Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

H «κοινωνία» και οι «Διεθνείς»

Tου Χρηστου Γιανναρα

Λέγεται και γράφεται συχνά: O εφιάλτης του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όσο ήταν ιστορικά υπαρκτός, λειτουργούσε σαν χαλινός του ασύδοτου καπιταλισμού. Yποχρέωνε τον καπιταλισμό σε κοινωνικές παραχωρήσεις: Nα εξασφαλίζει το κράτος στον πολίτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία της μητρότητας, κατώτατο όριο αμοιβής εργασίας, ανώτατο όριο ωραρίου εργασίας, όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, δωρεάν παιδεία, επίδομα ανεργίας, φροντίδα για την εξεύρεση εργασίας, και όσα ανάλογα.
Eίκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» μοιάζει κυριολεκτικά αχαλίνωτο. Ως τώρα μιλούσαμε για καπιταλιστικό «σύστημα» αφηρημένα, δίχως να συγκεκριμενοποιούμε φορέα του «συστήματος». Tο κράτος, αποτελεσματικό ή ανάπηρο, ήταν στη συνείδησή μας συγκεκριμένο: η κυβέρνηση, η Bουλή, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, θεσμοί κοινωνικής λειτουργίας. Για να πάψει αυτό το συγκεκριμένο κράτος να υπηρετεί (έστω με πανάθλιες επιδόσεις) τον πολίτη και να τεθεί στην υπηρεσία ιδιωτών και ιδιωτικών συμφερόντων, φανταζόμασταν ότι έπρεπε να παρεμβληθεί πραξικόπημα ή να επιλέξει ο λαός με την ψήφο του, μαζοχιστικά, μια κυβέρνηση που τίμια είχε προεξαγγείλει καθεστώς γκανγκστερικής ασυδοσίας των κερδομανών...

Στή στροφή του διαβόλου

Το βασίλειο των σκιωδών τραπεζών, η αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, οι μανιοκαταθλιπτικές αγορές, τα στάδια της κρίσης, τα σενάρια της Ευρωζώνης, ο ελληνικός δρόμος και οι προσπάθειες κατάλυσης της εθνικής μας κυριαρχίας «Υπάρχει μία σκοτεινή δύναμη τόσο οργανωμένη, τόσο λεπτή, τόσο προσεκτική, τόσο διασφαλισμένη, τόσο πλήρης και τόσο κυρίαρχη, που καλά θα κάνουν να προσέχουν όσοι και όταν μιλούν εναντίον της».
Το παραπάνω κείμενο του προέδρου των Η.Π.Α. W. Wilson, το οποίο είχαμε αναφέρει στο τέλος προηγουμένου κειμένου μας (Η τράπεζα των τραπεζών), είναι αρκετά «αποκαλυπτικό», σε σχέση με τη δύναμη των τραπεζών – ειδικά σε συνδυασμό με τη «ρήση» του M.A. Rothschild, επιφανούς μέλους της ομώνυμης ευρωπαϊκής (γερμανικής) ιουδαϊκής οικογένειας, η οποία ίδρυσε στα τέλη του 18ου αιώνα τα γνωστά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την οποία «Άφησε με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους του».

H συνέχεια >>> sofokeloys10

Στρατός στο Σαρμ ελ Σέιχ-150 οι νεκροί

Πάνω από 150 οι νεκροί από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Στρατός στο Σαρμ ελ Σέιχ και στο βόρειο Σινά. «Έκοψε» το Αλ Τζαζίρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση
Μονάδες του αιγυπτιακού στρατού προωθούνται εδώ και μερικές ώρες σε περιοχές του Σαρμ Ελ Σέιχ. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, στρατιωτικά τμήματα συνοδευόμενα από τεθωρακισμένα έλαβαν θέσεις στην τουριστική περιοχή στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας και στις βόρειες περιοχές της Χερσονήσου του Σινά, όπου μέχρι στιγμής δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αίγυπτος έκλεισε και τα σύνορα της προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέστειλε σήμερα τις δραστηριότητες του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο. Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο αποχωρών υπουργός Ενημέρωσης της χώρας Ανάς ελ Φεκί ανακάλεσε την άδεια δορυφορικής μετάδοσης του προγράμματος του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου στην Αίγυπτο και ήρε τη διαπίστευση των ανταποκριτών και απεσταλμένων του σταθμού.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο ασφαλιστικό

Eυνοημένοι συνταξιο­δοτικά κυρίως οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι στο όνομα της ισότητας που «θίγει», αντίστοιχα, τις γυναίκες μέσα σε 3 χρόνια (έως το 2013)
«Κέρδη» και «ζημίες» - ανάλογα με την κατηγορία των ασφαλισμένων (δηλ. το χρόνο πρόσληψης στο Δημόσιο, το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση) - «κρύβει» το νέο Ασφαλιστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πέρα από όσους έχουν θεμελιώσει έως το τέλος του 2010 την 25ετία (και δεν θίγονται) οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι, κυρίως, οι άνδρες. Και μάλιστα στο όνομα της ισότητας που θίγει, αντίστοιχα, τις γυναίκες έως το 2013. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη που υπεγράφη χθες και την οποία δημοσιεύει ολόκληρη η «Η»:

Η συνέχεια imerisia.gr

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα στην πΓΔΜ

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ μετά την απόφαση, την Παρασκευή, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων τριών μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να αποχωρήσουν από τη Βουλή, καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με τα ΜΜΕ του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση και η περαιτέρω λειτουργία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι απηύθυνε σήμερα έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στη Βουλή, καθώς, όπως ανέφερε, όλα τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να διευθετούνται μέσω του πολιτικού διαλόγου και ότι η αποχή από τις εργασίες της Βουλής δεν αποτελεί ενδεδειγμένο τρόπο για την επίλυσή τους και αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Βουλή.

Η συνέχεια >>> capital.gr

Πάνω από 100 οι νεκροί, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται στην Αίγυπτο σήμερα οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους πυροβολισμούς στο Κάιρο. Για τουλάχιστον 100 νεκρούς μέχρι τώρα κάνει λόγο το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ενώ περισσότεροι από χίλιοι είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αρχές ασφαλείας προσδιορίζουν στους 62 τον αριθμό των νεκρών. Το καθεστώς δεν δίστασε να βγάλει και σήμερα θωρακισμένα οχήματα στους δρόμους για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις, ενώ συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα οι λεηλασίες ξενοδοχείων και καταστημάτων.

