Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

H γενεαλογία της κουκουλοφορίας

Tου Χρηστου Γιανναρα

Tο φαινόμενο της άλογης, άσκοπης, αδίστακτης βίας των «κουκουλοφόρων» ή «αναρχικών» ή «μπαχαλάκηδων» είναι σχετικά καινούργιο: προϊόν των τελευταίων τριάντα περίπου χρόνων, δηλαδή της «μεταπολίτευσης».
Mάλλον το γέννησε και αυτό η δικτατορία. Oι δύο και μυθοποιημένες εξεγέρσεις των φοιτητών, στα κτήρια της Nομικής και του Πολυτεχνείου, νομιμοποίησαν στην κοινή συνείδηση, και δικαίως, την επιθετική απείθεια στο κράτος που αυθαιρετεί και περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Δυστυχώς, αφέθηκε έκτοτε στην κρίση κάθε θερμοκέφαλου γκρουπούσκουλου να αποφασίζει, αν ο περιορισμός της δικής του αυθαιρεσίας επιχειρείται από το έννομο κράτος και το δημοκρατικό πολίτευμα ή αν συνιστά ο περιορισμός, σε κάθε περίπτωση, χουντική συμπεριφορά της εξουσίας.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι, από τη δεύτερη κιόλας χρονιά εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, οι ένστολοι κρατικοί λειτουργοί οι επιφορτισμένοι να εξασφαλίσουν στους πολίτες τη δημόσια τάξη, ταυτίζονταν στα συνθήματα των διαδηλωτών με τους πραιτωριανούς της χούντας:
«Mπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». O σφετερισμός της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο από παρωπιδοφόρους ιδεοληπτικούς είχε αρχίσει, κάποιες κομματικές συντεχνίες είχαν συμφέρον να λογαριάζεται κάθε «αστική» διαχείριση της εξουσίας χουντική.

Η συνέχεια >> kathimerini.gr

Δεν μου λες κυρία Ελλάδα

Σάββας Παύλου

Γυρίζαμε με το συνεργείο της ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ για τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Σεφέρης από την Κύπρο, όταν ταξίδεψε στο νησί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50. Στο αρχείο του σώθηκαν τρεις, περίπου, εκατοντάδες φωτογραφίες, πολύτιμες ψηφίδες της κυπριακής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και πολύτιμες για την κατανόηση της ματιάς του Σεφέρη, πως κοίταξε τον κόσμο της Κύπρου. Σε πολλές φωτογραφίες του υπάρχουν παιδιά, πολλά παιδιά της Κύπρου, δεν ξέρω αν ήταν αυτό ένα είδος αναπλήρωσης της ατεκνίας του Σεφέρη συνδεδεμένη με τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας στη Μικρασία –στην Κύπρο «βρήκα έθιμα που μόνο από παιδί είχα γνωρίσει» έγραψε στο ημερολόγιό του το Νοέμβριο του 1953.
Σε μια φωτογραφία του από το ορεινό χωριό Άλωνα: τρία παιδάκια, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, μπροστά από το σύνθημα στον τοίχο «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες». Οι Άγγλοι, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τις ενωτικές διεκδικήσεις των Κυπρίων, τόνιζαν συνεχώς ότι η Ένωση με την Ελλάδα σήμαινε εγκατάλειψη της ευημερίας που πρόσφερε η βρετανική αυτοκρατορία και συνταύτιση με τη φτώχεια και την πείνα της Ελλάδας. Οι Κύπριοι πεισματάρηδες και άξιοι απαντούσαν: ...και ας τρώγωμεν πέτρες.

Η συνέχεια >> savvaspavlou.wordpress.com

Καλόν ἐντάφιον ἡ ...Προεδρία!

Μία ἐθνική ἐπέτειος δέν εἶναι ... ἐπαίτειος. Οἱ νεκροί δέν ἐπαιτοῦν· ἀπαιτοῦν. Πρωτίστως τό σεβασμό μας. Αὐτά πού ἔγιναν στή Θεσσαλονίκη τήν 28η Ὀκτωβρίου δέν ἐκθέτουν ἁπλῶς τήν Ἑλλαδα διεθνῶς. Ἀποτελοῦν ἀσέβεια ἑνός ἄδοξου παρόντος πρός ἕνα ἔνδοξο παρελθόν. Ὁ πρόεδρος τῆς δημοκρατίας ὄφειλε -ἔστω καί μόνος- νά σταθεῖ στήν ἐξέδρα σέ στάση προσοχῆς καί νά ἀποτίσει φόρο τιμῆς στίς παρελαύνουσες σκιές τῶν νεκρῶν πού μέ τό αἷμα τους ἔγραψαν τό ἔπος του '40. Ἐπέλεξε ν' ἀποχωρήσει σέ ἔνδειξη διαμαρτυρίας. Εἶναι κι αὐτό μιά στάση· νιώθεται, ὅπως λέει ὁ ποιητής.
Ὄφειλε ὅμως ὡς τηρητής καί ὄχι παρατηρητής τοῦ Συντάγματος νά παραιτηθεῖ, γιά νά θέσει τόν πολιτικό κόσμο καί τούς πολίτες πρό τῶν εὐθυνῶν τους. Δέν θέλώ νά πιστεύω ὅτι ὁ ἄνθρωπος, πού γνώρισα κάποτε ὡς ἀθλητή, ἔχει ἀσπασθεῖ σέ παραλλαγή τήν περιλάλητη φράση τῆς αὐτοκράτειρας Θεοδώρας: "Καλόν ἐντάφιον ἡ ... προεδρία"!

«Κούρεψαν» για τα καλά την Ελλάδα

Σκληρό πόκερ για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
Από τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, η Ελλάδα απαλλάσσεται από ένα χρέος περίπου 100 δις ευρώ. Το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να καλύψει τους στόχους για το 2012, και εάν οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι και οι τελευταίες για τη διάσωσή της.
· Σώθηκε η χώρα, ή θα χρειαστούν και άλλες οδυνηρές αποφάσεις για τη διάσωσή της;
· Η χώρα εκτός αγορών για αρκετό καιρό
· Οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται σε κρατικοποιήσεις
· Δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά σε περιβάλλον ύφεσης.

