Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Το κουκούλωμα "της γάγγραινας" δεν θα περάσει



Του Αθανασίου Παντέλογλου, Ι.Τ.Α.Π

Η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με τοξικά βαρεία μέταλλα και η επικίνδυνη, επεκτεινόμενη βιομηχανική ρύπανση των περιοχών της Βοιωτίας (ειδικότερα των περιοχών του Ασωπού ποταμού), μόνο με την κλινική εικόνα τις «γάγγραινας» μπορεί να παρομοιαστεί. Και είναι δεδομένο πως την γάγγραινα με «κουκουλώματα» δεν την αντιμετωπίζεις ποτέ. Την εξουδετερώνεις μόνο με επεμβάσεις, αποφασιστικές και καθοριστικές που φέρνουν πόνο. Όταν δεν υπάρχει μυαλό να προλαβαίνεις .
Ο τρόπος με τον οποίο, η κυβέρνηση και οι τοπικές εξουσίες, κινούνται δεκαπέντε μήνες τώρα , γύρω από την «τραγωδία του Ασωπού»,φαίνεται να στοχεύει σε 3 σημεία:
α) Να μην δοθούν ακριβείς εξηγήσεις για το Ποιος; και Πως;; δημιουργεί την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα που αναπνέουμε και της γης που δουλεύουμε.
β) Να μην αποκαλυφθούν, οι κρατικοί μηχανισμοί που πατρονάρισαν και έθρεψαν την αυθαιρεσία ενάντια στην δημόσια υγεία.
γ) Οι ρυπαίνοντας να μην πληρώσουν, για την ζημία που προκάλεσαν αλλά και να συνεχίσουν ανέξοδα την βρώμικη δουλεία τους.
Έτσι η έλλειψη κάθε συστηματικής ενέργειας, για την «επισήμανση», «το σταμάτημα» και «την αντιμετώπιση των συνεπειών» της αυθαίρετης βιομηχανικής ρύπανσης ,στους τόπους αυτούς, της Βοιωτίας και τις Ανατολικής Αττικής, οδηγεί στο πολιτικό συμπέρασμα ότι έχει αποφασιστεί : Καταρχήν «το κουκούλωμα» τις ευθύνης των ρυπαντών και η «άφεση των αμαρτιών» τους. Ώστε να μην ενοχληθούν στην ρυπογόνα δραστηριότητα τους. Στην συνέχεια έρχεται η αγνόηση του προβλήματος τις δημοσίας υγείας που η τοξική ρύπανση δημιουργεί στους πολίτες των τόπων. Έτσι πλέον, Η ποιότητα των εξουσιών μας, κάθε βαθμού, μπορεί να κρίνεται σήμερα, όχι μόνο, από τα συσσωρευμένα λάθη χειρισμών του θέματος της ρύπανσης στο παρελθόν ,αλλά και από την αποτελεσματικότητα, πληρότητα και δικαιοσύνη, των λύσεων απορρύπανσης, που πρέπει να εφαρμόσουν τώρα, όπου «η Τραγωδία του Ασωπού» βράζει.
Δεκαπέντε μήνες τώρα, μετρώντας από την στιγμή, τις επιβεβαίωσης της τοξίνωσης των νερών κάθε χρήσης, στην Βοιωτία, με εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, νιτρικά και χλωριούχα, Τα κυβερνητικά όργανα, οι τοπικές Εξουσίες και η Κυβέρνηση, «κάνουν ότι μπορούν για να σταθούν εμπόδιο» στον εντοπισμό των πηγών τις ρύπανσης, το σταμάτημα τις θανατηφόρας διασποράς της και την απόδοση ευθυνών στους ρυπαντές. Προσπαθούν να διαχειριστούν το καυτό –επείγον πρόβλημα, της καθημερινής τοξίνωσης του κόσμου, με επικοινωνιακά τρυκ και μονόπαντες πολιτικές λογικές που ροκανίζουν τον χρόνο. Ενώ η φύση των προβλημάτων, ζητά επείγουσες και ριζικές ,βιώσιμες λύσεις. Τέτοιες όμως δεν μπορούν να προκύψουν, αν, ο κρατικός μηχανισμός, επίσημα και τεκμηριωμένα κατά τις προσταγές των υπαρκτών νόμων, δεν πάρουν «θέση δουλειάς στο πεδίο», ο καθένας «στον προβλεπόμενο ρόλο του», για να επισημάνουν τους ρυπαντές και να σταματήσουν άμεσα την ρυπαντική δραστηριότητα τους. Δυστυχώς όμως ,όλοι οι αρμόδιοι της εξουσίας, προτιμούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων ρυπαντών, και όχι των πολλών αδικούμενων πολιτών τους. «Τα βρώμικα τα σπρώχνουν ουσιαστικά, κάτω από το χαλί» και έτσι «χάνεται συνεχώς το έδαφος» που πάνω του, στεκόμαστε όλοι.