Οι “ιστορίες” δείχνουν το δρόμο…

[[ δαμ-ων ]]

Στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συντελείται ένα πολιτικο-οικονομικό πείραμα της Νέας Τάξης. Το παιγνίδι αυτό φαίνεται ότι απέτυχε για το επικοινωνιακό παιγνίδι της κυβέρνησης. Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, συνειδητοποιεί ο καθένας -δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή μαθηματικός- πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» για να ξεπεραστεί η κρίση. Όσα φορολογικά μέτρα κι αν παρθούν, όσες αφαιμάξεις κι αν γίνουν στους μικρομεσαίους, όσα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα κι αν πάρουν πίσω, η εθνική κατρακύλα δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί. Αυτό, δυστυχώς, δεν γίνεται “αντιληπτό” από τους οικονομικούς “εγκεφάλους” και συμβουλάτορες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ακολουθώντας μία παράξενη “ιδεοληψία” εμμένουν σε ένα σχέδιο “ερημοποίησης” της Ελληνικής οικονομίας.
Οδεύουμε προς ένα νέο μοντέλο μετατροπής μας από άποψη εργασιακών συνθηκών σε χώρα της Ασίας, κάτι μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Μόνο στις συνθήκες εργασίας και στα μεροκάματα, όχι στους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα πως το να μετατραπούμε σε μία νέα Αλβανία- την Αλβανία της δεκαετίας 1990-2000- δεν είναι καθόλου απίθανο με τους “ινστρούχτορες” των οικονομικών που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου! Με την διαγραφή του έθνους, της γλώσσας, με την επίθεση σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η σημερινή κυβέρνηση διαγράφει μεθοδικά τους συνεκτικούς κρίκους ενός κράτους – έθνους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μισεί τη λέξη “εθνικός” και τα παράγωγά της, όντας οπαδός της παγκοσμιοποίησης και της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Αλλοιώνει τα εθνικά μας χαρακτηριστικά με την άνευ προηγουμένου ελεύθερη είσοδο, διαμονή και απόδοση ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες (κυρίως ισλαμικής προέλευσης). Ο κοινός νους δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδράνεια της πολιτείας στην κατάληψη πριν λίγες μέρες της Νομικής από τους μουσουλμάνους και τη μεταστέγασή τους σε νεοκλασικό κτίριο της πρωτεύουσας. 300 άτομα έφυγαν από την Κρήτη, ταξίδεψαν μαζικά με καράβι, ήρθαν στην πρωτεύουσα, παραβίασαν τις πόρτες της Νομικής και κανένας δεν βρέθηκε να τους εμποδίσει. Είμαστε κράτος ή ξέφραγο αμπέλι; Για ποια δικαιώματα των λαθρομεταναστών μιλούσε η κυβέρνηση; Αυτοί έχουν δικαιώματα, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι, που έχουν επωμιστεί όλο το κόστος των άστοχων ενεργειών του πολιτικού κόσμου, δεν έχουν δικαιώματα. Αυτοί έχουν μόνον καθήκοντα!
Σε αυτή τη χώρα- παράδεισο γίνονται τα πειράματα, εδώ διατίθεται ως πειραματόζωο ένας ολόκληρος λαός. Εδώ η κρίση γίνεται πραγματική ευκαιρία για όσους έστησαν το σκηνικό, βρήκαν τους πρωταγωνιστές και τους πρόθυμους κομπάρσους για να εκτελέσουν τα σχέδιά τους... με ένα κράτος - πόρνη, πρόθυμο να εκτελέσει κάθε τους επιθυμία...
Είναι, λοιπόν, γεγονός πως σήμερα βιώνουμε ως χώρα, ως έθνος, μία κρίση. Μία κρίση που γίνεται ευκαιρία υπέρμετρου κέρδους για τους τοκογλύφους, για τους διεθνιστές, για τους πραγματικούς ενόχους και για το ίδιο το σαθρό πολιτικό σύστημα που την εξέθρεψε...

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ομόλογα διασποράς

«Η Αθήνα θα δανειστεί από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στα περίφημα ‘ομόλογα διασποράς’: «Η Ελλάδα έχει σχεδόν 11 εκατ. κατοίκους, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί πια να αντλήσει άλλο ρευστό από αυτούς μετά από τις δραστικές φορολογικές αυξήσεις και τις μισθολογικές περικοπές που επέβαλε πέρσι.
Γι’ αυτό επιθυμεί τώρα να δανειστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού. ‘Θα εκδώσουμε τα ομόλογα της διασποράς τους επόμενους μήνες’, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία τους.

Παράγοντας αστάθειας η Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΔΓΜ

Παράγοντα αστάθειας για την περιοχή χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοσκι, υποστηρίζοντας ότι μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα, αντί να είναι παράγοντας σταθερότητας, έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας για την περιοχή, επειδή εμποδίζει τη χώρα μας να συνεχίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βελιάνοσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Ράνκο Κριβόκαπιτς.
Πρόσθεσε δε πως «η ειλικρίνεια θα πρέπει να μεταφράζεται με έργα και όχι με λόγια».

"Κλειδώνει" η αναδιάρθρωση ...

«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όποιο όνομα και να την «βαπτίσει» η κυβέρνηση που ακόμα και τώρα αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι όμως η μοναδική περίπτωση να μπει και πάλι άμεσα σε δρόμο ανόδου η ελληνική οικονομία και φαίνεται ότι ακόμα και οι πιστωτές μας το έχουν πάρει απόφαση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όλα θα έχουν κριθεί και αυτό αφορά άμεσα και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μοναδικό που συζητείται αυτή την στιγμή είναι το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι δανειστές. Ο Τ.Σόρος μίλησε χθες για ένα «μικρό» κούρεμα της τάξεως του 20% (περίπου 70 δισ. ευρώ).