Επικίνδυνα μικρόβια παραμονεύουν στα κινητά

Επικίνδυνα μικρόβια ελλοχεύουν στα κινητά μας καθώς όπως αποκάλυψε έρευνα πολλοί είναι αυτοί που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Βρετανοί ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine μαζί με τους ειδικούς του Λονδρέζικου Πανεπιστημίου Queen Mary επισκέφτηκαν 12 πόλεις και συνέλεξαν 390 δείγματα από κινητά τηλέφωνα.
Το 95% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ωστόσο, τα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το 92% των κινητών και το 82% των χεριών είχαν βακτήρια πάνω τους. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16% των χεριών και το 16% των κινητών είχαν βακτήρια E.coli τα οποία υπάρχουν στα κόπρανα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Στα κατεχόμενα ... (Βόρεια Κύπρος)

Η Ελληνικότητα ως προσωπική εύρεση

Αναγκαίο ένα μεγαλύτερο κούρεμα;

Έντονες πολιτικές και οικονομικές διεργασίες προκαλούνται στη Βρετανία με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Συσπειρώθηκαν μετά από χρόνια αδράνειας οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα με αφορμή την κρίση του ευρώ. Ογδόντα τρείς βουλευτες των Τόριδων ζήτησαν με επιστολή τους την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας, με πρωτοπόρο το Εργατικό Κόμμα ζητά από τον Ντέιβιντ Κάμερον να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σπάσει το μονοπώλιο Γερμανίας-Γαλλίας.

Σύζυγοι και τέκνα του Δία: vi. Λητώ- Απόλλωνας- Άρτεμη

[[ δαμ- ων ]]

Άρτεμη
Πρώτα η Λητώ γέννησε την Άρτεμη. Ο Σωκράτης για την ερμηνεία του ονόματός της λέει: «Η Άρτεμις φαίνεται ότι πήρε το όνομά της από το “αρτεμές” (ακεραιότητα) και την κοσμιότητα του χαρακτήρα της, επειδή επιθυμούσε την παρθενία. Ίσως πάλι εκείνος που έδωσε την ονομασία ν’ αποκάλεσε τη θεά “αρετής ίστορα” (γνώστη της αρετής) ή ίσως ως τον “άροτον μισησάσης” (επειδή εναντιώθηκε στη γονιμότητα) του άνδρα προς τη γυναίκα. Για κάτι από αυτά, ή και για όλα, έδωσε στη θεά το όνομα τούτο ο ονοματοδότης.» (Πλάτωνας, “Κρατύλος”, 406b). Αρτεμής (ους) είναι ο ακέραιος, ο σώος και αβλαβής και αρτεμία η ακεραιότητα, αλλά και η υγεία. Επίσης έχουμε: “Άρτεμις”: «Η θεός, αερότεμίς τις ούσα, η τον αέρα τέμνουσα• η αυτή γαρ εστι τη σελήνη• ή από του αρτεμή ποιείν• λέγεται γαρ η θεός αναιρετική των γυναικών• και Όμηρος, «τις νυ σε κήρ αδάμασσε τανηλεγέος θανάτοιο; ή δολιχή νούσος, ή Άρτεμις ιοχέαιρα;» Ή από του αρτεμής παρωνύμως Άρτεμις, τουτέστιν η υγιής και ανεπίληπτος δια την παρθενίαν• παρθένος γαρ η θεός και φιλοσώφρων. Ή ότι άρτια και τέλεια και ανελλιπή εποίησε τα κατά κόσμον φανείσα.» (Μέγα Ετυμολογικόν)
H Άρτεμη είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία από τη Λητώ γεννήθηκε στο νησί Ορτυγία όπου πρώτη ήρθε στο φως και λίγο αργότερα ο αδερφός της ο Απόλλωνας. Από τις πρώτες κιόλας ώρες της γέννησής της η Άρτεμη παίρνει πρωτοβουλίες. Αν και νεογέννητο βρέφος, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί, τον Απόλλωνα. Έτσι δικαιολογείται ότι η λατρεία της Άρτεμης είναι παλιότερη απ’ αυτή του Απόλλωνα. Βοηθώντας την επίτοκη μητέρα της, η Άρτεμη ανέλαβε την προστασία του τοκετού και γι’ αυτό αποκαλούνταν “Άρτεμις λοχεία”. Κατ’ επέκταση του ρόλου της η Άρτεμη συνδέεται με τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών. Σιγά- σιγά υποκατέστησε την θεά των τοκετών Ειλειθυία.
Πανέμορφη και πανέξυπνη η Άρτεμη, είχε από πολύ νωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών. Ήδη από τα τρία της χρόνια είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, το κυνήγι. Ήταν παιδί που ήξερε τι ήθελε και πραγματικά σταθερό και άκαμπτο στις αποφάσεις του.
Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμη σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μπροστά στη μεγάλη ανηφόρα

Του Δ. Tσιόδρα

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου». Οι διαπιστώσεις της Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της ομιλίας της προς τους γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο και όχι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί στην Αθήνα αποτυπώνουν τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μετά το μεγάλο κούρεμα.
Μπορεί η ελάφρυνση από ένα μεγάλο τμήμα του χρέους (οι υπολογισμοί διαφέρουν για το ακριβές ποσόν, αφού δεν είναι γνωστοί επακριβώς όλοι οι όροι) να δίνει μια πρόσκαιρη ανάσα, όμως πολλά κρίσιμα θέματα της συμφωνίας είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ ώς το τέλος του χρόνου θα συνταχθεί νέο μνημόνιο. Η χώρα τίθεται υπό επιτροπεία και αν δεν καταφέρει να μπει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά και να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η συνέχεια >> enet.gr

Πολιτική εξουσία ηγεμόνων ...

Διέρρευσε διπλάσια ποσότητα ραδιενέργειας

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές δηλώνουν ότι απ’ το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, διέρρευσε διπλάσια ποσότητα ραδιενέργειας απ’ ότι αρχικά πιστευόταν.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Χημεία και Φυσική της Ατμόσφαιρας» με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αισθητήρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αναφέρει ότι απ’ το εργοστάσιο διέρρευσαν διπλάσιες ποσότητες Κέσιου-137, απ’ ότι είχε αρχικά αναφερθεί.
Ο λόγος για την ανακρίβεια των στοιχείων, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ανδρέας Στόλ, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ατμόσφαιρας, είναι ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν είχαν την δυνατότητα να μετρήσουν την ραδιενέργεια που διέρρευσε στον ωκεανό.