Η πιο πρόσφατη ιδέα, που κατεβάζουν στον κόσμο, οι τωρινές εξουσίες, δήθεν σαν λύση, είναι απλά «ξαναζεσταμένο, παλιό ξινισμένο φαί». Πολιτικές προτάσεις που δεν οδηγούν σε πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά τρώνε πολύτιμο χρόνο. Και δεν παράγουν αποτέλεσμα (όπως δεν έφεραν το 1997 και το 2000 όταν τις προωθούσε η τότε εξουσία) διότι: Το νέο μόρφωμα, περιλαμβάνει παράνομα κουκουλώματα, βαθειά αντιλαϊκές και μεροληπτικές μεθοδεύσεις υπέρ των ρυπαντών, και τις συνέχισης της αυθαιρεσίας τους, που δεν προβλέπει καν, το σταμάτημα της ρύπανσης, έστω από τα ειδικά επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα παντός είδους, που απορρίπτουν και διασπείρουν, στο περιβάλλον οι βιομηχανικοί ρυπαντές. Προτάσσουν ένα παλαιό τεχνικά, σχέδιο απορρύπανσης για την περιοχή (Σχέδιο-μελέτη Λοιζίδου-ΕΜΠ) αλλά ξεκινούν, με τα δεδομένα ρύπανσης του 1996, χωρίς να παρεμβάλλουν την επικαιροποίηση δεδομένων, από τα γιγαντωμένα, εν τω μεταξύ, ρυπαίνοντα εργοστάσια. Θέλουν να το προχωρήσουν ,χωρίς αναθεώρηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας των εργοστασίων, (ΑΕΠΟ) , φτιαγμένες με βάση τους νέους νόμους (π.χ. 13588/725/ 2006). Και προσπαθούν να το περάσουν, χωρίς αναθεώρηση των γραπτών υποχρεώσεων, πάνω στις άδειες λειτουργίας τους. Τέλος, φτάνουν να προτείνουν την υλοποίηση «ενός μερικού έργου», μονό για υγρά απόβλητα, σαν Δημόσιο έργο «επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων» της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Σαν ένα έργο, δήθεν και αποκλειστικά φτιαγμένο «για την πλαισίωση ,διανομαρχιακών περιοχών κατοικίας, Σχηματαρίου-Οινόφυτων-Αυλώνας-Ωρωπού-και Ωροποχωρίων, με αποχέτευση και βιολογικό «αστικών λυμάτων». Επιδιώκοντας, έτσι «μασκαρεμένο», να μπορέσει να αντλήσει κατασκευαστικά κονδύλια, που θα προέρχονται αποκλειστικά, από δημόσιο χρήμα, (Ένταξη του στο ΕΣΠΑ- Δ! κοινοτικό πακέτο συν- χρηματοδότησης και εθνικά κεφάλαια). Δεν προβλέπεται η αναλογική συμμετοχή του κάθε Βιομηχανικού ρυπαντή, στο κατασκευαστικό κόστος του έργου. Δεν μπαίνει έλεγχος στην άντληση νερού στα εργοστάσια, άρα και στην αυθαίρετη δημιουργία εργοστασιακών αποβλήτων (διαφύλαξη χωρητικότητας έργων). Δεν μπαίνουν προδιαγραφές βιομηχανικών προ-επεξεργασμένων-εξουδετερωμένων προκειμένου να γίνονται δεκτά σαν απορριπτόμενα σε συλλεκτήριους αγωγούς έργου. Και δεν ορίζεται νέο σύστημα πληρωμής τελών αποχέτευσης υγρών εργοστασιακών αποβλήτων, αναλογικά, με την ποιότητα και ποσότητα, των προ-επεξεργασμένων-εξουδετερωμένων, όταν θα απορρίπτονται στους συλλεκτήριους αγωγούς.
Κοντολογίς, με τέτοιες προτάσεις, η κυβέρνηση και οι τοπικές εξουσίες, επιτρέπουν ουσιαστικά την συνέχιση τις λεηλασίας των «κοινόκτητων πόρων» στους τόπους αυτούς και προετοιμάζουν (για μια φορά ακόμη) την καταβαράθρωση του «Δημόσιου συμφέροντος». Μέσα από απαράδεκτες, παράνομες, μεθοδεύσεις, Όχι μόνον δεν προσπαθούν να λύσουν, το υπαρκτό πρόβλημα, αλλά φορτώνουν στους αδικούμενους πολίτες, το κόστος της όποιας μονόπαντης λύσης επιχειρούν να περάσουν.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Βρέθηκαν τα ντοκουμέντα για τη μόλυνση του Ασωπού



Απο ΗΜΕΡΗΣΙΑonline

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι νερό πίνει ενώ τα χωράφια της περιοχής ποτίζονται με νερό από τον Aσωπό και τον αποδεδειγμένα επιμολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα. Kαι η μολυσμένη παραγωγή φτάνει στα πιάτα μας...»