Η συνέχεια >>> defencenet.gr

Φλέγεται η Αίγυπτος

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ακόμη και μετά τις τρεις τα ξημερώματα στο Κάιρο. Επανήλθαν κατά εκατοντάδες οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, μετά την ολοκλήρωση του τηλεοπτικού διαγγέλματος Μουμπάρακ. Η πλατεία είχε εκκενωθεί από το στρατό που είχε παρατάξει περιμετρικά 20 άρματα μάχης. Ομως, οι διαδηλωτές που είχαν αναγκαστεί να φύγουν, επέστρεψαν φωνάζοντας «ο λαός θέλει να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ» και ανάβοντας φωτιές σε διάφορα σημεία της πλατείας και των παραδρόμων. Αυτόπτης μάρτυρας΄είπε στο Reuters ότι φωτιά υπάρχει και στο κτίριο Μογκάμα, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες στην πλατεία, στην οποία υπάρχουν σύννεφα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το μνημόνιο περιλαμβάνει και τα Κολέγια και η Τρόικα πιέζει την Ελλάδα να τα αναγνωρίσει

Το μνημόνιο περιλαμβάνει και τα Κολέγια και η Τρόικα πιέζει την Ελλάδα να τα αναγνωρίσει Η χώρα μας έχει ενσωματώσει τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί ούτε ένα πτυχίο και έτσι οι ελεγκτές τις Τρόικας πιέζουν.
Το υπουργείο έχει προθεσμία δύο μηνών από την Κομισιόν ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές καθώς σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η ελληνική νομοθεσία αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ελληνικός νόμος δεν επιτρέπει ούτε τη σωστή λειτουργία των ιδρυμάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργού, ούτε την εγκατάσταση νέων ιδρυμάτων που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους...
Υπό αυτό το σκεπτικό οι ελεγκτές της Τρόικας πιέζουν να αναγνωριστούν τα πτυχία και να δοθούν οι σχετικές άδειες για τη λειτουργία των Κολεγίων αφού η Κυβέρνηση έχει υπογράψει και σχετικούς όρους στο Μνημόνιο.
Με λίγα λόγια μαζί με τα οικονομικά θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις και στον τομέα της εκπαίδευσης ως το Μάρτιο που ... κρίνονται όλα.

www.newsit.gr

Από του στόματος θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Novartis πήρε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για το Gilenya, την πρώτη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία που συστήνεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
•Το Gilenya συνιστάται στην Ε.Ε. για τα άτομα με σημαντικά ενεργή υποτροπιάζουσα- διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως προϊούσα σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
•Το Gilenya έδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα έναντι της ενδομυϊκής ιντερφερόνης β-1α, της συνταγογραφούμενης θεραπείας που χορηγείται συνήθως, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 52% (p>

Η συνέχεια >>> capital.gr

Τουρκοϊσραηλινό πόλεμο βλέπουν Τούρκοι αναλυτές

Με τον Σάββα Πέτρου

Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να καταστεί περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή και ηγέτιδα χώρα του μουσουλμανικού κόσμου, επιζητά πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα σενάρια πολεμικής σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πληθαίνουν από μέρα σε μέρα την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για τα γεγονότα του ''Mavi Marmara'' που η Τουρκία επιμένει όπως το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις, πράγμα που δεν κάνει το Ισραήλ.
Αυτό είναι η πρόφαση, η πραγματική αιτία είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου και η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στα πιθανά σενάρια τουρκοϊσραηλινού πολέμου οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι και η Κύπρος θα είναι εμπλεκόμενη χώρα.


Επιστολή από Έλληνα φοιτητή στην Τουρκία

Ο Παναγής Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς...
«Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμε στην Τουρκία. Είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και με αρκετά μειονεκτήματα. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένας τόπος με Όραμα και Σοβαρότητα, εν ολίγοις ‘όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά’ .

Όραμα... αυτή η λέξη που τόσο έχει ξεφτιλιστεί στη χώρα μας.

Η συνέχεια >>> capital.gr

Handelsblatt: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»

Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Την επαναγορά ελληνικών ομολόγων βλέπει ευνοϊκά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλέον την ανάγκη αναδιάρθρωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα με μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«1821»: Αναθεωρώντας την Ιστορία

Η άρρωστη σχέση γιατρών και φαρμακοβιομηχανίας

50 Χρόνια του Ξενία στη Λιβαδειά

Τα ελληνικά ιδρύματα των ατλαντιστών/νεο-οθωμανών

Διόνυσος (Δ΄): Διόνυσος και Αριάδνη

[[ δαμ-ων ]]

Α΄. Ο Μύθος
Η Αριάδνη έμελλε να γίνει η αγαπημένη του Διόνυσου. Ήταν κόρη του ξακουστού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης. Ο πατέρας της Μίνωας, ο βασιλιάς των βασιλιάδων και μεγάλος θαλασσοκράτορας, γεννήθηκε από την ένωση του Δία με την Ευρώπη, που την είχε απαγάγει έχοντας μεταμορφωθεί σε χαριτωμένο ολόλευκο ταύρο. Η μητέρα της Πασιφάη ήταν κόρη του Ήλιου και της Κρήτης. Η Αριάδνη σαν είδε τον Θησέα, που είχε έρθει από την Αθήνα, ένιωσε την γλυκιά ανατριχίλα στο παρθενικό κορμί της, που προκαλεί η θεά του έρωτα Αφροδίτη. Ο Θησέας, ο γιος του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, με δική του παράκληση ήταν ανάμεσα στους νέους, που προορίζονταν για τροφή του ζωάνθρωπου Μινώταυρου, ο οποίος κατοικούσε μέσα στο Λαβύρινθο, αυτό το θαυμαστό κατασκεύασμα του Δαίδαλου. Το βασιλόπουλο από την Αθήνα ήταν το πιο όμορφο από όλα τα παλικάρια που έφερε το αθηναϊκό καράβι στην Κνωσό. Θέλοντας να απαλλάξει την χώρα του από τον φόρο αίματος που πλήρωνε στον βασιλιά της Κρήτης, και να την γλιτώσει μια για πάντα από την ταπείνωση, είχε κατά νου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και γι αυτό αποφάσισε να συνοδέψει τους άτυχους νέους και νέες, που η κλήρωση καθόρισε να γίνουν βορά του αποκρουστικού θηρίου.
Σαν έμαθε η βασιλοπούλα το σκοπό του ταξιδιού του όμορφου Αθηναίου, προσφέρθηκε να τον βοηθήσει. Έτσι η ερωτευμένη Αριάδνη έδεσε με όρκο τον αγαπημένο της πως, φεύγοντας νικητής, θα την έπαιρνε μαζί του και σαν έφταναν στην Αθήνα θα γινόταν γυναίκα του. Ο Θησέας για να σωθεί μετά από το κατόρθωμά του, δεν έπρεπε να χαθεί μέσα στους διαδρόμους του Λαβύρινθου. Η Αριάδνη του υπέδειξε τον τρόπο για να βρει την έξοδο από τον Λαβύρινθο. Είχε ακούσει από τον Δαίδαλο, πως για να βγει κάποιος από τον Λαβύρινθο, έπρεπε να πάρει ένα κουβάρι νήμα και να έδενε την άκρη του στην είσοδο. Μετά μπορούσε να προχωρήσει όσο ήθελε μέσα στους πολύπλοκους διαδρόμους ξετυλίγοντας το νήμα καθώς προχωρούσε. Για να ξαναβγεί στο φως αρκεί να μάζευε το νήμα. Η Αριάδνη έδωσε το νήμα στον Θησέα και τις οδηγίες για βρει την έξοδο, όπως τις είχε ακούσει από τον κατασκευαστή.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τέσσερις νεκροί σε διαδηλώσεις στο Κάιρο