«Φάρμακο» οι φράουλες για το στομάχι

Ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να εμποδίσει το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου – τον βλεννογόνο του.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One» και αποκαλύπτει επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους.
Ερευνητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ισπανία πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά, εστιάζοντας στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι από τα οξέα αυτά.

"Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν"

Με παρέμβασή του στην "Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό", ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, αναφέρθηκε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται.
"Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία", δήλωσε ο "Καβαλιέρε", προσθέτοντας ότι "για τον λόγο αυτό, επειδή είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος".

Δεν αποκλείει επιβολή Δικτατορίας στην Ελλάδα ...

Κάνε κουράγιο Ελλάδα μας…

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Σ Ι Ε Ρ Ι Φ Η Σ Βαρνάβας του Ελευθερίου εξ Αμμοχώστου, πτυχιούχος ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, εθελοντής πολεμιστής του 39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, έπεσε (1ος Κύπριος) μαχόμενος στη νικηφόρα αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών φασιστών εισβολέων στο Τεπελένι της Βορείου Ηπείρου.
(2) Λιασίδης Λουκάς του Χαραλάμπους εξ Αμμοχώστου, φοιτητής ιατρικής στην Αθήνα, εθελοντής επίσης του 39 ΣΕ, τραυματίστηκε κρίσιμα στο Τεπελένι κι εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
(3) Γεωργιάδης Ροδίων του Προκοπίου εκ Λεμεσού, πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών κι ο αδελφός του
(4) Μιλτιάδης, πτυχιούχος Σιβιτανιδείου Σχολής, εθελοντές πολεμιστές του 39 ΣΕ, ο Ροδίων προαχθείς σε δεκανέα επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης κατά των Ιταλών εισβολέων, στελέχη κατόπιν της αντιστασιακής οργανώσεως «Εθνικόν Επαναστατικόν Κομιτάτον», συνελήφθησαν απ’ την Γκεστάπο, καταδικάστηκαν από Γερμανικό Στρατοδικείο, μεταφέρθηκαν στις ναζιστικές φυλακές του Βρανδεμβούργου, όπου ο Ροδίων εξέπνευσε 16.10.1944 κι ο Μιλτιάδης κατέστη για πάντα αγνοούμενος.
(5) Δρουσιώτης Ανδρέας του Αργυρού εκ Λεμεσού, επίσης πτυχιούχος, εθελοντής πολεμιστής του 39 ΣΕ, αργότερα αντάρτης του ΕΛΑΣ, θυσιάστηκε πολεμώντας το 1944 στην Πιερία…

Δέκα χρόνια θυσίες φέρνει η συμφωνία των Βρυξελλών

Νέο δεκαετές μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και φόρους φέρνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα" του χρέους.
Mακραίνει και βαθαίνει το τούνελ" της οικονοµικής ασφυξίας για τα νοικοκυριά µε το νέο πακέτο στήριξης και το "κούρεµα" των οµολόγων, που υποχρεώνει το Δηµόσιο σε δραστικότερες περικοπές στις µισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει νέο "µνηµόνιο" διάρκειας µέχρι το 2020 και δεσµεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των µέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων στον προϋπολογισµό ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Αν και το κούρεµα της αξίας των οµολόγων κατά 50% προσφέρει ανάσες στον προϋπολογισµό, δεδοµένου ότι ελαφρύνει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ωστόσο απαιτεί αυστηρότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία και δραστικότερες παρεµβάσεις.

Μπ. Μπορίσοφ: Οι Έλληνες θα πληρώνουν όσο ζουν

Τους λόγους για τους οποίους η πλειονότητα των Βούλγαρων θα πρέπει να αισθάνονται «ευτυχείς», όπως είπε, για το πάγωμα των αποδοχών τους εξήγησε ο πρωθυπουργός της γείτονος Μπόικο Μπορίσοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Νόβα Τελεβίζιγια» (Νέα Τηλεόραση).
Οι Βούλγαροι πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση για την «ανάγκη» να θυσιάζουν κάθε ελπίδα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους στο ορατό μέλλον στο βωμό της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε να αποτρέψουν το βύθισμα της πατρίδας τους στη δίνη της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη, δήλωσε ο Μπορίσοφ λίγα 24ωρα πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών και δημοτικών εκλογών, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Η χώρα μετά το κούρεμα κινδυνεύει με νέους φόρους και περικοπές μισθών

«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα ύστερα από την απόφαση για το κούρεμα του χρέους κατά 50%, σύμφωνα με συνέντευξη της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη στην ελευθεροτυπία.
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «Αντιμετωπίζει διευρυμένη κρίση αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του ιδεολογικού προσανατολισμού του, ενώ σημαντικές κοινωνικές συμμαχίες έχουν διαρραγεί».

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το Δημόσιο αποφάσισε να μαζέψει τον ΦΠΑ που του οφείλουν

ΕΙΝΑΙ, μάλλον, η πρώτη φορά που το Δημόσιο, αποφάσισε να κινηθεί κατά όσων οφείλουν μεγάλα ποσά. Δεν γνωρίζω αν αυτή η κίνηση, να συλληφθεί η ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρούχων «Φένα» στη Θεσ/νίκη, θα έχει συνέχεια, πράγμα για το οποίο πολλοί στοιχηματίζουν. Αλλά, ειδικότερα για τέτοιες περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες οφείλουν μεγάλα ποσά σε ΦΠΑ (400.000 στην προκειμένη περίπτωση) και, ταυτόχρονα, καταθέτουν αίτηση να ενταχθούν στο άρθρο 99 (προστασία από πιστωτές, προμηθευτές κ.λπ.), θα πρέπει οι εποπτικές αρχές να είναι αμείλικτες. Η συγκεκριμένη εταιρεία με συσσωρευμένα χρέη 57εκατ., εισέπραττε, και παρακρατούσε τον ΦΠΑ από τις πωλήσεις της. Προφανώς πίστευε, όπως χιλιάδες άλλες εταιρείες και επιχειρηματίες, ότι δεν θα συλληφθεί ποτέ. Μήπως αρχίζει κάτι να κινείται;

Νόαμ Τσόμσκι: «Η τρόικα θέλει να σας καταστρέψει»

Ο κορυφαίος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι σε μια εκ βαθέων και εξαιρετικά επίκαιρη συνέντευξη...
Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.