TOY ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ

H... «χαμένη έκθεση» του IΓME που στελέχη του YΠEXΩΔE διέψευδαν ότι υπήρχε τελικώς βρέθηκε και αποδεικνύει την δραματική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Aσωπού. H ύπαρξη της αποδεικνύεται από απάντηση (στις 16/10/2008) της Kεντρικής Yπηρεσίας Yδάτων του YΠEXΩΔE προς τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Πανελλήνιου Kέντρου Oικολογικών Eρευνών κ. Nίκος Kωνσταντόπουλος.
Tα στοιχεία είναι γνωστά στις αρμόδιες αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο με την κυβέρνηση να σιωπά και τον EΦET να σφυρίζει αδιάφορα «επιτρέποντας» τους πολίτες να συνεχίζουν να «αυτό-δηλητηριάζονται» καταναλώνοντας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που εμπεριέχουν εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδο!
Tην ίδια στιγμή, ορισμένοι εκ των «εγκληματιών» -όπως ο ίδιος ο Γιώργος Σουφλιάς του είχε αποκαλέσει- πέσανε στα μαλακά της δικαιοσύνης. Έπειτα από μήνυση συλλόγου πολιτών το δικαστήριο τιμώρησε τις βιομηχανίες MAIΛHΣ, ΦANKO, MΠIK BIOΛEΞ και EAB με 24 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο... 5.000 ευρώ!

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Συνέλευση Συμπαράταξης



Την Κυριακή 30/11 και ώρα 11.30 π.μ., στο Δημαρχείο Θεσπιών. Η συνέλευση είναι ανοιχτή σε όλους με περιεχόμενο:- την αλληλοενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τις κινήσεις πολιτών
- τη στάση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα
- τις επόμενες δράσεις όπως
συνέντευξη τύπου Συμπαράταξης
συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά της κλιματικής αλλαγής
συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις εκτός νομού (Ιτέα, Δομοκός) κλπ
- την αποτίμηση του τριήμερου διαλόγου για την ενέργεια και των επόμενων δράσεων των πολιτών κατά του λιθάνθρακα
και ότι άλλο προκύψει από τη συζήτηση.

Ο αγώνας του δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη για το Δίστομο δικαιώνεται



Από alkimosarchive.blogspot.com

«Δύσκολη υπόσχεση δώσατε, κύριε Σταμούλη», είχε πει πρόπερσι στις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα. Ο αείμνηστος δικηγόρος ανακοίνωνε εκείνο το βράδυ στους Διστομίτες, ότι θα ζητούσε την εκτέλεση της γνωστής απόφασης στην Ιταλία.
Με απόφασή του προχθές, το Εφετείο της Φλωρεντίας έκρινε ότι μπορεί να εκτελεστεί στην Ιταλία η απόφαση της ολομέλειας του ελληνικού Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου για τη σφαγή του 1944.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από προσφυγή της κ. Κέλυς Σταμούλη, κόρης του αποθανόντος ευπατρίδη δικηγόρου κ. Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος είχε κινήσει τη διαδικασία τη δεκαετία του 1990. Τότε, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς είχε αποφασίσει ότι οι Γερμανοί οφείλουν να αποζημιώσουν τους Ελληνες. Το γερμανικό κράτος είχε υποβάλλει αναίρεση στον Αρειο Πάγο, η οποία απορρίφθηκε και ως εκ τούτου η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είχε καταστεί αμετάκλητη. Όμως μια μεταξική διάταξη -που δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά στον δικό μας Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- κατέστησε ανέφικτη την αναγκαστική εκτέλεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, για να προχωρήσει η εκτέλεση έπρεπε να υπάρχει άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η άδεια δεν δόθηκε τότε (το 2001) και συνεχίζει να μην δίνεται έως σήμερα από όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης. Μάλιστα, το τελευταίο εξώδικο απεστάλη από την κ. Σταμούλη πριν από έναν μήνα...