"Καζάνι" που βράζει θυμίζει η Αίγυπτος. Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πόλη Σουέζ στην διάρκεια οδομαχιών με τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και ένας αστυνομικός έχασε την ζωή του στο Κάιρο. Ένας ακόμα Αιγύπτιος, σοβαρά τραυματισμένος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, την Τρίτη, ζητώντας να μπει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, στην φτώχεια και την ανεργία.
Με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Δημοσκόπηση Bloomberg

Τουλάχιστον ένα κράτος μέλος θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη εντός της επόμενης πενταετίας ενώ η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ χιλίων πελατών της, διαχειριστών κεφαλαίων, αναλυτών και χρηματιστών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία το Bloomberg ανήρτησε ως κύριο "πρωτοσέλιδο" θέμα στην ιστοσελίδα του, το 59% των ερωτηθέντων του "Bloomberg Global Poll" εκτιμούν ότι ένα ή και περισσότερα από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης θα την εγκαταλείψουν έως το 2016, ενώ 11% εξ'αυτών πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβεί εντός του επομένου δωδεκαμήνου.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων προβλέπουν ελληνική χρεοκοπία ενώ 53% πιστεύει ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι αναφορικά με ενδεχόμενη χρεοκοπία της Πορτογαλίας ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της Ισπανίας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ίδιας της ευρωζώνης, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τούτο θα συμβεί και οι περισσότεροι εξ'αυτών τοποθετούν χρονικά την κατάρρευση εντός της επομένης πενταετίας. Αντίθετα, ποσοστό 48% εκτιμά ότι τούτο δεν θα συμβεί ποτέ.

Athina.984

Ουντεά: "Όχι στην αναδιάρθρωση"

"Όλοι οι εταίροι πρέπει να συμβάλουν στο βαθμό που τους αναλογεί"Σε συνέντευξή προς την γερμανική Handelsblatt και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους o επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου Societe General Φρεντερίκ Ουντεά απαντά ότι "αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι μετά από 10 χρόνια επίπονων μεταρρυθμίσεων οι Γερμανοί δεν θέλουν να δίνουν λευκές επιταγές. Κάθε χώρα της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της". Και πρόσθεσε: "Προχωρώντας σε haircut χωρίς να έχεις εξαντλήσει προηγουμένως όλες τις δυνατότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επιλέγεις το δρόμο της ελάσσονος προσπάθειας. Έτσι στέλνεις ένα ολέθριο μήνυμα στις αγορές. Πώς θα περιορίσεις στη συνέχεια τον κίνδυνο ντόμινο; Γιατί οι αγορές θα αρχίσουν να ασχολούνται αμέσως με το επόμενο δυνητικό θύμα". Γι΄ αυτό το λόγο ο ειδικός εκτιμά ότι η μια εσπευσμένη αναδιάρθρωση μέσω ενός haircut δεν συνιστά λύση

dw-world.de

Θα ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση από τη Siemens;

«Η Ελλάδα απαιτεί αποζημίωση από τη Siemens», είναι η είδηση που καταγράφουν σήμερα όλες οι γερμανικές εφημερίδες.
Η Frankfurter Rundschau γράφει: «Στο σκάνδαλο δωροδοκιών της Siemens η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ζητήσει αποζημίωση από τον όμιλο. ‘Είναι ισχυρή η βούληση της κυβέρνησης να αποζημιωθεί το κράτος’, δήλωσε χθες Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χωρίς όμως να αναφερθεί στο ύψος της αποζημίωσης.
Το σκάνδαλο αφορά ανάθεση έργων για την ψηφιοποίηση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου στη δεκαετία του ’90, συστήματα επικοινωνίας του ελληνικού στρατού και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.»
Η εφημερίδα αναφέρει τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της βουλής και σημειώνει: «Η Siemens φαίνεται ότι επί χρόνια διοχέτευσε συνολικά γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ μέσω σκοτεινών καναλιών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ‘λάδωμα’ με στόχο να ‘κλείσει’ ο όμιλος επικερδή συμβόλαια ανάθεσης έργων.»

dw-world.de

...λεφτά υπάρχουν! (μια διάλεξη με τον Richard D. Wolff)

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος τώρα

Το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει χωρίς αναδιάρθρωση και όσο νωρίτερα γίνει η τελευταία τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τους επενδυτές σύμφωνα με δηλώσεις του ερευνητή Zsolt Darvas του βελγικού ινστιτούτου Bruegel στο Reuters.
Βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή το Νοέμβριο το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ από140,2% το 2010 και στο 156% το 2012.
“Πιστεύουμε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί τώρα παρά αργότερα,” τόνισε ο Zsolt Darvas, ο οποίος, μαζί με τους Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir, ετοιμάζει σχετική έρευνα. Σημειώνεται πως οι έρευνες του ινστιτούτου λαμβάνονται συχνά υπόψη από τα στελέχη της ΕΚΤ,
Ο Darvas εκτιμά πως το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ ενώ το “haircut” στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές και η ΕΚΤ πρέπει να είναι 40% φέτος.