Μήλο της έριδος…τα ελληνικά πετρέλαια

Ακόμα και η Κύπρος -ανάμεσα σε κολοσσούς από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ και Ινδία-εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη Ελλάδα.
Πρόκειται για κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες του κόσμου όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρόεδρος του οποίου κ. Χ.Σπίρτζης τόνισε ότι η αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι ένας από τους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση.

Σχέδιο για άμεση παρακράτηση ΦΠΑ

Ένα πρωτοποριακό μέτρο για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, την ώρα που πραγματοποιούν συναλλαγές, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2012, θα προβλέπει ότι σε κάθε εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό δημόσιο.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει αφενός να τονώσει τα δημόσια έσοδα, μέσω της άμεσης είσπραξης του φόρου, και αφετέρου να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή ξεπερνώντας παράλληλα το πρόβλημα με τη σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή ΦΠΑ από πολλές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, σε περίπτωση που το μέτρο στεφθεί με επιτυχία, εξετάζεται να δοθούν κίνητρα για πραγματοποιήση των συναλλαγών με τον παραπάνω τρόπο, όπως για παράδειγμα μια έκπτωση φόρου για τους καταναλωτές.

Πληρώνουν έκτακτη εισφορά και...οι πεθαμένοι

Κληρονόμοι αλλά και άνεργοι με μικρά ποσά εισοδήματος το 2011 καλούνται να καταβάλουν τελικά την έκτακτη εισφορά, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ακόμη κι ο φορολογούμενος έχει αποβιώσει τότε οι κληρονόμοι του καλούνται να καταβάλουν το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς. «Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την καταβολή του ποσού της εισφοράς, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Φωτοβολταϊκό δέντρο φορτίζει ηλεκτρικές συσκευές οικολογικά

Το Electree είναι το κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου για τους ανθρώπους που αγαπούν τα οικολογικά γκάτζετ.
Δημιουργία της Γαλλίδας σχεδιάστριας Βιβιέν Μιλλέρ, το ηλεκτρονικό μπονζάι είναι εξοπλισμένο με 27 ηλιακά πάνελ στα κλαδιά του, τα οποία συλλέγουν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια κατάλληλη για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα.
Μιμούμενα τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης, τα ηλιακά πάνελ σιλικόνης συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια, η οποία εν συνεχεία αποθηκεύεται σε μπαταρία 13500 mAh.
Χρειάζονται 36 ώρες για την ολοκλήρωση της φόρτισης της μπαταρίας του Electree. Κατόπιν είναι δυνατή η φόρτιση κινητών τηλεφώνων και MP3 players μέσω της θύρας USB.
Το δέντρο είναι εσωτερικού χώρου και πρέπει να τοποθετείται κοντά σε παράθυρο για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία.
Η αρχική τιμή πώλησης του ηλιακού δέντρου πλησιάζει τα 300 Ευρώ.

econews

Kenneth Rogoff: "Σίγουρο και νέο κούρεμα για την Ελλάδα - Θα δούμε πόσο θα μείνει ακόμα στο ευρώ"!

Απαισιόδοξος ο διάσημος οικονομολόγος και επενδυτής Kenneth Rogoff αναφορικά με την τελική επιτυχία της νέας συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για τη διάσωση της Ελλάδας μέσω «κουρέματος» της χρέους της αλλά και για «το εάν αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο, και πως».Επίσης η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, καλωσόρισε τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρόσθεσε πως "δεν είναι αρκετές".
Μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Rogoff δήλωσε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% ΔΕΝ είναι η τελική λύση, προέβλεψε πως θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα, ενδεχομένως και να στηριχθούν οι άλλες μεγάλες οικονομίες (Ιταλία, Ισπανία) που ακόμα βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών και κυρίως τόνισε πως για τον ίδιο, το μεγάλο ερώτημα για την Ελλάδα δεν είναι το αν η χρεοκοπία απεφεύχθη, ή εάν το «κούρεμα» στη συνέχεια θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά «το εάν αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο, και πως».

΄Εκθεση-καταπέλτης Deutsche Bank: "Αν η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, ποια χώρα είναι;"

"Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;" είναι το ερώτημα που διατυπώνουν με σκληρή σαφήνεια στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Το επιχείρημα της Deutsche Bank είναι απλό: Οι ιδιώτες, δηλαδή οι τράπεζες, σύρθηκαν σε συμφωνία για κούρεμα, μετά την εκβιαστική απειλή για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά και όχι απαραιτήτως προς τη θετική κατεύθυνση: "Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης".
Η Deutsche Bank διατηρεί πολλές αμφιβολίες για το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής: '' Εάν το συνολικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αυτό θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από το εάν η ανάπτυξη των κρατών είναι επαρκής για να πείσει τις αγορές ότι τα προβλήματα χρέους θα ξεπεραστούν''.

defencenet.gr

Από το "ΟΧΙ" στο έπος του νεοσκοταδισμού

Έχουμε και λέμε: η εποπτεία δεν απειλεί την εθνική κυριαρχία, οι προσπάθειες και οι θυσίες αποδίδουν, οι καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κινδυνεύουν, και η τρόικα έρχεται μόνιμα στην Αθήνα για να δοθεί ένα τέλος στην τηλεοπτική «δραματοποίηση» με τις τακτικές της επισκέψεις («έρχεται η τρόικα! Συναγερμός στην κυβέρνηση!»). Α, και πάνω απ’ όλα: ο Ράιχενμπαχ αγαπάει την Ελλάδα!
Ειδικά για τους αναγνώστες μας, το «Π» δημοσιοποιεί σήμερα το αποτέλεσμα της ειδικής εξέτασης με τεχνολογικά υπερεξελιγμένο μοντέλο ανιχνευτή ψεύδους στην βάσανο του οποίου υπέβαλλε τις παραπάνω πολιτικές διαβεβαιώσεις των «σωτήρων» και «πατριωτών» της κυβέρνησης και αποκαλύπτει τις φράσεις, τα φωνήεντα και τα σύμφωνα που «μαγκώθηκαν» εκ παραδρομής, πάνω στη ρίγη από τη συγκίνηση για τη σωτηρία και την έναρξη μιας «νέας εποχής» για τη χώρα:

ΟΧΙ! Δεν θα βουλιάξουμε…

[[ δαμ- ων ]]

