπερ Ναυσικάα κατά κράσιν των δύο ΑΑ εις α μακρόν γίνεται Ναυσικά, ούτως και από του Αθηναία αποβολή του ι γίνεται Αθηνάα• και κράσει των δύο ΑΑ εις α μακρόν Ἀθηνᾶ και περισπάται.» (Μέγα ετυμολογικόν)

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Φταῖνε μόνον οἱ πολιτικοί;

Δέν θά πῶ - ἄλλωστε οὐδέποτε τό εἶπα– ὅτι οἱ πολιτικοί μας εἶναι λουλούδια γιά μύρισμα. Καί δέν θά εἶχα ἀντίρρηση νά πετάξουμε πολλούς ἀπό τήν Ταρπηία Πέτρα διά τά φαῦλα πού ἔπραξαν καί γιά τήν πολιτική τοῦ Συβαριτισμοῦ πού καλλιέργησαν. Κι ἐπειδή ἐνδέχεται κάποτε νά λάβουμε κάποιο μέτρο σωστό, δηλαδή γιά τή δημοκρατία σωστικό, ἐξηγῶ ὅτι Ταρπηία Πέτρα λεγόταν ὁ νότιος γκρεμός τοῦ Καπιτωλίου τῆς Ρώμης, ἀπ᾽ ὅπου ρίχνονταν οἱ κακουργήσαντες πολίτες (οἱ δοῦλοι σταυρώνονταν).
Ἀλλά δέν εἶναι σωστό ὅλα τά errata(= ἡμαρτημένα) νά τά φορτώνουμε στούς πολιτικούς καί νά μένει στό ἀπυρόβλητο ἡ πνευματική ἡγεσία τοῦ τόπου αὐτοῦ. Οἱ πνευματικοί ἄνθρωποι πρέπει νά δροῦν ὅπως οἱ χῆνες τοῦ Καπιτωλίου. Νά ἀγρυπνοῦν καί νά προειδοποιοῦν. Πληρώνουμε εὐρώστους μισθούς σέ ἑκατοντάδες μεγαλοθεσίτες οἰκονομολόγους. Γιατί δέν μίλησαν γιά τήν ἐπερχόμενη κρίση; Τηροῦσαν σιγή ἀσφαλείας γιά νά μήν τούς κοποῦν κάποια «προγράμματα» ἤ γιά νά μήν κοποῦν ἀπό κάποιες ἐπιτροπές «σοφῶν»;
Ἀσφαλῶς καί οἱ λογοτέχνες δέν θά ᾽πρεπε νά εἶναι «σύννεφα μέ πανταλόνια», γιά νά μιλήσω Μαγιακοφσκικῶς. Οὔτε αὐτοί ἀπαλλάσσονται ἀπό εὐθύνες. Ὁ Μπρέχτ εἶχε πεῖ πώς ὅταν ἔλθουν δύσκολοι καιροί, ὁ λαός δέν θά πεῖ τί ἔπραξαν οἱ πολιτικοί. Θά πεῖ: «Γιατί δέν μίλησαν οἱ ποιητές;». Μήπως γιά νά μή χάσουν κάποιο κρατικό βραβεῖο ἤ κάποια θέση σέ ὑπουργεῖο;

H συνέχεια >>> sarantoskargakos.gr

Από τη Ρωσία µε... αγάπη στη Δράµα

Δεν «απογειώνει» µόνο την υγεία, αλλά και το αγροτικό εισόδηµα, όταν η καλλιέργεια φτάσει στην πλήρη παραγωγική δυναµικότητά της, µετά τον όγδοο-ένατο χρόνο. Και υπόσχεται εισόδηµα της τάξης των 4.500 ευρώ το στρέµµα. Αυτό είναι το µύρτιλο ή blueberry, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Ρωσία πριν από περίπου 8 χρόνια και αποτελεί µια ακόµα νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα.
Σύµφωνα µε στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας, το µύρτιλο, µε το χαρακτηριστικό µπλε χρώµα των καρπών του, καλλιεργείται κυρίως σε 16 χώρες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών, µε το 52% της παγκόσµιας παραγωγής, ακολουθεί ο Καναδάς µε 32% της παγκόσµιας παραγωγής και έπονται οι Πολωνία, Ολλανδία και Ουκρανία.

Ζισκάρ Ντ'Εστέν: "Είναι αδύνατον να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος"!

Ένας πιστός και δοκιμασμένος φίλος της Ελλάδας, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εστέν, φαίνεται ότι προτιμά να μιλά την γλώσσα του ρεαλισμού: Τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρέους» αλλά και ενός «Συνεδρίου των λαών της Ευρώπης», προτείνει ο γάλλος πρώην πρόεδρος, Βαλερί Ζισκαρ Ντ' Εσταίν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», που δημοσιεύεται με τίτλο «Το σχέδιο Ζισκάρ για τη διάσωση της Ευρώπης».
Ο πρώην πρόεδρος μιλάει για λάθη του παρελθόντος και για λανθασμένες ιδέες:
«Πρώτη απ' αυτές τις λανθασμένες ιδέες» λέει, «είναι το ότι πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα χρέος το οποίο αγγίζει το 150% του ΑΕΠ της και το οποίο χρηματοδοτεί με πολύ υψηλά επιτόκια. Η προσθήκη επιπλέον χρέους στο ήδη υπάρχον δεν έχει κανένα νόημα. Και το να ζητάει κανείς από μία χώρα της οποίας η οικονομία είναι υποβαθμισμένη να πληρώσει ένα χρέος το οποίο αποτυπώνεται σε ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα είναι μη ρεαλιστικό. Το χρέος αυτό δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον όχι στο σύνολό του».
Δεύτερη λανθασμένη προσέγγιση, κατά τη γνώμη του Ζισκάρ ντ' Εσταίν, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η ελληνική υπόθεση είναι ένα πρόβλημα του ευρώ.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 21827/29-7-2011 πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, η θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος (Παλαιό Δημαρχείο-οδός Πινδάρου & Οιδίποδος) την 4 του μηνός ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 20:00 σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα (μεταξύ άλλων) της ημερήσιας διάταξης, για ενημέρωσή σας:

8. Αποδοχή ποσού 20.376,00 από ΥΠ.ΕΣ. για το έργο «Αποκατάσταση αγωγού ομβρίων» Δ.Ενότητας Βαγίων (ΘΗΣΕΑΣ 45%).