Πυξίδα, δηλαδή συλλογική ταυτότητα

Tου Χρηστου Γιανναρα

H γλώσσα των αριθμών είναι κατακέφαλη, δεν αφήνει περιθώρια για εξωραϊστικές παραναγνώσεις και στρουθοκαμηλισμούς. Yστερα από δεκαέξι μήνες βάναυσης αντικοινωνικής πολιτικής και άθικτες τις φεουδαρχικές προνομίες της κομματοκρατίας, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να ευνοούν την κυβέρνηση, να καταβαραθρώνουν την αξιωματική αντιπολίτευση («Πολιτικό Βαρόμετρο» – «K» 14-1-2011).
Tι περισσότερο θέλει να δει η N. Δ. για να αντιληφθεί ότι και από τη σημερινή της ηγεσία οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα, δεν ελπίζουν τίποτα; H λαϊκή απογοήτευση ή περιφρόνηση γι’ αυτό το κόμμα είναι ίδια. Mόλις ένα 6% των δημοσκοπηθέντων θα προτιμούσε κυβέρνηση της N. Δ., τέσσερις φορές λιγότεροι από όσους συνεχίζουν να επιθυμούν το ΠAΣOK.
Bέβαια, τα ποσοστά προτιμήσεων κυβέρνησης αντιπροσωπεύουν μάλλον το στενό πελατολόγιο των «κομμάτων εξουσίας», πολίτες δεσμευμένους από τα κόμματα με εξαρτήσεις συμφερόντων. Mοιάζει μάλλον αδύνατο η ελλαδική κοινωνία, έστω και στη σημερινή της αποτελμάτωση, να έχει ποσοστό 32% (6+26%) των πολιτών της διανοητικά καθυστερημένους: ανιδιοτελείς υποστηρικτές των δύο κομμάτων που απεργάστηκαν την εξευτελιστική καταστροφή της χώρας. Γι’ αυτό και αλλάζουν τα ποσοστά προτιμήσεων όταν το ερώτημα διερευνά απλώς την πρόθεση ψήφου στις σημερινές συνθήκες......

Η συνέχεια >>> kathimerini

Ο Η1Ν1 είναι εδώ, στο 90% των περιστατικών γρίπης

Σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης εισήλθε η χώρα μας, με τα κρούσματα που καταγράφονται να φέρουν σε ποσοστό 90% την σφραγίδα του ιού Η1Ν1.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Σωτήρης Τσιόδρας κάνει λόγο για πανδημία, αλλά είναι καθησυχαστικός και δηλώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναμενόμενος και θα συνεχιστεί έως την άνοιξη, καθώς φέτος η εποχική γρίπη άργησε να κάνει την εμφάνισή της, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών.

lamiastar.gr, Όλγα Λαθύρη

E.ΣΥ.Ν Βοιωτίας

Σοβαρή διαγραφή χρέους ή δραχμή οι ορθές επιλογές

Η τελευταία, κυριολεκτικά, ευκαιρία για τη χώρα να διασωθεί και να μην αποσαρθρωθεί κοινωνικά είναι μπροστά της. Μετά την εμμονή περί μη αναδιάρθρωσης πέρυσι που οδήγησε στο μνημόνιο, με επαχθείς όρους, και το στραγγάλισμα της οικονομίας η Ελλάδα έχει το επόμενο διάστημα την πιθανότητα να ανατρέψει την κατάσταση λόγω των συγκυριών.
Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι η λύση στο πρόβλημα του χρέους δεν είναι το νέο χρέος που θα έχει ως αποτέλεσμα το 2013 ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 140% έχοντας παράλληλα αφαιμάξει την οικονομία. Αυτό είναι το απόλυτο αδιέξοδο.
Τότε βέβαια η λέξη αναδιάρθρωση ήταν ταμπού αφού τα παπαγαλάκια των μίντια, είτε από άγνοια είτε από παροχή υπηρεσιών στα πραγματικά τους αφεντικά, εξόρκιζαν τη μη πληρωμή μέρους του χρέους. Τώρα φαίνεται η κατάσταση ωριμότερη και το θέμα συζητείται ευρέως στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Το σκεπτικό της λύσης βέβαια πάλι είναι σε λάθος κατεύθυνση αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων δεν πρόκειται να προσφερθεί στο 60-70% της ονομαστικής αξίας τους, ώστε να τα αγοράσει η χώρα και έτσι να μειώσει το χρέος της κατά π.χ. 30%.

Η Ελλάδα δεν θέλει να σταματήσει τη λαθρομετανάστευση !

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Günter Krings για το θέμα των λαθρομεταναστών και των αιτούντων για άσυλο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14778475,00.html) ο Γερμανός βουλευτής ασκεί μεταξύ άλλων έντονη κριτική για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα και φυσικά στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της Ελλάδος, ή ότι εν μέρει η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά ή δεν έχει τη θέληση να κάνει αρκετά ώστε να εμποδίσει την παραβίαση των συνόρων της». Επιπρόσθετα ο Γερμανός βουλευτής ζητάει και την προσωρινή άρση της συμφωνίας του Σέγκεν ώστε οι Γερμανοί να μπορούν να ελέγχουν αν οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα είναι Ευρωπαίοι πολίτες.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε αρκετά αεροδρόμια οι Γερμανοί από τον περασμένο Οκτώβριο, με τις γερμανικές αρχές να ζητάνε από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα να αποδείξουν με ταξιδιωτικά έγγραφα ότι είναι Ευρωπαίοι.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τι αλλάζει στη γειτονιά μας και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στη γειτονιά μας, όπου η Ελλάδα φαίνεται να ξαναμπαίνει σε ρόλο παίκτη, ίσως μέσα στη δυστυχία που βιώνει ο τόπος να φέρουν κάποια χαμόγελα... Αν βέβαια εκμεταλλευτούμε σωστά τις αλλαγές σε σχέση με την ως τώρα πολιτική και τις επιλογές της Αμερικής και του Ισραήλ.
Η κρίση που προέκυψε με αφορμή εκείνη την αρμάδα τούρκων ακτιβιστών που πήγαινε βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα έφερε σε αντιπαράθεση την Τουρκία με το Ισραήλ. Και από κείνη τη στιγμή, αν και δεν αποκλείεται η κρίση να μεθοδεύτηκε από πλευράς Τελ Αβίβ, βλέποντας ότι η Άγκυρα θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την επόμενη μέρα του κράτους των Εβραίων, το Ισραήλ προχωράει σε κινήσεις που δείχνουν ότι αλλάζει σελίδα.
Το ξαφνικό ταξίδι στην Αθήνα του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, οι συναντήσεις με τον Παπανδρέου, οι στενοί δεσμοί με τη Λευκωσία, ο καθορισμός των μεταξύ τους ΑΟΖ, η συμφωνία για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή τους, όπως και ο καθορισμός ΑΟΖ με Λίβανο και Συρία είναι τεράστιας σημασίας κινήσεις, που ανατρέπουν τα ως τώρα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και τις σχέσεις με τα αραβικά κράτη.
Το Ισραήλ, που μέχρι σήμερα ήταν στριμωγμένο εδαφικά και μαχόταν για να κερδίσει κανένα βουνό, αποκτά πλέον άνετα θαλάσσια σύνορα και ΧΩΡΟ (!), από κει που είχε μόλις μια λωρίδα. Και δεν κινδυνεύει με αποκλεισμό..