Σήμερα, μέσα από αυτό το άρθρο θα μιλήσουν οι ποιητές μας. Οι δάσκαλοι…:
«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική•
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Όμηρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Όμηρου.» … και μου’ παν:
«Εύγε, και ανάγνωση γνωρίζεις
και πολλά μέλλει να μάθεις
αν τον Ασήμαντο εμβαθύνεις»
Γνωρίζοντας ανάγνωση και το μυστικό να συνταιριάζω σκόρπιους στίχους, λέω να δώσω λίγο θάρρος στη βαριόθυμη ελληνική ψυχή. Γιατί αυτές τις μέρες, αλλά και τις μελλούμενες, με λόγια και με πράξεις πρέπει να στεριώσει ό ένας τον άλλον. Να μην τον αφήσει να λιποψυχήσει γιατί … «το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει είναι μια φούχτα ελπίδα κάτω από τα’ ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου έχει κράτος κι εξουσία η Άνοιξη κι όπου γιορτάζουμε μετά τη σταύρωση τη σίγουρη Ανάσταση.»
Οι κλέφτες της ελπίδας μας, οι 153 μεγάλοι κυβερνητικοί λαοπλάνοι και ξεπουλητές του έθνους, συνέτρεξαν τον τελευταίο πρωθυπουργό που μιμήθηκε τους μακρινούς προγόνους από το σόι της μάνας του, τους φαρισαίους σταυρωτήδες:
«Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή
και την πατήσανε χάμου σαν έντομο.
Τη χαρά μου χάμου πατήσανε και στην πέτρα μέσα την κλείσανε
και στερνά την πέτρα μου αφήσανε
τρομερή ζωγραφιά μου.
Με πελέκι βαρύ τη χτυπούν,
με σκαρπέλο σκληρό την τρυπούν
με καλέμι πικρό τη χαράζουν, την πέτρα μου.»
Με ένα καλοστημένο, από χρόνους πολλούς, σχέδιο, μας έκαναν παγκόσμιο πειραματόζωο για να περάσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση. Κυνικά ο νενέκος πρωθυπουργός μας παραδέχτηκε προχθές: «Εμείς από την αρχή της κρίσης τονίζαμε ότι δεν περιορίζεται η κρίση αυτή στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή και ότι αυτό οφειλόταν στο συστημικό και θεσμικό έλλειμμα της Ευρωζώνης. Δυστυχώς, η Ελλάδα πλήρωσε πρώτη αυτά τα συστημικά προβλήματα. Αν θέλετε, ήμασταν και ένα πειραματόζωο στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, με όλα όσα σήμαιναν αυτά τα προβλήματα και για τις πολλές και νέες προσαρμογές που χρειάστηκαν και στο πρόγραμμά μας».
Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια. Ότι ένας πρόθυμος “παρασκευαστής” του πειράματος ήταν και είναι ο ίδιος. Ένα άβουλο πιόνι που για κάποια δισεκατομμύρια της οικογένειας Παπανδρέου- Τσάντ ξεπούλησε τη χώρα, που του έκαμε την τιμή να του εμπιστευτεί την τύχη της κάνοντάς τον πρωθυπουργό. Μα πλανήθηκε ο λαός, γιατί διάλεξε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

«Είχαμε συμφωνήσει υπό ορισμένους όρους σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητα που οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο:
«Δεν αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον πρόεδρο του κόμματός μας σε τρία τηλεφωνήματα τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης. Και εμείς, είχαμε συμφωνήσει, πώς να το πω, υπό ορισμένους όρους. Και μερικές ώρες αργότερα ο κ. Παπανδρέου υπό την πίεση του κόμματός του και της δικής του, αν θέλετε, νομενκλατούρας, μέσα στο κόμμα του, απέσυρε την πρότασή του. Και διερωτώμεθα: Γιατί; Ήταν όλα αυτά απλά ένα τέχνασμα; Πιθανότατα. Όπως σας είπα. Όμως είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να στηρίξουμε σημαντικούς νόμους και αυτό είναι το ζητούμενο. Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε υπό την προϋπόθεση ότι οι νόμοι αυτοί είναι ωφέλιμοι», κατέληξε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Παρελάσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα

"Είναι πατριώτες αυτοί που αμαυρώνουν μία εθνική επέτειο;" αναρωτήθηκε ο κος Παπούλιας για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Τι σχολιάζουν τα πολιτικά κόμματα.
ΕΣε κλοιό διαδηλωτών η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με την αστυνομία να αποκλείει την πρόσβαση στο χώρο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.
Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. Πολλοί μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ δεν γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα των επισήμων.
Ομάδες διαδηλωτών, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ρώσοι Πεζοναύτες παρελαύνουν στην Αλεξανδρούπολη!

Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα οι δύο μεγαλύτεροι Στρατοί της Ορθοδοξίας, ο Ελληνικός και ο Ρωσικός, ενώθηκαν πριν λίγο και παρέλασαν για πρώτη φορά, μαζί, στην ίδια διάταξη (προηγήθηκαν οι Έλληνες), σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες κατοίκους της ακριτικής Αλεξανδρούπολης που τους αποθέωσαν (ακούστε σε αυτό το πρώτο βίντεο που αποκλειστικά φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr, τις ουρανομήκεις επευφημίες των πολιτών την ώρα που περνούν τα τμήματα της ελληνικής 12ης Μεραρχίας και οι Ρώσοι πεζοναύτες).
Οι πεζοναύτες ανήκουν στο αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof, το οποίο έχει δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως προπομπός της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που όπως γράφει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, έρχεται στα τέλη Νοεμβρίου στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο.

Διέλυσαν την χώρα για να έχουν το 2020, χρεος 120% του ΑΕΠ - όσο είχαν το 2009!