Κύπρος: η επόμενη χώρα διάσωσης;

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η επόμενη περίπτωση» διάσωσης σημειώνει: «Τώρα και η Κύπρος; Θα ήταν η 4η χώρα-μέλος υπό την προστατευτική ομπρέλα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης….Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο πρόεδρος της χώρας Δ. Χριστόφιας είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.»
Η εφημερίδα αναφέρει τρεις βασικές αιτίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου: Την στενή σύνδεση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος με την Ελλάδα, την αδυναμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, και την πρόσφατη καταστροφή του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας:
«Όλα αυτά μαζί είναι πολλά και το πολιτικό χάος δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση. Επομένως δεν πρέπει να απορούμε για τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στην ευρωζώνη η Κύπρος περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Τώρα αλλάζει η κατάσταση.»

Κρατικές επιχορηγήσεις (και) στους ιδιοκτήτες ταξί!

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είχαν χρηματοδοτηθεί οι ιδιοκτήτες ταξί κατά την περίοδο των παχέων αγελάδων, οπότε ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος αντιμετωπιζόταν από τις κυβερνήσεις ως... «αγαπημένο τέκνο». Η μερίδα του λέοντος αφορά σε δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει το Δημόσιο για την ανανέωση του «κίτρινου» στόλου, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δαπάνες για τις οποίες ποτέ έως σήμερα δεν έχει υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος.

Η συνέχεια >>> capital.gr

Το αλκοόλ κάνει χειρότερο το στρες

Αν και πολλοί πιστεύουν πως με ένα ποτάκι μπορούν να χαλαρώσουν, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας χαλαρώνει, αλλά εντείνει το στρες. Και το χειρότερο είναι πως όταν πίνουμε σε κατάσταση στρες, χρειαζόμαστε περισσότερο αλκοόλ για να μας «πιάσει».
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η σχέση αλκοόλ και στρες είναι αμφίδρομη: το μεν αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο οργανισμός το στρες, το δε στρες αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό.
Επακόλουθο αυτής της αλληλεπίδρασης είναι πως όσοι έχουν στρες και στρέφονται στο αλκοόλ για να χαλαρώσουν, αφ’ ενός πρέπει να πιουν περισσότερο απ’ ό,τι αν ήταν ήρεμοι για να τους επηρεάσει, αφ’ ετέρου το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν και να εντείνουν το στρες τους.

Πως αυτοκτόνησαν οι τράπεζες αγοράζοντας ελληνικό χρέος

Του Γιώργου Καισάριου

Το διάγραμμα δεξιά μας έρχεται από τον ΟΟΣΑ. Δεν είναι καινούργιο, αλλά από τον Αύγουστο του 2010. Ο λόγος που του κάνω χρήση είναι για χάρη της κουβέντας, διότι λίγο πολύ τα στοιχεία είναι γνωστά.
Να τονίσω ότι η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν ανάλογη έκθεση στο δικό τους εθνικό χρέος της τάξεως του 157%, 133%, 113%, 69% και 26% αντιστοίχως.
Εκ πρώτης όψεως δηλαδή, βλέπουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δυσανάλογα περισσότερα εθνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους σε σχέση με τις τράπεζες άλλων χωρών.
Και το ερώτημα είναι, αν οι τράπεζες είχαν το 69% των ιδίων κεφαλαίων τους (tier1 πάντα) σε ελληνικά ομόλογα, αντί το 226% κατά μέσο όρο, θα είχαν πρόβλημα σήμερα;
Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω προβληματικών δανείων, αλλά δεν θα είχαν τα σημερινά προβλήματα. Μπορεί να χρειαζόταν να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίων, αλλά ούτε κατά προσέγγιση αυτά που έχουν σηκώσει από την αγορά σήμερα και το dilution θα ήταν παραπάνω από ανεκτό.

Άρειος Πάγος: "Έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον Άκη"!

Παραγεγραμμένο θεωρεί ο ανακριτής του Πενταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Βασίλης Λαμπρόπουλος το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει την δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου! Άρα και πάλι "άνθρακες ο θησαυρός"! Το μόνο που θα μείνει είναι η προσφυγή Άκη κατά του ελληνικού κράτους για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του!
Ανμενόμενο βέβαια αυτό, αφού βάσει του Συντάγματος, έχουν παρέλθει 2 κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής συνεπώς το αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι ήδη παραγεγραμμένο.
Ακόμα και στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διαπιστώνεται πώς θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από Ειδικό Δικαστήριο δικαιώνοντας αυτούς που εκτιμούν πώς και το συγκεκριμένο αδίκημα έχει προβληματική νομική διαχείριση εν προκειμένω.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αφιέρωμα στον γ. Παΐσιο από την ΕΤ3