Τελική δικαίωση

Εν τω μεταξύ, το 2003 ο κ. Σταμούλης είχε επισημάνει διάταξη ευρωπαϊκού κανονισμού, που ορίζει ότι μία απόφαση που είναι εκτελεστή σε ένα κράτος-μέλος μπορεί να κηρυχθεί εκτελεστή και σε άλλο κράτος-μέλος. Ετσι, επέλεξε να «μεταφέρει» την υπόθεση στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Φλωρεντία, όπου το γερμανικό κράτος διαθέτει μεγάλη περιουσία. Το αίτημα για αποζημίωση στην Ιταλία έγινε δεκτό σε πρώτο βαθμό. Η έφεση της Γερμανίας ενάντια στην ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την τελική δικαίωση του κ. Σταμούλη. Η προσφυγή το καλοκαίρι 2008 στο Εφετείο Φλωρεντίας οδήγησε στη προχθεσινή μεγάλη νίκη του Ελληνα δικηγόρου μετά θάνατον...
Σημειώνουμε ότι οι συγγενείς των θυμάτων ενός αντίστοιχου «Διστόμου» της Ιταλίας επίσης δικαιώθηκαν πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων του χωριού Τσιβιτέλα, που είχαν πέσει επίσης θύματα της γερμανικής θηριωδίας. Η Γερμανία θα προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης κατά της ιταλικής κυβέρνησης διότι δέχτηκε να γίνει εκτελεστή η απόφαση. Στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ συμπαρίσταται ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μπερλουσκόνι...
.
Πηγή: enet - kathimerini

On alpha radio, στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο ...



Του Δρ. Γιάννη Ζαμπετάκη

Tην Δευτέρα που μας πέρασε, μίλησα με τον Γιάννη τον Ανδριτσόπουλο (alpha radio@98,9) για
green new deal
περιβάλλον
Βάγια και καρκίνο
διατροφή
και
γαύρους!

Από Environmentalfood

Αρνητικό ρεκόρ στη φτώχεια για τη χώρα μας



Από ΤΟ ΒΗΜΑonline

Η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ των 27- Ενας στους πέντε κατοίκους έχει εισοδήματα κάτω από το όριο

Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα σε φτώχεια στην Ευρώπη των 27 χωρών, αμέσως μετά τη Λετονία. Οι φτωχοί στη χώρα φθάνουν το 20,1% του πληθυσμού της, δηλαδή ένας στους πέντε κατοίκους έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εικόνα επιδεινώνεται περαιτέρω εφόσον ληφθεί ως γνώμονας «η γραμμή φτώχειας» της Δανίας, καθώς τότε το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το ετήσιο πόρισμα που συνέταξαν από κοινού το Παρατηρητήριο Φτώχειας Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι «η μακροπρόθεσμη, συστηματική, επιστημονι-κή παρακολούθηση της φτώχειας, της διανομής του εισοδήματος,των ανισοτήτωνκαι του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα, σε συνεχή αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα μεγέθη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».
Το πόρισμα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό το σύστημα κοινωνικής προστασίας (επιδόματα, βοηθήματα κτλ.) στη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι οι φτωχοί στην Ελλάδα δεν είναι μόνον οι άνεργοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η φτώχεια δεν μειώνεται όταν αυξάνεται η απασχόληση και κάμπτεται το ποσοστό ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων!
Στην έρευνα επισημαίνεται πως μεταξύ 52% και 65% του συνόλου των φτωχών είναι νοικοκυριά στα οποία «ηγείται» μισθωτός ή συνταξιούχος. Επιπρόσθετα, περίπου το 1/3 των φτωχών νοικοκυριών περιστρέφεται γύρω από μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο.
Ταυτοχρόνως χαρακτηρίζεται πλαστό το όριο της φτώχειας που έχει ορισθεί λίγο πάνω από τα 500 ευρώ μηνιαίως από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι μόνο για το ενοίκιο στην Αττική απαιτούνται τουλάχιστον 280 ευρώ τον μήνα ανά άτομο και 565 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης τον οποίο η επίσημη πολιτεία θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις πάνω από το όριο της φτώχειας, καλείται να επιβιώσει με 7 ευρώ και 34 λεπτά ημερησίως. Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας εμφανίζουν κυρίως χώρες της Νότιας Ευρώπης (δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς και χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία και Ιρλανδία).
Τέλος, οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (και κυρίως αυτές πλην των συντάξεων) ερμηνεύουν σε σημαντικό βαθμό τις διαφορές στα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα (δηλαδή τα διάφορα επιδόματα, βοηθήματα εκτός των συντάξεων) παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των 27 κρατών, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.


Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Στον λόφο του Αμφείου υπάρχει η Πυραμίδα των Θηβών»



Από thiva-press

Εκδήλωση με θέμα «Θηβαϊκά Δρώμενα σε Αρχαίους και Σύγχρονους Καιρούς» πραγματοποίησε στο συνεδριακό κέντρο Θήβας, με εισηγητή τον Αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ».
«Το περιεχόμενο της σύζευξης, των δρώμενων της αρχαιότητας και του σήμερα, είναι συγχρόνως και αντίθεση. Στην αρχαιότητα είχαμε μια πόλη των Θηβών η οποία ακτινοβολούσε από δημιουργικότητα και πολιτισμό και σήμερα έχω την αίσθηση ότι η πόλη δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν στην αρχαιότητα» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Σπυρόπουλος και συνεχίζει «στην απώτερη αρχαιότητα η Θήβα έχει να παρουσιάσει μερικά έξοχα μνημεία που την κατατάσσουν στην πρώτη σειρά των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος. Η δόξα της συνέχισε και στους μεταγενέστερους χρόνους έτσι ώστε ο ένας κύκλος από τους κύκλους των τραγικών της αρχαιότητας να είναι ο θηβαϊκός που τροφοδότησε την Αττική τραγωδία».
Ο κ. Σπυρόπουλος στη συνέχεια αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων της Θήβας τόνισε ότι «αισθάνεται κανείς πικρία για την εικόνα που παρουσιάζουν τα μνημεία μας, πάνω στα οποία αποτυπώθηκε το μεγαλείο και η λαμπρή περιπέτεια του Ελληνισμού στη Θήβα. Της αξίζει μια καλύτερη τύχη και αν η δική μου παρουσία σήμερα εδώ έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην αφύπνιση των πολιτών ώστε να δώσουμε ξανά στη Θήβα τον προορισμό της, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος» είπε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Παράλληλα ο αρχαιολόγος αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, και στην πρόταση του ιδρύματος Πάκαρντ να προχωρήσει σε ανασκαφές. Ο κ. Σπυρόπουλος έκανε αναφορά στον δάσκαλο του κ. Μαρινάτο που την δεκαετία του 70 τον παρακίνησε, όπως λέει χαρακτηριστικά, να κάνει ένα σχέδιο προσδιορισμού του ανακτορικού συγκροτήματος του Καδμείου. «Στόχος ήταν να σωθεί το ανάκτορο από την οικοπεδοποίηση, διότι την εποχή εκείνη που ήταν η δικτατορία, είχε προταθεί από κάποιους φορείς της πόλης να κτιστεί στην θέση της δημοτικής αγοράς η Λέσχη των Αξιωματικών και στο επόμενο οικοδομικό τετράγωνο να κατασκευαστούν πολυκατοικίες και τα αρχαία να μείνουν στα υπόγεια. Ευτυχώς η πρόταση αυτή δεν πέρασε και η δική μας πρόταση ήταν να απαλλοτριωθούν αυτά τα δύο οικοδομικά τετράγωνα ώστε να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας οικιστικός και πολιτιστικός ο οποίος θα προστατεύσει και θα αναδείξει το Ανάκτορο. Χαίρομαι που υπάρχει ένας φορέας που θέλει να συνεχίσει τις ανασκαφές αυτές που καθυστέρησαν πολλά χρόνια. Η απαλλοτρίωση έγινε για να αναδειχθεί το Ανάκτορο του Κάδμου και αυτό δεν μπορεί να μετατίθεται συνεχώς για το απώτερο μέλλον. Πρέπει να γίνει τώρα».
ΑΜΦΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε όπως ήταν φυσικό και για τον λόφο του Αμφείου εκεί που όπως υποστηρίζει ο ίδιος βρίσκεται η πυραμίδα των Θηβών. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η τύχη του μνημείου. Περί της τύχης και της μορφής του Μνημείου υπέβαλλα διατριβή επί υφηγεσία στο μεγαλύτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, το πανεπιστήμιο Αθηνών, που εγκρίθηκε ομοφώνως. Σήμερα υπάρχουν διαπρεπής επιστήμονες, όπως ο κ. Ράμπαχ που είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ανασκαφέας ενός τύμβου στην Ολυμπία, που χαρακτηρίζουν το Αμφείον… Πυραμίδα. Και από την εξωτερική του μορφή ότι είναι βαθμιδωτό συμφωνούν άπαντες. Είναι λυπηρό ότι ο σημερινός έφορος αρχαιοτήτων κ. Αραβαντινός, στο συνέδριο που έγινε πέρυσι στο Ούντινε, δεν είχε το θάρρος να κρατήσει την σειρά ομιλίας σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για να αποφύγει την κριτική εναντίον του άλλαξε την σειρά και μίλησε μετά από εμένα. Εκεί όμως, όταν εμφανίζεται στα Διεθνή συνέδρια, φοβάται να πει ότι το μνημείο δεν υπάρχει. Εκεί λέει ακριβώς τα αντίθετα. Όταν εκεί υποστηρίζει ότι στον χώρο του Μουσείου βρήκε ένα μνημείο με πλινθοκατασκευή το οποίο είναι όμοιο με εκείνο που ανακάλυψα εγώ στην κορυφή του λόφου του Αμφείου, αφήνω την κρίση σε εσάς».