H κοροϊδία έχει μερικά όρια. Και εξηγούμαστε. Το 2009 το ελληνικό χρέος ήταν 120% και δεν ήταν βιώσιμο. Έτσι ήθελαν. Το ίδιο είδαν και μερικοί ξύπνιοι διαχειριστές που γνώρισαν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, αν δεν βάζετε το κεφάλι στην άμμο. Οι «τιμωροί» ομολόγων και κάποιες εγχώριες οικογένειες κερδοσκόπησαν, εκ του ασφαλούς, πάνω στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Λέμε εκ του ασφαλούς, διότι έβγαιναν διάφοροι πολιτικοί ( να μην λέμε ονόματα ) και έλεγαν χρεοκοπούμε, δεν έχουμε συντάξεις, Τιτανικός κλπ. Τι ακολούθησε μετά ; Καταστράφηκε η πραγματική μεσαία τάξη – όσοι δουλεύουν – και δεν πειράχθηκαν επί δυο χρόνια οι προνομιούχοι. Μετά από δυο χρόνια και 9 διασώσεις τι μας είπαν τα ξημερώματα ; Το 2020, το χρέος θα είναι πάλι 120% και θα είναι βιώσιμο διότι θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα αφού ξεπουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία σ ότι τιμές μας πουν !! – ( όπως το 10% κ. Παπακωνσταντίνου) !! Δηλαδή 9 χρόνια μετά θα είναι βιώσιμο το χρέος που δεν ήταν το 2009. Και γιατί να καταστραφούμε μετά επί δυό χρόνια ; Αυτό στα ελληνικά ονομάζεται αλλιώς. Προδοσία !! Ο Ευάγγελος Λεμπέσης από το 1940 είχε γράψει για την «σημασία των Βλακών εν τω συγχρόνω βίω». Εκεί εξηγεί για τους βλάκες- απατεώνες – καλή ώρα – σαν κι αυτούς που προσπαθούν να μας σερβίρουν το μαύρο- άσπρο. Μας βλέπουν σ όλη…. την Ευρώπη και γελάνε με το πώς κοροϊδεύουν ένα ολόκληρο λαό.

protothema.gr

Μελαγχολούμε καθημερινά...

Τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ περνά σήμερα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Τέσσερις δομές έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους και δεκάδες άλλες θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκπροσώπων του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ».
Ερευνα που διεξήχθη σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες.
Στοιχεία που αφορούν την κατάσταση στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο ένας στους δύο πολίτες είναι μελαγχολικός ή «πεσμένος», σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. «Τη στιγμή που περνούν σκέψεις αυτοκτονίας από το μυαλό ενός στους πέντε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, το ελληνικό κράτος πρόνοιας διαλύεται», σημειώνουν οι κ.κ. Μ. Θεοδωρουλάκης και Π. Χονδρός, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ»

Το “ΟΧΙ” Εκείνων και το “ΝΑΙ” το δικό μας!

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο σαν φάρσα... Και, πραγματικά, μοιάζει με πολύ κακόγουστη φάρσα το ότι η φετινή επέτειος του ιστορικού “OXI” απέναντι στους κατακτητές έρχεται και συμπίπτει με ένα δραματικό “ΝΑΙ” σε μια νέα “Κατοχή” για την έξοδο από την οποία, δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε σύμμαχοι αλλά ούτε και αντίσταση.
Μια Ελλάδα προδομένη και παραδομένη, ένας λαός ντροπιασμένος – περισσότερο ίσως γιατί αντιλαμβάνεται κι ο ίδιος τις τεράστιες ευθύνες που φέρει ως σύνολο πολιτών σε μια καθημερινότητα δεκαετιών που οικοδόμησε αυτό το σαθρό νεοελληνικό συνονθύλευμα.
Αυτή είναι η φετινή “τιμή” στο Έπος που έγραψαν εκείνοι το 1940...

Απ. Γκλέτσος: «Δεν έχω το ανάστημα να ανέβω μαζί τους στην εξέδρα…»

-Ο Δήμαρχος και όλοι οι επίσημοι κατέβηκαν από την εξέδρα για να ανέβουν οι ήρωες του 1940, που πολέμησαν στην Πίνδο…
– «Θα έπρεπε να μας δέρνουν με τις μαγκούρες», δήλωσε ο Απ. Γκλέτσος…
Αυτό που έκανε ο Δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος στην παρέλαση της Στυλίδας ήταν εντελώς διαφορετικό από τις άλλες πόλεις και φυσικά δεν άφησε και πολλά περιθώρια για διαμαρτυρίες προς τους επισήμους…Κάτι ήξερε η Κατερίνα Μπατζελή, που πήγε στην Στυλίδα και όχι στην Λαμία.

71 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ"

Πριν από 71 χρόνια, 28 Οκτωβρίου 1940 τις πρώτες πρωινές ώρες ο δικτάτορας «Πρωθυπουργός» της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς είπε το μεγάλο ΟΧΙ στον ξένο και βάρβαρο κατακτητή. Σήμερα τόσα χρόνια μετά η πολιτική έχει δήθεν αλλάξει έχουμε μια δημοκρατία και ελευθερία βούλησης που ακόμα και η τότε δικτατορία θα ζήλευε. Η Ελλάδα μας έχει περάσει πολλές κρίσιμες καταστάσεις τούρκικος ζυγός , γερμανική κατοχή ,εμφυλίους πολέμους, πτώχευση ,δικτατορίες αλλά παρόλα αυτά σαν λαός έχουμε στο αίμα μας να διαφεύγουμε τα δεινά και να πεθαίνουμε για την ελευθερία μας και να διατηρούμε την δημοκρατία έτσι όπως μας την κληρονόμησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και την μεταλαμπαδέψαμε σε όλο τον κόσμο.Είναι γνωστό ότι η στρατηγική θέση λοιπόν της χώρας μας την έχει κάνει τόσο επιθυμητή κατά ......

Η Ελλάδα σνομπάρει τη Ρωσία, η Ε.Ε. κάνει... χρυσές δουλειές

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ΕΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ είκοσι μήνες, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τη Μόσχα, ο Βλ. Πούτιν του προσέφερε δάνειο με ευνοϊκούς ....όρους ύψους 25 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα μια εναλλακτική πηγή κεφαλαίων ώστε η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί να απευθυνθεί με το μαχαίρι στον λαιμό στο ΔΝΤ και την εποπτεία της τρόικας.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ε.Ε. - Ρωσίας δεν αποτελεί εμπόδιο στη στενή συνεργασία των δύο πλευρών. Ο ελληνικής καταγωγής ρώσος βουλευτής Ιβάν Σαββίδης, που αποκάλυψε το θέμα στην «Ε» (14/7/2011 στον Θ. Αυγερινό), απέδωσε σε πιέσεις των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τη μη αποδοχή της προσφοράς.

Την Κυριακή αλλάζει η ώρα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου, όλοι οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.
Στις 04:00 τα ξημερώματα, λοιπόν, τα ρολόγια πρέπει να δείξουν 03:00 προς...
τέρψη όσων αναζητούν λίγο ύπνο παραπάνω.
Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Η συμμαχία των καλών ανθρώπων!