Και τώρα οι γιατροί και οι οδοντίατροι

Μετά τους ταξιτζήδες ετοιμάζονται να κατέλθουν στους δρόμους... οι οδοντίατροι και οι γιατροί.
Και αυτοί δυσφορούν με το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους.
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων τους «ανοίγει ο δρόμος για τα σούπερ- μάρκετ της υγείας», δηλαδή για τα ιδιωτικά πολυιατρεία ή τα εταιρικά οδοντιατρεία, που σύμφωνα με την αλλαγή της προστατευτικής νομοθεσίας θα μπορούν να ιδρύουν κεφαλαιούχοι και επιχειρηματίες χωρίς να έχουν την ιδιότητα του γιατρού ή του οδοντίατρου.
Όψιμες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις αντιδράσεις τους καθότι τέτοια «σούπερ - μάρκετ» υγείας υπάρχουν εδώ και χρόνια και στεγάζουν γιατρούς και γιατρούς. Επιπλέον, μπορεί άραγε να σκεφθεί κανείς πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του πληθωρισμού των γιατρών, τώρα που ο κρατικός τομέας υγείας δεν θα μπορεί να προσλαμβάνει με άνεση όπως στο παρελθόν; Και επιπλέον έχει σκεφθεί κανείς πως αλλιώς μπορούν να εκλογικευτούν οι τιμές των οδοντιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν καταλαβαίνουν ούτε από κρίση, ούτε από τίποτε;
Εύλογα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις από εκείνους που με ευκολία περισσή σηκώνουν λάβαρα, θεωρώντας πως μόνοι ζουν σ' αυτή την χώρα.

Λάδια στους δρόμους γύρω από το λιμάνι ρίχνουν οι ταξιτζήδες

Οι ταξιτζήδες από το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στην ακτή Ξαβερίου στον Πειραιά και έχουν ρίξει λάδια στον δρόμο προκειμένου να εμποδίσουν την έξοδο τουριστικών λεωφορείων από το λιμάνι.
Στη Θεσσαλονίκη βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν πεζή ενώ στο Ηράκλειο κατέλαβαν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινητοποιήσεις σήμερα θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Η αλήθεια για την οικονομία

Πού εξαφανίστηκαν τα νομισματικά αποθεματικά της Ελλάδας;

Χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να καταφέρει η Ελλάδα να συγκεντρώσει νομισματικά αποθεματικά ύψους, περίπου, της τάξης των 20 δις δολαρίων αλλά μέσα σε ελάχιστα χρόνια αυτά έκαναν 'φτερά'.
Από το 1968, όταν και αρχίζουν τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2000, η Ελλάδα είχε ανοδική τάση στη συγκέντρωση συναλλαγματικών αποθεματικών και αποθεματικών σε χρυσό, με την αύξηση τους να γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη από το 1993 και μετά φτάνοντας στο ζενίθ το 2000.
Με την ισοτιμία του δολαρίου, τότε, έναντι του ευρώ στο 1,20, τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε νομισματικά αποθέματα θα είχαν σήμερα αποτίμηση, τουλάχιστον, 24 δις ευρώ. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη την άνοδο της τιμής του χρυσού από το 2000 στο 2011, η οποία είναι μεγαλύτερη του 700%, τα ελληνικά αποθεματικά θα μπορούσαν να ξεπερνούν σήμερα αυτό το ποσό και στην κρίσιμη στιγμή της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2008 να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, για την εγγύηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση του δημοσίου και τελικά χωρίς να αυξηθεί το χρέος και το έλλειμμα περαιτέρω, κάτι που θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά ακόμη και της ελληνικής κρίσης.
Ωστόσο, τίποτε από αυτά δε συνέβη καθώς τα αποθέματα στο διάστημα από το 2000 μέχρι το 2003 είχαν μειωθεί από τα 20 δις, περίπου, στα 6 δις δολάρια ενώ στη συνέχεια βούλιαξαν στα 3,5 δις, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα: τί απέγιναν τα νομισματικά αποθεματικά της χώρας;

Δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ προτείνει ο Γκρούεφσκι

Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν προτάσεις που ενδεχομένως να «πλήξουν» τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, δήλωσε σήμερα ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της διήμερης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγή του συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα έπλητταν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διαφορετικότητα του μακεδονικού έθνους και τη μακεδονική γλώσσα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα που επέβαλε η Ελλάδα, δίχως νωρίτερα να αποφανθούν επ' αυτής οι πολίτες σε δημοψήφισμα, δια του οποίου η πλειοψηφία τους θα συναινέσει στην ενδεχόμενη λύση", υπογράμμισε ο Ν. Γκρούεφσκι.
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει άμεσα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς προσδοκά την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρεμιέρα της φοροκάρτας στις 3 Οκτωβρίου

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα και να απαλλαγούν από το βραχνά της συγκέντρωσης αποδείξεων για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ορίζονται επίσης οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα.
Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασισθεί για τη φοροκάρτα η διάθεση της και η χρήση θα γίνεται υπό τους εξής όρους:
- Η χρήση της φοροκάρτας είναι καθαρά προαιρετική