Το κινεζικό μαχητικό stealth «βασίστηκε σε κλεμμένη αμερικανική τεχνολογία»

Το νέο μαχητικό αεροπλάνο που δοκίμασε πρόσφατα ο κινεζικός στρατός, σχεδιασμένο να ξεφεύγει από τα εχθρικά ραντάρ, είναι πιθανό να βασίστηκε σε τεχνολογία που έπεσε στα χέρια κατασκόπων όταν ένα αμερικανικό F-117 Nighthawk καταρρίφθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρουν αξιωματούχοι στα Βαλκάνια και άλλοι ειδικοί.
Το J-20, το πρώτο κινεζικό μαχητικό με τεχνολογία stealth, πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση στις 11 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο. Η δοκιμή θεωρήθηκε από πολλούς επίδειξη ισχύος.
Αν και δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από οκτώ χρόνια, το J-20 θα μπορούσε να αναμετρηθεί με το αμερικανικό F-22 Raptor, διάδοχο F-117 Nighthawk, του μαχητικού στο οποίο ενδέχεται να βασίστηκε το νέο κινεζικό αεροπλάνο.
Η αμερικανική τεχνογνωσία θα μπορούσε να είχε κλαπεί όταν ένα F-117 καταρρίφθηκε από σερβικό πύραυλο στις 27 Μαρτίου 1999, αναφέρει το Associated Press. Συντρίμμια του αεροπλάνου, ορισμένα σε μέγεθος αυτοκινήτου, είναι γνωστό ότι συλλέχθηκαν από πολίτες και κρατήθηκαν ως σουβενίρ....

Η συνεχεια >>> tovima.gr

Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη

Αναφερόμενος στον κίνδυνο να μην επαρκέσουν οι εγγυήσεις και τελικά να κληθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και ίσως της Πορτογαλίας, ο Ράινερ Μπρούντερλε επισήμανε:
«Ήλθε η ώρα να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να κερδίσουν χρόνο οι χώρες που βοηθούμε και οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτές οι χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδίζουν προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελλιπής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι Έλληνες θα πρέπει λοιπόν να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει να συνδυαστούν. Ναι στη βοήθεια, για ένα χρονικό διάστημα, αλλά το διάστημα αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αίτια του προβλήματος, δηλαδή η χαμηλή ανταγωνιστικότητα».


Αίσιμα και αδήριτα (ΙΖ΄)

Ούτις

Ο πρωθυπουργός μας πράκτορας με μεταπτυχιακό
Α, όλα κι όλα. Θα θυμώσω αν ακούσω να κατηγορείτε τον πρωθυπουργό μας ότι δεν τα καταφέρνει στην πολιτική. Ο Γιωργάκης μας, το καρντάσι του Ταγίπ, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μπορεί να μην είναι κατάλληλος για εσάς. Είναι όμως κατάλληλος για άλλους… Μην σας ξενίζει ο τίτλος. Τον έδωσα μετά από μια ατάκα του πατέρα του. Θα μου πείτε: Έλα … αυτό… στον τόπο σου. Είπε ο Αντρίκος τέτοια ατάκα για το καμάρι του; Θα σας γελάσω αν τον είχε για καμάρι. Αλλά την ατάκα την είπε.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς και γιατί το είπε: Μετά τη νίκη του Ανδρέα επί του Μητσοτάκη το 1993, ο Γιώργος Παπανδρέου (νυν πρωθυπουργός), είναι βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Ως βουλευτής λοιπόν, επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου, ζητά ειδική άδεια από την βουλή των Ελλήνων για να λείψει 10 (δέκα) μήνες! Που ήθελε να πάει; Μα στην Αμερική! Λόγω του τεράστιου χρονικού διαστήματος, απαιτείτο ειδική άδεια για να μπορέσει και τυπικά να αναχωρήσει.
Η ειδική άδεια εγκρίνεται και …ακολουθεί η συνάντηση με την ατάκα που έμεινε στην ιστορία: Ο Ανδρέας Παπανδρέου λοιπόν, κατά την διάρκεια συνάντησης με 4 δημοσιογράφους (οι δύο εν ζωή), ερωτάται κάποια στιγμή: «Πρόεδρε, μα καλά τι πάει να κάνει στην Ουάσιγκτον 10 ολόκληρους μήνες;» και η “πληρωμένη” απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Εμ, πάει να γίνει πράκτορας με… μεταπτυχιακό!!!»
Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Όχι, ο Γιώργος δεν είναι δικός μας πράκτορας, δουλεύοντας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν ήταν έτσι, δε θα μας μιλούσε για την ανάγκη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, ούτε θα μας είχε φέρει άρον, άρον το ΔΝΤ. Επιπλέον θα έκανε το λιοντάρι από την αρχή στην Αγγέλα την ανέραστη. Όταν την βλέπουμε προς Γεωργία Βασιλειάδου μας πάνε ερωτικά οι συνειρμοί μας. Το ξελάγγουρο της Γερμανίας σας λέω, την Μέρκελ. Γιατί τώρα θυμήθηκε, που πάει για εκλογές ο Γιωργάκης- βαρέθηκε να είναι πρωθυπουργός ενός διεφθαρμένου κράτους- να ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Και δεν μας χρωστάνε και λίγα οι Γερμαναράδες, που πέσανε απάνω μας να μας φάνε, γιατί αυτοί είναι δουλευταράδες και εμείς τεμπέληδες. 162 ολόκληρα δις. μας χρωστάνε και εμείς το παίζουμε υπεράνω… Γιατί να στεναχωρήσουμε αυτούς που μας πουλάνε υποβρύχια που γέρνουν; Να φορτώσουμε τα γομάρια τους Έλληνες φορολογούμενους με υπέρμετρους φόρους, να πάρουμε από τους οικογενειάρχες και από στους συνταξιούχους και στο τέλος να τους πούμε κοπρίτες και διεφθαρμένους.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Χωρίς το ΔΝΤ; Ναι, αλλά πώς ακριβώς;