Γράφει ο Δευκαλίων
Όταν οι αναγνώστες της στήλης θα διαβάζουν αυτό το άρθρο θα γνωρίζουν τι ακριβώς αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα. Θα γνωρίζουν δηλαδή πόσο θα είναι το ποσοστό του «κουρέματος» (haircut), ποιοι θα το υποστούν, πως θα γίνει η ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ.
Εμείς την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο γνωρίζουμε ότι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, δηλαδή ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να καταλήξει η σύνοδος κορυφής σε κάποια απόφαση με αβυσσαλέο κούρεμα κλπ.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του Συνολικού Δημόσιου Χρέους των χωρών της Ευρωζώνης είναι περίπου 2%. Άρα το πρόβλημα είναι μικρό, η λύση του σχετικά εύκολη και οι επιπτώσεις από τυχόν αδυναμία εξεύρεσης λύσης εύκολα θα ελεγχθούν ώστε να μην προκαλέσουν συστημική κρίση.
Γιατί λοιπόν γίνεται τόση φασαρία;
Γιατί όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα;

«Ξετσιπωσιά» και ατιμωρησία!...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάξτε σε έντυπες και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για δεδομένα που αφορούν ιστορία, πολιτισμό, κλίμα, φυσικές καλλονές, φιλότιμο, μπέσα και κιμπαριλίκι και εάν βρείτε μια άλλη χώρα και έναν Λαό που να ξεπερνά την Ελλάδα και τους Έλληνες, σας παρακαλώ να το ανακοινώσετε!…
Και μη σπεύσουν μερικοί να με κατηγορήσουν για Εθνοκεντρισμό (ως γιος προσφύγων, Πόντιου πατέρα και Θρακιώτισσας - Μικρασιάτισσας μητέρας – που ξενιτεύτηκα από τα 18 μου – παραδέχομαι ότι με διακατέχει πράγματι εντονότατος Εθνοκεντρισμός, που τον απέκτησα αρχικά ως φοιτητής και αργότερα ως καθηγητής σε Αμερική και Ευρώπη και σας… προλαβαίνω!).

Σχολιανά 17

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης
What if analysis, ή, σε απλά ελληνικά, «Τι θα συνέβαινε αν…» (τα πράγματα πήγαιναν, για διάφορους λόγους, προς μια διαφορετική κατεύθυνση απ‘ αυτή που πήγαν)… Μιας και οι μέρες είναι αυτές του ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΧΙ, σκέφτομαι το ακόλουθο ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ σενάριο : Ο Γκράτσι, το πρωί εκείνο, εκείνου του Οκτώβρη, επισκέπτεται τον Μεταξά, και του επιδίδει το γνωστό τελεσίγραφο. Ο Μεταξάς, τον παρακαλεί θερμά, στο όνομα της ιδεολογικής συγγένειας των δύο καθεστώτων, η Ιταλία να μην επιμείνει σ’ αυτό. Ο Γκράτσι του καθιστά απολύτως σαφές, ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Ο Μεταξάς, λέει ΝΑΙ. Πρωί – πρωί, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο, τους ενημερώνει για τα καθέκαστα και την απάντηση που έδωσε, συμφωνούν όλοι μαζί του, και ακολούθως απευθύνει μήνυμα στο λαό. Στο μήνυμα αυτό, εξαίρει το γεγονός ότι δόθηκε η πλέον εθνικά συμφέρουσα απάντηση, που άλλωστε ήταν και μονόδρομος αφού κάθε άλλη απάντηση, θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την εδαφική ανεξαρτησία της χώρας, θα προκαλούσε πόλεμο με αποτέλεσμα εκατόμβες αθώων ανθρωπίνων ζωών, τη καταστροφή της εθνικής οικονομίας, εξελίξεις......

Ντροπή! - Έφευγαν οι κυβερνητικοί & ματαίωναν τις παρελάσεις

Τελικά, με την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη προεξάρχοντος, η παρέλαση συνεχίστηκε - σχεδόν - κανονικά. Τα μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού απαγορεύτηκε να παρελάσουν. Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις παρελάσεις επειδή αποχώρησαν οι κυβερνητικοί. "Με ποιο δικαίωμα;" διερωτώνται όλοι.
Έτσι, στην κυβέρνηση φοβούμενοι τις διαμαρτυρίες των πολιτών, ματαίωσαν τις παρελάσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία απομακρύνθηκε, και οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έκαναν κατάληψη στην εξέδρα, όπου έχουν αναρτήσει ένα πανό που αναγράφει «η οργή μας θα σας πνίξει» και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Μετά από αυτό, τα στρατιωτικά τμήματα αποχώρησαν και τελικά παρέλασαν τα πολιτικά τμήματα (Μακεδονομάχοι, διασώστες πολιτιστικοί σύλλογοι κλπ), όπου καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και από τις γύρω πολυκατοικίες. Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις των διαμαρτυρόμενων συμμετέχουν όλοι πολίτες που πήγαν για να δουν την παρέλαση.

Κι όλα πάγωσαν μπροστά στο χρέος..

Ζούμε σε μια παγωμένη πόλη. Ακίνητη στο χρόνο. Λες και κάποιος πάτησε το stop στην κάμερα, αδύναμος να συνεχίσει... Ένα γυάλινο αποστειρωμένο θερμοκήπιο, με μοναδική συντροφιά μας το τετράγωνο κουτί της ενημέρωσης, με χαρτιά, εφημερίδες και περιοδικά. Ειδήσεις σκληρές, ωμές, με ακατανόητες λέξεις για δανεικά και χρέη, τρόϊκες κι άλλα δεινά. Κι εμείς, αποσβολωμένοι ακροατές σε ένα θέατρο του παραλόγου, που μόλις μας πάγωσε τη ζωή, όνειρα κι ελπίδες…έτσι, χωρίς αιτία, χωρίς σχόλια, σε ένα σήμερα χωρίς νόημα.
Ποιος μας έκλεψε το νόημα; Ποιος μας στέρησε το γέλιο; Ποιος ξέβαψε το χθες και το αύριο, θυσία στο βωμό του χρήματος... κι αυτού δανεικού; Τι κακό κάναμε και μας λοιδορούν, μας βρίζουν, μας συκοφαντούν, μας εμπαίζουν, μας κοροϊδεύουν καθημερινά, μπρος στα μάτια μας, πίσω από την πλάτη μας, δίπλα μας, στους γειτόνους, τους φίλους και τους συγγενείς; Τι κακό τους τους κάναμε;

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της μόνιμης εποπτείας!