Επαναφέρουν το βιβλίο της Ρεπούση

Η Κυβέρνηση αρνείται τώρα να εγκρίνει το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και θα διανείμει στα σχολεία τη νέα χρονιά το βιβλίο «ιστορίας» της κ. Μ. Ρεπούση που όπως είναι γνωστό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το 2007…
Όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης σε ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή με απόφασή του ακυρώθηκε το 2007 η διανομή του συγκεκριμένου βιβλίου και ότι εδόθη εντολή για συγγραφή νέου βιβλίου ιστορίας. Όμως, και παρά το γεγονός ότι το νέο βιβλίο, πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις και η τελική έγκριση δόθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου, η Υπουργός, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της και, όπως φαίνεται από τον ετήσιο οδηγό διδακτικών βιβλίων, που εκδίδει το Υπουργείο, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα διανεμηθεί το παλιό βιβλίο της ιστορίας…
Άραγε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θεωρεί ότι δεν έπρεπε να αντικατασταθεί το επίμαχο βιβλίο της κ. Ρεπούση, το οποίο είχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες, όπως επεσήμανε και η Ακαδημία Αθηνών;
Ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν σύμβουλο της Υπουργού να ανατρέπει όλη τη νόμιμη διαδικασία και την ουσιαστική επιστημονική αξιολόγηση, εμποδίζοντας την έκδοση του βιβλίου;
Η κυρία Διαμαντοπούλου συμφωνεί με τις ιστορίες της κυρίας Ρεπούση…

Συγχωνεύσεις ΔΟΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

Αίτημα

Στα πλαίσια των φημολογούμενων συγχωνεύσεων- κλεισίματος Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσίων (Δ.Ο.Υ.), επισημαίνονται τα εξής, τα οποία παρακαλείστε να λάβετε σοβαρά υπόψιν πριν από οποιαδήποτε αποφαση σας.
Στις 22/6/2011 η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού για το 2011.
Η ΔΟΥ της Θήβα εξυπηρετεί τον Δήμο της Θήβας με πληθυσμό 36.540, τον δήμο Τανάγρας με πληθυσμό 19.340, μέρος του Δήμου Αλιάρτου, την Δημοτική Ενότητα Θεσπιών με πληθυσμό περίπου 5.500, μέρος του Δήμου Ορχομενου, την Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας με πληθυσμό περίπου 3.000 και μέρος του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, την Δημοτική Ενότητα Ερυθρών με πληθυσμό περίπου 5.000. Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεγεται το συμπερασμα οτι η ΔΟΥ Θήβας εξυπηρετεί περίπου 70.000 απο τους 117.730 κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας. Αν ληφθεί υπόψιν ο αναπτυξιακός χαρακτήρας και το μέγεθος των βιομηχανικών ζωνών της Θήβας και των Οινοφύτων, καθίσταται ως αναγκαία όχι μόνο η παραμονή αλλά και η ενίσχυση των υπηρεσιών της ΔΟΥ Θήβας, προς όφελος τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και των πολιτών.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, από την πλευρά μας προτίνεται η διατήρηση των δύο ΔΟΥ στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας ως έχουν, για την διατήρηση και ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με εκτίμηση,

Θεμιστοκλής Νόκας, Μπατσούλης Δημήτριος - Παναγιώτης
Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Θηβαίων


Reuters: "Δεν αρκεί η νέα συμφωνία για την Ελλάδα"!

Δεν αρκεί το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και θα αποδειχθεί ατελέσφορο αναφέρει σε ανάλυση του πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η Αθήνα δείχνει «διαχρονική» ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους. Πέραν των διακηρύξεων «τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια».
Το Reuters σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και συνεπώς οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη εναποτίθενται εν πολλοίς στα κοινοτικά κονδύλια. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο, επισημαίνει το άρθρο, καθώς η αρχική διατύπωση περί «Σχεδίου Μάρσαλ» εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.

Ένα βήμα πριν την επιλεκτική χρεοκοπία : Moody’s , M.Stanley και Nomura σβήνουν τα φώτα της γιορτής

Λίγο πριν την επιλεκτική χρεοκοπία και επισήμως φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα όπως έχει πρώτο γράψει το S10. Καθώς η σκόνη των κυβερνητικών πανηγυρισμών κατακάθεται η ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων αλλά και της υποβάθμισης της Moody’s έρχεται να ξεθωριάσει σιγά σιγά την ευφορία για την πρόσφατη συμφωνία της ευρωζώνης για την χώρα μας.
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική συμφωνία της Ευρώπης για την Ελλάδα η Moody’s υποβάθμισε την χώρα μόλις μια βαθμίδα πάνω από την επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Morgan Stanley τονίζει ότι και μετά από αυτήν η τροχιά του χρέους παραμένει μη διατηρήσιμη στα επόμενα επτά χρόνια ενώ η Nomura τονίζει ότι το νέο πακέτο δεν ελαφραίνει σημαντικά το χρέος που βαραίνει την Ελλάδα!

Οι σύζυγοι και τα τέκνα του Δία. i. Μήτιδα- Αθηνά

[[ δαμ-ων ]]