Που είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα για την Πυραμίδα του Αμφείου….;

Τι βρήκε ο Α. Κεραμόπουλος, που έσκαψε από την ανατολική πλευρά του λόφου, την οποία έκοψε ο παλιός εθνικός δρόμος Αθήνας – Λαμίας; Στο πάνω μέρος είναι ο τύμβος , από κάτω είναι μια ζώνη με λευκό χρώμα , μετά το κάτω τμήμα του λόφου και μετά ο δρόμος που οδηγούσε προς την πλατεία.
Ο Α. Κεραμόπουλος και αργότερα κάποιος άλλος αρχαιολόγος ερεύνησε την κορυφή του λόφου, αλλά και οι δυο δεν ευτύχησαν να βρουν ένα ταφικό μνημείο.
Ο Παυσανίας όμως, αντιγράφοντας την τοπική παράδοση λέει πως εκεί υπάρχει κοινός τάφος για τον Ζύθο και τον Αμφίωνα.
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος ξεκίνησε δοκιμαστικά κι έπεσε πάνω στον τον τάφο. Πρόκειται για έναν τεράστιο κιβωτιόσχημος τάφος, τον μεγαλύτερο στον Ελλαδικό χώρο, που μέσα είχε δυο αποθέτες, που αντιστοιχούν σε δυο νεκρούς. Μέσα στον τάφο και λίγο έξω από αυτόν βρήκαν 4 χρυσά κοσμήματα και άλλα μικρά κομματάκια από χρυσό διάκοσμο, τα οποία δεν ήσαν στη θέση τους, γιατί ο τάφος ήταν κλεμμένος.
Σκάβοντας με την ομάδα του (8 – 10 άτομα από την Θήβα), από το κέντρο του τύμβου, κατέβηκαν ένα πηγάδι 20 μέτρων και ανακάλυψαν ότι όλος ο λόφος του Αμφείου δεξιά και αριστερά ήταν κομμένος σε καταπληκτικές γαλαρίες ύψος 5 μ. και πλάτος 1,5 μ. , ενώ συνέχεια εύρισκαν κόχες. Τις γαλαρίες είχε δει και ο Α. Κεραμόπουλος όταν κόπηκε ο δρόμος, . Αρχαιολογικό δελτίο 3/1917, σελ. 388, αλλά θεωρούσε πως ήσαν υδραγωγείο. Σκάβοντας και διατρέχοντας όλες τις γαλαρίες έφτασαν στην ΒΑ πλευρά, όπου άκουγαν τα βήματα των περαστικών απ’ έξω. «Πρόθεσή μας ήταν να ρίξουμε το μικρό χωμάτινο χώρισμα που υπήρχε , ώστε να βγούμε στον δρόμο και να συνεχίσουμε ευκολότερα από το να κατεβαίνουμε διαρκώς με ανεμόσκαλα από το πηγάδι, αλλά δεν προλάβαμε. Μετατέθηκα ξαφνικά και το πηγάδι γέμισε τσιμέντο…» συνεχίζοντας την περιγραφή ο Θ. Σπυρόπουλος.
Οι αρχαιολόγοι τότε αιφνιδιάστηκαν για να παραδεχθούν ότι το μνημείο είναι ενιαίο κι έτσι άρχισε η πρώτη κριτική και ο πόλεμος για την χρονολόγησή του. Για τον λόγο αυτό δε, ήρθε στην Θήβα ο 80χρονος Γερμανός καθηγητής της Βιέννης Φριτς Σταινμάγιερ, ο οποίος δέχτηκε τα πάντα, πλην όμως ζήτησε από τον Θ. Σπυρόπουλο να κατεβάσει την χρονολογία. «Μα αν κατεβάσω την χρονολογία τότε χάνει την αξία του το μνημείο το οποίο δεν βρίσκεται στην ουρά της εξέλιξης αλλά στην κορυφή αφού είναι το αρχαιότερο τυμβοειδές μνημείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είχε απαντήσει τότε ο Έλληνας Αρχαιολόγος..
Σήμερα 30 χρόνια μετά τις αξιολογήσεις του Θ. Σπυρόπουλου, ουδείς στην διεθνή βιβλιογραφία αμφισβητεί ότι το Αμφείο χρονολογείται το 2.500 π.χ, ότι τα χρυσά κοσμήματα και τα ευρήματα ανήκουν σε μια εποχή που συμπορεύεται με την παράδοση και ότι πρόκειται για τον διπλό τάφο των Ζύθου και Αμφίωνα. Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν, αφορούν την πυραμίδα και είναι λίγες. Μερικοί δε από τους διαπρεπέστερους σήμερα αρχαιολόγους του κόσμου, όπως η Ζανέτ Φορσέ, ο Μαράν, ο Ράμπαχ (ανασκαφέας της Ολυμπίας) μιλούν για τον μεγαλύτερο τύμβο της Ελλάδας που έχει τη μορφή γήινης πυραμίδας: το Αμφείο «Οι αντιδρώντες έχουν την εντύπωση ότι παλιότερα στην Ελλάδα κατοικούσαν μόνο τσοπάνηδες και ψαράδες. Δηλαδή, ενώ στον περίγυρο μας υπήρχαν υψηλοί πολιτισμοί (Μεσοποταμία, Τροία Αίγυπτος, Κρήτη) η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και αυτό γιατί έτσι αρέσει σε εκείνους που έπρεπε να εντάξουν τους ινδοευρωπαίους σε κάποια χρονολογία και μια από αυτές είναι το Αμφείο, το οποίο όμως τους διαψεύδει, αφού είναι αρχαιότερο από τις τυμβοχωήσεις που υποτίθεται πως συνδέονται με την εισβολή ινδοευρωπαίων στην Ελλάδα. Και για να στηρίξουν τις θεωρίες τους έφτασαν στο σημείο να πουν πως ο πολιτισμός στην Ελλάδα αρχίζει με την Μυκηναϊκή εποχή το 1600 π.χ και ότι τον δημιούργησαν αυτοί που ήρθαν από Ουγγαρία, Αφγανιστάν κ.α. Παραμύθια της Χαλιμάς, που δυστυχώς τα διδάσκονται σήμερα στα σχολεία μας» επεσήμανε ο Θ. Σπυρόπουλος,, προσθέτοντας: «Όχι κύριοι. Θα αναστραφεί αυτή η πορεία είτε το θέλετε είτε όχι. Θα καταλάβετε ότι στην Ελλάδα από το 2.500 π.χ μέχρι το 1750 π.χ υπάρχει μια τεράστια πολιτισμική ανάπτυξη που δεν ξανάγινε ποτέ. Όλη η Μεσογειακή ζώνη έχει επηρεαστεί από τον ελληνικό πολιτισμό. Και η ίδια η Αίγυπτος στην υιοθέτηση του πυραμιδικού σχήματος ακολουθεί την Ελλάδα. Και απόδειξη δεν αποτελεί μόνο το περίοπτο μεγαλόπρεπο ασύγκριτο μνημείο του Αμφείου.
Θέτουμε υπό την κρίση της πόλης και των επιστημόνων το θέμα: Δέχεστε αυτά που περιγράφω ότι είδα, δέχεστε μήπως ότι είναι υδραγωγείο κατά τον Κεραμόπουλο ή μήπως πως αποτελεί φυσικό φαινόμενο;
Ότι και να δέχεστε, αξίζει τον κόπο να διαθέσουμε ένα μεροκάματο για να αφαιρέσουμε αυτό το μικρό παραπέτασμα του χώματος και να μπούμε μέσα
Δηλώνω πως αν μπούμε μέσα, θα ανακαλύψουμε πως εκεί θα χωρέσει ολόκληρη η πόλη και είναι κρίμα να μας στερούν αυτή τη δυνατότητα
".