Η διαγραφή 50% του χρέους ομολόγων θα δημιουργήσει κατ΄αρχήν συνθήκες αβίωτης δυσκολίας.
Όμως είναι ταυτόχρονα ριζική τομή, ανακούφιση που μπορεί, αν τη διαχειριστούμε σωστά, να μας δώσει δρόμο αλλαγών με ελπίδα και νόημα.
Ως συνήθως στην Ελλάδα η συζήτηση στα Μέσα, καθόλου τυχαία έχει μεταφερθεί, ένα βήμα μετά.


Στην ύπαρξη μόνιμης εποπτείας για την εφαρμογή των όρων του νέου συμβολαίου που υπογράφουμε με την παγκόσμια δανειστική κοινότητά μας.

Απλά θυμίζω πως από την ανακοίνωση της συμφωνίας έως την εφαρμογή της, μεσολαβούν τα καθόλου αυτονόητα στάδια, ανακοίνωσης των λεπτομερών όρων που περιέχει, της κύρωσης από τη Βουλή, της τελικής αποδοχής και υπογραφής.
Βήματα το τονίζω όχι απλά, όχι αυτονόητα.

Ο τονισμός του θέματος της εποπτείας δεν είναι βέβαια αθώος.

΄Εκθεση-καταπέλτης Deutsche Bank: "Αν η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, ποια χώρα είναι;"

"Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;" είναι το ερώτημα που διατυπώνουν με σκληρή σαφήνεια στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Το επιχείρημα της Deutsche Bank είναι απλό: Οι ιδιώτες, δηλαδή οι τράπεζες, σύρθηκαν σε συμφωνία για κούρεμα, μετά την εκβιαστική απειλή για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά και όχι απαραιτήτως προς τη θετική κατεύθυνση: "Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης".
Η Deutsche Bank διατηρεί πολλές αμφιβολίες για το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής: '' Εάν το συνολικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης είναι η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αυτό θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμοστούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από το εάν η ανάπτυξη των κρατών είναι επαρκής για να πείσει τις αγορές ότι τα προβλήματα χρέους θα ξεπεραστούν''.

defencenet.gr

28η Οκτωβρίου 1940

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το 1941 δεν πανηγύριζε κανείς! Τώρα γιατί ;

Όταν έμπαιναν οι Γερμανοί στην Αθήνα πριν 70 χρόνια οι παπούδες μας υποδέχονταν τους κατακτητές ''σφαλίζοντας'' πόρτες και παράθυρα.
Τώρα έλληνες πολιτικοί σπεύδουν να πανηγυρίσουν και ανακράζοντας ''σας σώσαμε'', πιθανότατα ονειρεύονται υποδοχές ηρώων.
Είναι αυτοί που εξαιτίας αναρίθμητων κραυγαλέων λαθών και εγκληματικών τους παραλείψεων οδήγησαν τη χώρα μία ανάσα από μία νέα Μικρασιατική καταστροφή.Για αυτό πανηγυρίζουν, επειδή η καταστροφή αποφεύχθηκε, και εκείνοι ως θεατές το παρακολούθησαν από κοντά.Από τις 04.30 το πρωί, μόλις τελείωσε τις εργασίες του το διανυκτερεύον ''κουρείο'' η Ελλάδα αλλάζει:

Απολείπειν…

Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Η ημέρα που μόλις ξημέρωσε είναι μια ήμερα απώλειας. Δεν έχει σημασία αν γνωστοποιήθηκε το ύψος ή τα ψιλά γράμματα ενός κουρέματος των ομολόγων. Σημασία έχει ότι μετά από μήνες αναμονής και αγωνίας οι Έλληνες χθες κατάλαβαν ότι η Ελλάδα, όπως την γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες, τελείωσε… Γιατί όπως κατάλαβαν από τους τίτλους των ειδήσεων, ακόμη και χωρίς το κούρεμα, πάμε στην …ψιλή. Τα νέα δεν ήταν πια ασαφή όπως εδώ και εβδομάδες, αλλά σαφέστατα:
Το κούρεμα, εκβιαστικό σε κάθε περίπτωση, όποτε συμβεί, είτε θα γίνει όπως το θέλουν οι Γερμανοί, είτε η χώρα θα αφεθεί σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Και όπως όλα δείχνουν, με τον πρωθυπουργό, όχι να διαπραγματεύεται (άλλωστε τι διαπραγματευτική θέση έχει μια φαλιρισμένη χώρα) αλλά απλώς να ενημερώνεται…

Ελβετία: Οι μουσουλμάνοι μετανάστες ζήτησαν να αφαιρεθεί ο σταυρός από τη σημαία

Σύμφωνα με δημοσίευμα τις Ρωσικής εφημερίδας PRAVDA, ο Mayzar Hisham, ένας εκ των επικεφαλείς Ισλαμικών οργανώσεων, μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελβετία απαίτησε από τη χώρα που τους φιλοξενεί να βγάλει το σταυρό από τη σημαία της. ”Ο...
σταυρός δεν χωράει σε μια πολυπολιτισμική Ελβετία σήμερα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη για να εξασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Η Ισλαμική κοινότητα απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από Αλβανούς, Τούρκους και Άραβες.

Με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητικές παρελάσεις

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του «Όχι» του ’40 φαίνεται ότι θα είναι πολύ διαφορετικός από τον καθιερωμένο, καθώς πλέον οι μαθητικές παρελάσεις αποτελούν μια ακόμη αφορμή για την εκδήλωση της αγανάκτησης των πολιτών ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Μαθητές και καθηγητές που θα συμμετέχουν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου μια μέρα πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη αποφασίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμαρτυρηθούν ενάντια στη κυβέρνηση.
Στα περισσότερα σχολεία της Αθήνας, μαθητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια των παρελάσεων δεν θα στρέψουν , όπως είθισται, το.......... κεφάλι τους προς τους επισήμους παρά θα κοιτάξουν από την απέναντι πλευρά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Κίνηση που οργανώθηκε και έγινε ευρέως γνωστή μέσω του Facebook.