Με τη γνώση «διαχείρισης κρίσεων χρέους»(;), που εν τω μεταξύ όλοι οι Έλληνες, λίγο ως πολύ, έχουμε αποκτήσει από τους πρώτους μήνες του 2010, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, να προσπαθούσαμε να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι προς τα πίσω. Προς την περίοδο, λόγου χάρη, αμέσως μετά τη δημιουργία του «Μικτού (από ΕΕ, ΕκΤ & ΔΝΤ) Μηχανισμού Διάσωσης» της χώρας μας, και την αρχή εφαρμογής των ρυθμίσεων του υπογραφέντος Μνημονίου, με την επίβλεψη της «χιλιοτραγουδισμένης» Τρόϊκας.
Θα θυμάστε ασφαλώς, και όλες εκείνες τις (να το πω κομψά) ...συζητήσεις, -κιτς εκδοχή του θρηνητικού ωιμέ!, στην πραγματικότητα-, περί του ποίου ακριβώς μεγέθους συμφορά αποτελεί -λέει- για το Έθνος μας, (!)η συμμετοχή του ΔΝΤ, σε οτιδήποτε μας αφορά! Ακόμα και στην περίπτωση (γιατί εγώ τουλάχιστο δεν είδα επ' αυτού δημόσιες τοποθετήσεις αυτοκριτικής και ανασκευών) που το πνεύμα του ΔΝΤ, αποδείχτηκε εν τέλει -στη δική μας περίπτωση τουλάχιστο-, πολύ πιο πιστό σε λογικές νεο-κεϋνσιανές, μακριά από την σύγχρονη φιλελεύθερη δογματική ορθοδοξία αγορών & κυβερνήσεων! Στην οποία, αν και πολλαπλά διαψευσμένη & πανταχόθεν βαλλόμενη, (ακόμα και στο χώρο καταγωγής & προνομιακής εφαρμογής της, στις ΗΠΑ δηλαδή), δείχνει τον τελευταίο καιρό να ορκίζεται ανεξήγητα η ευρωπαϊκή ελίτ, πολιτική & οικονομική! Ένα πνεύμα, εν τέλει, περισσότερο προσαρμοσμένο στην ανάγκη μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας σαν τη δική μας, να διατηρήσει ανοικτές κάποιες διόδους αναπνοής από την υφεσιακή ασφυξία που θα προκαλούσε η αυστηρότητα των περιοριστικών πολιτικών.

«Ο Ρέγκλινγκ εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε σχετική προδημοσίευση στο Spiegel-Online με τίτλο «Ο διευθυντής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», αναφέρεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Ρέγκλινγκ πρότεινε στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο από τα ποσά που διαθέτει το EFSF, με τα οποία η χώρα θα μπορέσει να επαναγοράσει τα ομόλογά της, που έχουν υψηλότερα επιτόκια, στην τιμή που αυτή τη στιγμή ισχύει στην αγορά.

Πλησιάζει η αναδιάρθρωση;

Του Γιώργου Καισάριου

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες. Η αγορά στο μεγαλύτερο μέρος έχει προεξοφλήσει ότι θα γίνει (όχι αναγκαστικά ενσωματώσει στις τιμές), οι πολιτικοί όπως πάντα προσπαθούν να προφτάσουν αυτά που έχει δει προ καιρού η αγορά.
Αν κάποιος μας ρωτήσει τι κάνει νιάου νιάου και τρώει ψάρια και σκαρφαλώνει κεραμίδια, η απάντηση είναι η γάτα. Όταν υπάρχει κάπου καπνός, θα υποθέσουμε ότι κάπου υπάρχει φωτιά. Όταν ακούγονται συνεχιζόμενες φήμες και σενάρια για αναδιάρθρωση, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από αναδιάρθρωση. Άρα θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η ώρα της αναδιάρθρωσης πλησιάζει, ή τέλος πάντων έχει αρχίζει και επεξεργάζεται.
Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι τι είδος αναδιάρθρωσης θα γίνει και πως θα γίνει.

Η συνέχεια >>>>capital.gr

Μαζί ... τα κουκούλωσαν !



realnews.gr

Άδοξο τέλος για τον Ιρλανδό "Κουίσλινγκ" που έφερε ΔΝΤ και τρόϊκα

Το ΔΝΤ και η τρόϊκα φαίνεται ότι στην Ιρλανδία δεν γίνονται εύκολα δεκτοί, αντίθετα με την Ελλάδα οι πολίτες της οποίες έχουν δεχθεί τον ζυγό στον τράχηλο: Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, αλλά θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις 11 Μαρτίου που θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αποφάσισα από μόνος μου να παραιτηθώ από πρόεδρος του Fianna Fail και ηγέτης του» είπε ο Κόουεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου.

Η συνέχεια >>> defencenet.gr

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Φτιάχνουν έθνος ανιστόρητων

Φτιάχνουν έθνος ανιστόρητων - Καταργούν το υποχρεωτικό μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία...

Την έντονη αντίδραση επιφανών ιστορικών και πανεπιστημιακών προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί το μάθημα της Ιστορίας από τη Β’ και Γ’ Λυκείου και να ενταχθεί μόνο ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο θεωρητικής κατεύθυνσης.
Σε ανοικτή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, τα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών, υποστηρίζουν ότι το εύρος της ελληνικής ιστορίας δεν καλύπτεται από τις τρεις ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για την Α’ Λυκείου και επισημαίνουν ότι η Ιστορία ταλανίζεται όχι μόνο από ανεπαρκείς μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και από τις εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, «και αυτό σε μία χώρα, όπου γεννήθηκε η ιστορική επιστήμη», όπως αναφέρουν.