Μήτιδα
Πρώτη σύζυγος του Δία (*), κατά τον Ησίοδο, ήταν η Μήτιδα. Γράφει στη “Θεογονία” του:
« Κι ο Δίας, των θεών ο βασιλιάς, πήρε τη Μήτιδα για πρώτη του γυναίκα
που πιο πολλά γνωρίζει απ’ όλους τους θεούς και τους θνητούς ανθρώπους.»
Η Μήτιδα, κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος, κατείχε όλη την παλιά (αρχέγονη) γνώση. Μήτις, από το ρήμα “μητιάω-ώ” (= σκέπτομαι, συλλογίζομαι, διαλλογίζομαι, μηχανεύομαι, επινοώ), μέση φωνή μητιώμαι, είναι η φρόνηση, η σύνεση, η σκέψη, η ευφυΐα, η ικανότητα να δίνει κάποιος σοφές συμβουλές, η επιδεξιότητα, η πανουργία. Έτσι η θεότητα αυτή συνδέεται με τη φρόνηση και την ευφυΐα.
Θεωρούνταν θεά της σοφίας και της φρόνησης, και αυτές τις ιδιότητες τις κληρονόμησε στην κόρη της Αθηνά. Η Μήτιδα ήταν η προσωποποίηση για τους αρχαίους όχι απλά της σοφίας και της φρόνησης αλλά του είδους της πονηριάς και της επαγρύπνησης που εκπροσωπούσε στους ανθρώπους ο πολύτροπος Οδυσσέας
Η Μήτιδα βοήθησε τον Δία προσφέροντας στον Κρόνο το εμετικό φάρμακο που τον εξανάγκασε να ξεράσει τα παιδιά του που είχε καταπιεί. Μετά την νίκη του στην Τιτανομαχία ο Δίας αρχίζει την βασιλεία του με το γάμο του με τη Μήτιδα που του προσφέρει μια πολύτιμη συμμαχία.
Όμως, σύμφωνα με έναν χρησμό η Μήτιδα θα γεννούσε πρώτα μια κόρη και έπειτα έναν γιο που θα καταλάμβανε την εξουσία και θα κυβερνούσε θεούς και ανθρώπους. Όταν η γυναίκα του κυοφορούσε την Αθηνά, ο Δίας κατάπιε την Μήτιδα, όπως τον είχαν συμβουλέψει η Γη και ο Ουρανός, για να μη χάσει τη βασιλεία. Έτσι ο Δίας γνώριζε πάντοτε το καλό και το κακό των πράξεών του. Ο Όμηρος χαρακτηρίζει συχνά τον Δία ως “μητίετα”, δηλαδή βαθύγνωμο. Ο Δίας- Νους στηρίζει όλο το νοητικό οικοδόμημα στη φρόνηση και γι’ αυτό κυοφορεί την Αθηνά- Σοφία. Η πρώτη σύζυγος του Δία αντιπροσωπεύει μια πιο πρωτόγονη εποχή, όπου ο αδύνατος για να γλιτώσει από τον δυνατότερο πρέπει να χρησιμοποιήσει την πονηριά του.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Επιμένει στο άνοιγμα επαγγέλματος

Θα τεθεί σε διάλογο το επόμενο διάστημα, τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας προσωπικό του φίλο τον προκάτοχο του στο υπουργείο, Δημήτρη Ρέππα. Διευκρίνισε, ακόμα ότι δεν πρόλαβε να συντάξει νέο προεδρικό διάταγμα καθώς δεν συμφωνούσε με εκείνο του κ. Ρέππα.
Έως τις 2 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους απελευθέρωσης των ΤΑΞΙ τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αυτόματες κυρώσεις

Στο μεταξύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να σφίξουν τα λουριά σε χώρες που παραβιάζουν τους όρους τους Συμφώνου Σταθερότητας. Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ υπενθύμισε ότι « έχουν παρέλθει οι εποχές που υπήρχαν χώρες με αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Σήμερα μεγάλη σημασία έχει η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η ΕΚΤ επιθυμεί την αυστηροποιήση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε χώρες που το παραβιάζουν» τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γαλλίας.

ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στα χωριά και στην άρδευση

Την επέκταση της επιβολής ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους Δήμους, καθώς και στο νερό για την άρδευσης αγροτικών εκτάσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Με αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε χθες το βράδυ ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε ΦΠΑ θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευση από τους Δήμους ή συνδέσμους τους, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτήν.
Επίσης με άλλη διάταξη καθορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμων δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, μεταβιβάσεων και άλλων φόρων. Η ρύθμιση επεκτείνεται και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών που δεν υποβλήθηκαν μέχρι και το 2010.

www.capital.gr

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Θήβας καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Διευθυντή της Δ.Ο.Υ Θήβας κ. Στόγιου που με διάφορα προσχήματα αποφεύγει την καταβολή επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες και διεξάγει ελέγχους με διαφορετικά κριτήρια αποδίδοντας τα μεγάλα ποσά σε ανθρώπους που δεν προσκομίζουν τα κυρίαρχα δικαιολογητικά (άδεια γεώτρησης, πρώτη ύλη, λιπάσματα, σπόροι κτλ).
Παρά τις ρητές οδηγίες του Υπουργείου, τους αγνοεί επιδεικτικά ενώ δεκάδες καταγγελίες έχουν φτάσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα έργα και τις ημέρες του.
Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού κ.κ. Άρια Αγάτσα, Βασίλη Τόγια και Βασιλική Τσόνογλου να παρέμβουν άμεσα ζητώντας την απομάκρυνση του κ. Στόγιου από την Δ.Ο.Υ. Θήβας και να απαιτήσουν την ταχύτατη και άμεση διερεύνηση των καταγγελιών που υπάρχουν σε βάρος του.
Δεν μπορεί κανένας Δημόσιος λειτουργός να προσθέτει προβλήματα στους αγρότες και να δημιουργεί ζητήματα στην Κυβέρνηση.
Οι αγρότες ήδη δοκιμάζονται σκληρά σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία και έχουν ανάγκη τα χρήματα, τα οποία δικαιούνται, γιατί είναι δικά τους.
Καμία χάρη δεν τους γίνεται…..

