Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΡΟ- ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ: Στοιχεία και αντιπαραθέσεις

Από τον Γεωλόγο: Αντώνη Κρητικό

Θα ξαναπώ την άποψή μου για τα ποιοτικά προβλήματα του επιφανειακού ή υπόγειου νερού, πόσιμου ή αρδευτικού, με αφορμή την ανάρτηση από τον αγαπητό vagia-gr της δημοσιογραφικής ανακοίνωσης της Ελευθεροτυπίας για το νερό-δηλητήριο.
Το κείμενο είναι μεγάλο αλλά επειδή πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί, χωρίς να κουράσει τους αναγνώστες και το εγκαταλείψουν, θα το αναρτήσω σε δύο συνέχειες. Η πρώτη ενότητα έχει τον γενικό τίτλο Δεδομένα και αναφέρεται στις συνθήκες ρύπανσης του νερού, τα βαρειά μέταλλα και τους παράγοντες ρύπανσης. Η δεύτερη ενότητα έχει τον γενικό τίτλο Αποκρύψεις και αναφέρεται σε στοιχεία και καταστάσεις που επιμελώς αποκρύπτονται ή δεν αναφέρονται από τους αρμόδιους, κρατώντας έτσι τους πολίτες σε άγνοια.
Αρκετά τα έχουμε ξαναπεί κατά καιρούς, αλλά με την ευκαιρία της «δημοσιογραφικής» έρευνας (?) , είναι καλό να τα ξαναθυμηθούμε.
Στον κατατεθέντα λοιπόν από ειδικούς και μη «λόγο», διατυπώνω τον δικό μου «αντίλογο», επιδιώκοντας να δημιουργηθεί «διάλογος», επειδή μόνο μέσα από τον τελευταίο θα προκύψει ενημέρωση για το θέμα του τίτλου.

3 σχόλια:

Από το Χωριό είπε...

Απίθανη ανάλυση Αντώνη, το Βαγια Μπλόκ να το στείλει και στους Βουλευτές μας.

Δυστυχώς όταν έγινε κάποια κίνηση για καθαρό νερό πριν μήνες, οι πολίτες των Βαγίων άκουγαν τα άτομα του πρώην Δήμου και όχι αυτούς που είχαν γνώσεις για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΛΟΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ, ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Τάκης Μάρκου είπε...

Ανακατευόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας δύο βασικούς στόχους: 1) Σύντομα νερό χωρίς εξασθενές, για τι οποίο έχουμε δεσμεύσει τον Νίκο τον Σβίγγο, και 2) Να φύγει η επιφανειακή χαβούζα με τα λύματα που μαζεύονται στο κανάλι. Να ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας και να φτιαχτεί ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού.
Όλα αυτά θα ειπωθούν, και πολλά άλλα, από τη Δευτέρα και μετά. Η μέχρι τώρα στάση μας πιστεύω να σας έδειξε πως είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.