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ημερίδα με θέμα "Αποδοχή Συνεργασία-Διαβίωση"



Από thiva-press.blogspot.com

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επ. Θήβας οι 'Άγιοι Ανάργυροι" και ο Δήμος Θηβαίων διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Αποδοχή Συνεργασία-Διαβίωση".
Η ημερίδα τελεί υπο την αιγίδα του συλλόγου "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ" και του προέδρου του Ομίλου της UNESCO Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού Αντώνη Παπαδόπουλου και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στις 17:00 στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κοφίνης" στο συνεδριακό κέντρο Θήβας.



Εκδήλωση "ΣΤΡΟΦΗ" στον δήμο Πλαταιών



Απο thiva-press.blogspot.com

Η Μ.Κ.Ο «ΓΑΡΓΑΦΙΑ» σε συνεργασία με το πρόγραμμα ΚΕ.ΘΕ.Α «Στροφή» διοργανώνει ομιλία σε γονείς την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 5 μμ στο Δημαρχείο του Δήμου Πλαταιών στο Καπαρέλλι με θέμα «εφηβεία και χρήση ουσιών». Είσοδος ελεύθερη.

Διαρκές έγκλημα στον Ασωπό



Από ΣΚΑΙ.gr

Με ψευδή στοιχεία στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, βιομηχανίες γύρω από την περιοχή του Ασωπού συνεχίζουν να ρίχνουν στον ποταμό απόβλητα.
Παράλληλα διαρκές είναι το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης χρήσης του μολυσμένου με εξασθενές χρώμιο νερού.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι οι μελέτες με τα στοιχεία αυτά, εγκρίνονται από την Νομαρχία Βοιωτίας.
Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μελέτες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους κινήσεις πολιτών της Βοιωτίας και ο Ιατρικός Σύλλογος της Θήβας.