Ο Γραμματέας Οργανωτικού
Πέππας Γεώργιος

Προβληματισμός για την "επόμενη μέρα" της διάσωσης

Τα δυνητικά οφέλη των αποφάσεων που πήρε η σύνοδος Κορυφής είναι σημαντικά και δικαιολογούν, ως ένα βαθμό, την ευφορία στην κυβέρνηση. Όμως, το κλίμα αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί, για δύο βασικούς λόγους.
Καταρχάς, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στην Ελλάδα έγινε «δώρο» κάποια χαριστική ρύθμιση των χρεών της. Ακόμα κι αν αυτό, ως ένα βαθμό, είναι βάσιμο. Ο προφανής λόγος που οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη δεν θέλουν κάτι τέτοιο, είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κακό προηγούμενο. Δηλαδή, να ζητήσουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης να τύχουν της ίδιας ελαστικής αντιμετώπισης. Βέβαια, για να υπαχθεί μία χώρα σε καθεστώς σωτηρίας, θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί αδυναμία δανεισμού από τις αγορές και να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Αλλά, σχεδόν οι μισές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση ή απέχουν ελάχιστα από αυτήν.

capital.gr

Η Ελλάδα του μπαρμπα-Κώστα φεύγει…

Γράφει ο Θανάσης Παπανδρόπουλος

Τον συνάντησα στην Ανδραβίδα, τον μπαρμπα-Κώστα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια. Ήταν στο καφενείο όπου είχαμε πρωτοβρεθεί. Κομματάρχης στην περιοχή ο ογδοντάρης σήμερα αγρότης και, όπως μού είπε, οι καιροί αλλάζουν.
Ο ίδιος έκανε μια μικρή περιουσία με τις γεωργικές επιδοτήσεις από την ΕΟΚ. Η μία κόρη του διορίστηκε από τοπικό βουλευτή στην Αγροτική Τράπεζα και η άλλη εργάζεται σε μία Εφορία του Πύργου. Τον γιό του κατάφερε να τον βάλει στην ΔΕΗ της Πάτρας, όπου, μού είπε, ότι «διαπρέπει ως συνδικαλιστής». Οι δύο γαμπροί του είναι δικηγόρος ο ένας και γεωπόνος ο άλλος με απασχόληση στο πρώην υπουργείο Γεωργίας. Η δε νύφη του είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Γαστούνης.
«Παλιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα», μού εξομολογήθηκε ο μπαρμπα-Κώστας. «Οι βουλευτές μπορούσαν να μάς βοηθήσουν. Τώρα όμως…». «Μα καλά», του λέω, «αν καταλαβαίνω καλά μπαρμπα-Κώστα είστε όλοι, με μία εξαίρεση, κρατικοί υπάλληλοι. Εσύ έβγαλες δύο δεκάρες από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου απασχολούνται στο Δημόσιο και σε δημόσιες εταιρείες…». «Ε, και λοιπόν, κακό είναι αυτό; Εγώ έδωσα αγώνες για το κόμμα και τα παιδιά μου το στηρίζουν. Να μην κάνει κάτι αυτό και για μας; Χωρίς τις ψήφους που μαζεύουμε ο Χ.Γ. δεν θα έβγαινε ποτέ βουλευτής. Στις τελευταίες εκλογές βγήκε για τρίτη φορά και απ’ ό,τι βλέπω και μαθαίνω είναι και κονομημένος».

Η συνέχεια >>> elZoni.gr

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΥΡΩΘΙΑΣΟΣ: Ερήμην υπαγωγή της Ελλάδας στο «άρθρο 99» του διεθνούς πτωχευτικού κώδικα

Οι εχθροί του πλανήτη είναι οι πλεονασματικές οικονομίες – συγκεκριμένα εκείνες οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες στηρίζουν τα υπερβολικά πλεονάσματα τους αφενός μεν στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση καλύτερα των Πολιτών τους, αφετέρου στα τεχνητά υποτιμημένα νομίσματα τους.
Επομένως η Γερμανία, η οποία είναι επί πλέον ο μεγάλος εχθρός της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την υποτίμηση του νομίσματος της εις βάρος των χωρών του Νότου, η Κίνα, η χώρα στην οποία εδρεύει ο απολυταρχικός καπιταλισμός και η Ιαπωνία - η οποία, μεταξύ άλλων, συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη της στις εξαγωγές, όπως ακριβώς η Γερμανία και η Κίνα, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο τις εισαγωγές (αν και ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από την «τιμωρία» που της επέβαλλαν οι Η.Π.Α. τη δεκαετία του ’80, αναγκάζοντας την τότε, μεταξύ άλλων, να αυξήσει την ισοτιμία του νομίσματος της κατά 30%).

H συνέχεια >>> sofοkleous10

Νέο «χτύπημα» στην Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε τη Δευτέρα το ελληνικό αξιόχρεο κατά τρεις βαθμίδες, στο επίπεδο Ca, ήτοι κατά μόνον μια βαθμίδα υψηλότερα από την διαβάθμιση «χρεοκοπία».Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι «σχεδόν 100%». Σύμφωνα με τη Moody's, το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε την προηγουμένη εβδομάδα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, θα υποβοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας, αν και αυτή αντιμετωπίζει ακόμη μεσοπρόθεσμα προβλήματα φερεγγυότητας και σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγελθεί.
«Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν 100%», ανακοίνωσε ο οίκος.

Ξηροί καρποί αντί υδατανθράκων για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου των διαβητικών

Αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχaρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη.
Όταν εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες, τις οποίες κατανάλωναν καθημερινώς, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της "κακής" χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.
Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το "κλειδί" για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, εξηγεί ένας εκ των ερευνητών, ο Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.
"Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λίπη είναι υγιεινά," είπε ο ίδιος αναφερόμενος στα ακόρεστα λίπη που συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.
Παρ’ όλ’ αυτά οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ, επισημαίνει ο Κένταλ.

iKypros.com

Mόσχα προς Άγκυρα: "Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν κινδυνεύσει η Κύπρος"