Η συνέχεια >> defencenet.gr

Ανιχνεύσεις - Οι Φοιτητές ως Πρωθυπουργοί της Ελλάδας

Μυστικά σχέδια χρεοκοπίας από την Ομάδα των Έξι

Μια νέα ομαδοποίηση κρατών στην ευρωζώνη, η Ομάδα των Έξι που διατηρούν το αξιοζήλευτο «τριπλό Α» στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο) προκαλεί έντονες ανησυχίες στις πρωτεύουσες των υπερχρεωμένων χωρών, με πρώτη την Αθήνα, καθώς υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις, ότι προχωρούν σε μυστικό σχεδιασμό για ελεγχόμενες χρεοκοπίες των αφερέγγυων κρατών μελών.
Μια πρώτη, αλλά σαφής ένδειξη αυτής της «ύποπτης» κινητικότητας ήταν η ξεχωριστή συνάντηση που είχαν πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών του… G6. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ακολούθησε φάνηκε καθαρότερα από ποτέ ο συντονισμός του… νεοσύστατου G6, που με κοινή γραμμή μπλοκάρισαν τη λήψη αποφάσεων για την «τελική λύση» στην κρίση χρέους και μετέθεσαν τις συζητήσεις τον Μάρτιο.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Επιμένουν στην αναδιάρθρωση

Συνεχίζονται και την Παρασκευή στον διεθνή Τύπο, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπό επεξεργασία σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω της επαναγοράς κρατικών ομολόγων με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απεργάζεται ως αντάλλαγμα για μία τέτοια λύση την υιοθέτηση από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενός γερμανικής εμπνεύσεως προγράμματος μεταρρυθμίσεων με αιχμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, την εναρμόνιση πλευρών της φορολογικής πολιτικής και την επιβολή μέσω συνταγματικών αναθεωρήσεων των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Δίδυμο «Ήλιο» μπορεί να αποκτήσει η Γη

Η Γη μπορεί να αποκτήσει και δεύτερο Ήλιο, έστω και αν αυτό κρατήσει μόνο για λίγες εβδομάδες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Δρ. Brad Carter λέκτορας φυσικής στο πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία.
Ο επίμαχος δεύτερος «Ήλιος» που μπορεί να φανεί στη Γη είναι το άστρο του Betelgeuse επιστημονικώς γνωστό ως Alpha Orionis, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και σε απόσταση 640 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό καθηγητή το άστρο Betelgeuse παρουσιάζει σοβαρή μείωση στη μάζα του γεγονός που σημαίνει πως το «καύσιμο» του άστρου τελειώνει με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις- το άστρο να καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος για να μετατραπεί σε ένα υπερκαινοφανή αστέρα (Supernova) όταν φτάσει στο κρίσιμο όριο απορρόφησης μάζας και ακολουθήσει μια μεγάλης ισχύος θερμοπυρηνική έκρηξη.

Αφισορύπανση στο Δήμο Θηβαίων

Έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο της αφισοκόλλησης σε δέντρα, κολώνες, τοίχους κτλ.
Η αφισορύπανση δημιουργεί αντιαισθητική εικόνα στην πόλη της Θήβας αλλά και σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο μας.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, ιδιωτών και επιχειρηματιών, υπάρχουν σε διάφορα, κεντρικά σημεία της πόλης ειδικά πλαίσια όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναρτά τις αφίσες ή τις ανακοινώσεις του.
Ενημερώνουμε λοιπόν όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αφισοκόλληση και η ρύπανση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων με αφίσες, διαφημιστικά φυλλάδια κτλ.
Σε αντίθετη περίπτωση η Δημοτική Αστυνομία θα βεβαιώνει τις παραβάσεις και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων θα επιβάλλονται, παρόλο που δεν το επιθυμούμε, τα ανάλογα πρόστιμα.
Θεωρούμε αυτονόητη την συνεργασία σας που θα είναι προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος, του Δήμου μας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανδρέας Χατζησταμάτης

ΔΝΤ : "Ναι στην επιμήκυνση, όχι στην αναδιάρθρωση"

Υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.
"Υποστηρίζουμε μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε Extended Fund Facility (διαδικασία μακράς αποπληρωμής)", τόνισε ο κ. Χόλεϊ και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλειμμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της".

κ. Β.Μαρκεζίνης στις "Αντιθέσεις" 22/10/2010

ΥΠΕΞ: Ομιχλώδες τοπίο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και το μέλλον των ενεργειακών συνεργασιών

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με σειρά σοβαρών θεμάτων όπως ο καθορισμός των ΑΟΖ, τα μελλοντικά και τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου ο εκπρόσωπος τύπου δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών και ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων κατά τις επαφές μας τόσο με την ισραηλινή όσο και με την κυπριακή πλευρά.
Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ η γεωγραφική θέση της Ελλάδας έχει στρατηγική σημασία για τη μεταφορά προς την Ευρώπη των ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμανε όμως ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι πρόωρη αυτήν την περίοδο καθότι αναμένονται προφανώς νεώτερες πληροφορίες για αυτά.

Η συνέχεια >>> defencenet.gr

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το ελληνικό πρόβλημα: το κράτος κατοχής και η έξοδος από την κρίση

Γιώργος Κοντογιώργης

1. Το δραματικό περιεχόμενο με το οποίο σημάνθηκε η ελληνική κρίση ανάγεται ευθέως στον χαρακτήρα της. Ενώ στις άλλες χώρες (Ιρλανδία, ΗΠΑ κλπ) η οικονομική κρίση συνδέεται με την ανατροπή της ισορροπίας που επήλθε μεταξύ κοινωνίας, κράτους και αγοράς στο παγκόσμιο σύστημα[1], στην ελληνική περίπτωση το κράτος είναι πρωτογενής αιτία της κρίσης. Η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, δεν ενεπλάκησαν ούτε άμεσα ούτε σχεδόν έμμεσα στη διεθνή κρίση. Το κράτος μετακύλυσε την κρίση στη χώρα, την εξέθεσε στο διεθνές (και ευρωπαϊκό) πεδίο και τη μετέβαλε σε «παίγνιο» και, ενπολλοίς, σε «πειραματόζωο» των εξελίξεων που συντελούνται σ’ αυτό.
Όντως, στις άλλες χώρες το πολιτικό σύστημα ενέχεται για την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ κοινωνίας και αγοράς, με την ολοκληρωτική καθυπόταξη του κράτους στο διατακτικό της τελευταίας. Το κράτος όμως θα εξακολουθήσει να παρέχει υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, καθώς η κοινωνία παραμένει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον σκοπό της πολιτικής. Εξού και, στις άλλες χώρες, το κράτος είχε τη δυνατότητα και τη βούληση να αναλάβει τον ρόλο του διασώστη του οικονομικού συστήματος, λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Αντιθέτως, στην ελληνική περίπτωση, η άρση των αιτίων της κρίσης ανεδείχθη σε διακύβευμα που συνέχεται ευθέως με τον χαρακτήρα του κράτους. Όντως, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την εξυπαρχής ανασυγκρότηση του κράτους και τον αναπροσανατολισμό του σκοπού της πολιτικής, ώστε να αναφέρεται στοιχειωδώς στο κοινό συμφέρον.

Η συνέχεια >> contogeorgis.blogspot.com