Προειδοποιητική "σφαλιάρα" από αυτές που είχαν χρόνια να πέσουν στο σβέρκο της Άγκυρα έριξε η Ρωσία με αφορμή της παραληρηματικές δηλώσεις Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς της Ρωσίας, αφού υπενθύμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα νόμιμο κράτος μόνο και κανένα άλλο (!), απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Ρ.Τ.Ερντογάν, τόνισε ότι "Μόνο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα επιτρέψουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση» και ότι "Οι δηλώσεις Εντογάν είναι πολύ σκληρές".
Εντύπωση προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν περιορίστηκε σε τυπικές διατυπώσεις, αλλά εμμέσως πλην σαφώς υπενθύμισε την παράνομη ύπαρξη του κατοχικού ψευδοκράτους (σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 του 1983 και 550 του 1984), υπενθυμίζοντας ότι εκεί καλούνται τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να μην αναγνωρίζουν κανένα κυπριακό κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να μη διευκολύνουν και να μην παρέχουν κατ' ουδένα τρόπο βοήθεια στο αποσχιστικό μόρφωμα στο βορρά της νήσου της Κύπρου».

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στέφενς: Λείπει η αποφασιστικότητα και από το δεύτερο πακέτο στήριξης

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες από τους "17" στις Βρυξέλλες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΕΕ. Ανεξαρτήτως του εάν το εγχείρημα θα χρειαστεί βελτιώσεις και νέες παρεμβάσεις, επιβεβαιώνεται μια στροφή στην κατεύθυνση της συνολικής ευθύνης. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας, ύψους 109 δισ. ευρώ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω ενός νέου ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ».
Πόσο αποτελεσματική θα είναι η φόρμουλα που ενέκριναν οι "17". Ακόμη είναι νωρίς για να αξιολογηθεί το σχέδιο, εκτιμά ο πρόεδρος του Frankfurt School of Finance&Management, Ούντο Στέφενς και διευκρινίζει: "Δεν είναι πραγματικά δυνατή μια αξιολόγηση ακόμη. Είναι η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αναζωογονηθεί και θα καταφέρει να εφαρμόσει μια πολιτική περικοπών προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν ανταγωνίζεται χώρες σαν την Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, αλλά εξαιτίας της οικονομικής της διάρθρωσης ανταγωνίζεται διεθνώς χώρες όπως η Ινδονησία ή η Μαλαισία, με τη διαφορά ότι οι μισθοί των Ελλήνων είναι ευρωπαϊκού επιπέδου. Ότι η υπόθεση αυτή δεν θα έχει καλή έκβαση είναι κάτι που το γνωρίζαμε".

Μαχαίρωσαν 91χρονο στον Αλίαρτο τέσσερις ξένοι για να του αρπάξουν τη σύνταξη!

Τέσσερις αλλοδαποί (έτσι λένε τα θύματα από τον τρόπο ομιλία τους και το χρώμα τους δέρματός τους), όρμησαν σε διαμέρισμα ηλικιωμένων στον Αλίαρτο και με την απειλή μαχιαριού ζήτησαν ζύνταξη από το ζευγάρι του 90χρονου παππού και της 80χρονης γυναίκας του.
Η 80χρονη γυναίκα τρέμοντας τους έδωσε 500 ευρώ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα.Τότε οι κακοποιοί θέλησαν να ψάξουν και τις τσέπες του 91χρονου παππού, αυτός αντέδρασε και τον τραυμάτισαν για να του πάρουν 130 ευρώ που είχε πάνω του!
Οι ξένοι εγκληματίες άφησαν αιμόφυρτο τον παππού και έφυγαν τρέχοντα. Η αστυνομία της περιοχής διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

defencenet.gr

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν στη συμφωνία για την Ελλάδα

Τις τράπεζες που συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, στο σχέδιο για τη στήριξη της Ελλάδας, μέσω της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής.
Από την Ελλάδα, οι τράπεζες αυτές είναι οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνική Τράπεζα καθώς και η Τράπεζα Κύπρου.
Στη συμφωνία επίσης λαμβάνουν μέρος τράπεζες και ασφαλιστικές από ολόκληρο τον κόσμο όπως οι γερμανικές Allianz, Munich Re, Deutsche Bank, Commerzbank, Bayern LB, και οι γαλλικές AXA, BNP Paribas, Societe Generale.
Επίσης θα συμμετάσχουν οι ελβετικές Credit Suisse, Swiss Re, Zurich Financial, η ισπανική BBVA, η τουρκική AK Bank, οι βρετανικές HSBC, Standard Chartered, οι ιταλικές Generali και Intesa Sanpaolo, η ολλανδική ING, η σουηδική SEB, η βελγική Dexia, η καναδική Scotiabank, η κορεατική KB Financial Group, η Banco de Credito de Peru του Περού και η National Bank of Kuwait του Κουβέιτ.

:www.capital.gr

Ανησυχία για τη σταθερότητα του ευρώ

Και μετά την απόφαση των Βρυξελλών μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για την μακροημέρευση του ευρώ και τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από δυο αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται αύριο σε δύο διαφορετικές εφημερίδες.
Η πρώτη δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag.
53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση αναδιάρθρωσης τμήματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 72% θεωρεί ότι οι αποφάσεις δεν διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την διάσωση του κοινού νομίσματος.
Στην δεύτερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου GfK για λογαριασμό της Welt am Sonntag, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση του ευρώ θα έχει σοβαρές συνέπειες στο κοινό νόμισμα, ενώ το 31% πιστεύει ότι ορισμένες χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ.

Ο άγνωστος πόλεμος στη Κύπρο .... Η προδοσία του 1974

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Εκτυπωτής ... Τριών διαστάσεων (3D Printer)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στις 20 Ιουλίου 2011, ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε, από ομάδα Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, έξω από τα γραφεία του ΑΝΤΕΝΝΑ στη Νέα Υόρκη, 5ωρη διαμαρτυρία εναντίον της προβολής της τουρκικής παραγωγής Εζέλ.
Οι διαδηλωτές διαμοίρασαν χιλιάδες φυλλάδια με ενημερωτικές πληροφορίες για το τι συνεχίζει να κάνει ο ΑΝΤΕΝΝΑ 1(Ελλάδος)
Τους διαδηλωτές πλαισίωσαν και πολλοί Ελληνοκύπριοι και Ελληνοκύπριες που ενημερώθηκαν για το θέμα και πήραν φυλλάδια να διανέμουν και οι ίδιοι. Συναντήθηκαν ακόμα και με Ελληνίδες που βρισκόντουσαν στην Νέα Υόρκη για διακοπές που τους είπαν ότι δεν το παρακολουθούσαν αλλά και εφόσον ενημερώθηκαν ότι ήταν γυρισμένο στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν θα βλέπουν καθόλου ΑΝΤΕΝΝΑ 1 (Ελλάδος). Οι εν λόγω κυρίες τους είπαν ότι δυστυχώς τα ελληνικά κανάλια έχουν γεμίσει με τουρκικές παραγωγές.
Η διαμαρτυρία ήταν άκρως επιτυχής, κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε και η Αστυνομία τους επέτρεψε να σταθούν ακριβώς μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου με τα συνθήματά τους που έλεγαν «ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» και «ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΕΖΕΛ/ΑΝΤΕΝΝΑ», κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες.
Τα γραφεία του Αντέννα βρίσκονται στην διάσημη και πολυσύχναστη 5τη Λεωφόρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται ονομάζεται «OlympicTower" (πρώην οίκημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας το οποίο χτίστηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση προτού πεθάνει). Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Ίδρυμα Ωνάση, και πολλές ελληνικές εφοπλιστικές εταιρίες.

Νέο μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Γκρουέφσκι για αλλαγή της πολιτικής του έναντι της Ελλάδας

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα κακά «μαντάτα» για την κυβέρνηση Γκρουέφσκι και τον εθνικιστικό, αυταρχικό, αλυτρωτικό κομματικό-κρατικό μηχανισμό του. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ όπου κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του Κογκρέσου (H.R. 2583) του λεγόμενου Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Year 2012 στο κείμενο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, τα Σκόπια αναφέρονται ως FYROM τουλάχιστον 9 φορές.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα, http://hcfa.house.gov/112/ROSLEH_078.pdf, (σελίδα 52-54), η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «συνεχίζει να χρησιμοποιεί υλικό που παραβιάζει ρήτρες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ της FYROM και της Ελλάδος, σχετικά με εμπρηστικά συλλαλητήρια, ρητορική ή προπαγάνδα, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ FYROM και Ελλάδος δεν έχουν ως τώρα κατορθώσει να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, να βρεθεί ένα κοινά αποδεχτό νέο επίσημο όνομα για την FYROM».

Βόμβα: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι εισέβαλε ηλεκτρονικά στο ΔΝΤ

Τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ υπέστη μία πολύ σημαντική ηλεκτρονική επίθεση και τότε οι πηγές έλεγαν πως πίσω από αυτήν κρυβόταν μία ξένη κυβέρνηση. Μετά από έρευνες ενός μήνα έσκασε η βόμβα: οι ΗΠΑ κατηγορούν ως υπεύθυνη της επίθεσης την Κίνα. Οι Αμερικανοί προχωρούν ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Google και το Πεντάγωνο.

Τί πήραν όμως οι χάκερ από το ΔΝΤ: “Μεγάλες ποσότητες εγγράφων” σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν, φυσικά, τί περιέχουν αυτά.

XrimaNews.gr

Ο κυβερνοχώρος νέο πεδίο μάχης

Μέχρι πρότινος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως πεδίο δράσης την ξηρά, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί τώρα μια 4η διάσταση, ο κυβερνοχώρος, ως νέο πεδίο μάχης μεταξύ κρατών και όχι μόνο.
Πρόσφατα ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Λιν παρουσίασε στο National Defence University τη νέα στρατηγική του αμερικανικού στρατού στον κυβερνοχώρο, αναγνωρίζοντας έτσι και επίσημα τον κυβερνοχώρο ως πεδίο δράσης των ενόπλων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Λιν αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε το Πεντάγωνο τον Μάρτιο κατά την οποία εκλάπησαν 24.000 μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ: "Ορισμένα από τα δεδομένα αυτά είναι ασήμαντα, περιγράφουν για παράδειγμα εξαρτήματα τεθωρακισμένων, υποβρυχίων. Ένα μεγάλο μέρος όμως αφορά τα πλέον ευαίσθητα συστήματά μας".
Ο αμερικανικός στρατός διπλασίασε τα κονδύλια για την ηλεκτρονική ασφάλεια και σκοπεύει να δαπανήσει μέχρι το 2014 περί τα 12 δις δολάρια.
Οι ΗΠΑ δεν είναι φυσικά η μοναδική χώρα που επενδύει σε αυτό το πεδίο. Tον περασμένο Μάιο και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Νικ Χάρβει είχε κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης "κυβερνοόπλων", ως μέρος του εξοπλισμού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Inside Job ...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το Ισραήλ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το Mavi Marmara

Στον πάγο διατηρούνται οι τουρκοισραηλινές σχέσεις μετά και από τις δηλώσεις του υπουργού Στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την δολοφονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στις 31 Μαΐου 2010 στο πλοίο Mavi Marmara.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πλοίο έπαιρνε μέρος στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 9 Τούρκοι.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να "εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών".

defencenet.gr