Το «φάρμακο» της γυμναστικής!



Από το ΕΘΝΟΣonline

Αν η τελευταία φορά που γυμναστήκατε ήταν τότε στα σχολικά χρόνια, με τον δάσκαλο σωματικής αγωγής να αξιώνει από αγουροξυπνημένους έφηβους τον γύρο του σχολείου, μάλλον έχετε μεγάλο δρόμο να διανύσετε από τον καναπέ του σπιτιού σας στο πλησιέστερο γυμναστήριο ή πάρκο!
Εξοπλιστείτε με άνετα ρούχα και τρέξτε γιατί... παχαίνουμε, αρρωσταίνουμε κ.λπ.
Οι εξειδικευμένες στο θέμα εκπομπές και περιοδικά βρίθουν με τα ευεργετικά για την υγεία μας οφέλη της γυμναστικής. Ιδού ορισμένα όπως συνοψίζονται εδώ, από τα σοβαρότερα στα περισσότερο light:
Η συστηματική άθληση ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας, κατάθλιψης, πολλών μορφών καρκίνου και άλλων δεκάδων ακόμα ασθενειών, είτε θωρακίζοντας τον οργανισμό προληπτικά είτε προσφέροντας τα μέγιστα πλεονεκτήματα σε άτομα που ήδη υποφέρουν από τα παραπάνω νοσήματα.
Το μαγικό φίλτρο της άθλησης το συνιστά το σύνολο της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως έπειτα από θεαματικές αλλαγές που παρατήρησαν στο ανθρώπινο σώμα από την άσκηση.
Σίγουρα ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη του τόσο πολύτιμου χρόνου. Αν όμως ο καθένας από εμάς «θυσίαζε» μόνο ελάχιστο από τον χρόνο του για γυμναστική, τότε σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο θα ήμασταν υγιείς. Εξάλλου τα σύγχρονα γυμναστήρια είναι αρκούντως εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη των μηχανημάτων που θα εξοικονομήσουν χρόνο, επιτρέποντάς σας τα ίδια ευεργετικά οφέλη.
Και αν το κίνητρο δεν είναι η υγεία, σκεφτείτε πόσο πολύ δυσανασχετείτε κάθε φορά που η φιγούρα σας αντανακλά στον καθρέφτη. Για αισθητικούς και κυρίως ιατρικούς λόγους, η γυμναστική είναι ένας θρίαμβος για την υγεία μας!

Περισσότερα ΕΔΩ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

«Η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει»



Από ΤΑΝΕΑonline

Δικαίωση μέσω Ιταλίας για τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου

«Η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων τής σφαγής του Διστόμου και με τη... βούλα της ιταλικής Δικαιοσύνης. Η προχθεσινή απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, που δικαιώνει τις οικογένειες των θυμάτων είναι άμεσα εκτελεστή.
Γεγονός που σημαίνει ότι αν οι γερμανικές αρχές για οποιονδήποτε λόγο αρνηθούν να την εφαρμόσουν, τότε θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, που βρίσκονται επί ιταλικού εδάφους».
Η πληρεξούσια δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου Κέλλυ Σταμούλη δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους τον δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το σοβαρό αυτό θέμα των αποζημιώσεων αποτέλεσεόπως έχει πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου η κ. Σταμούλη- αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Άμεσα εκτελεστή
Ο «άσος στο μανίκι» των συγγενών των θυμάτων είναι η άμεση εκτελεστότητα της δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει ανοίγοντας, τυπικά και ουσιαστικά, τον δρόμο για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων- 28 εκατομμύρια ευρώπου είχαν επιδικαστεί με την πρώτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε κρίνει την υπόθεση υπό την προεδρία του κ. Αθ. Καγκάνη.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Κ. Σταμούλη είναι η κοινοποίηση της τελευταίας απόφασης στη Γερμανία, νομικοί εκπρόσωποι της οποίας, ούτως ή άλλως, ήταν παρόντες και στη δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας υπέβαλαν σειρά ενστάσεων που απορρίφθηκαν από το ιταλικό δικαστήριο. «Σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων των εγκλημάτων του Γ΄ Ράιχ, τότε εμείς από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία, πλην της οικίας του πρέσβη της χώρας των αντιδίκων. Και αυτό μπορεί να γίνει στην Ιταλία, γιατί αφενός η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας είναι άμεσα εκτελεστός τίτλος και αφετέρου στη γειτονική χώρα δεν απαιτείται- όπως στην Ελλάδαπροηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η κ. Κέλλυ Σταμούλη. Για ακόμη μία φορά προτίθεται να απευθυνθεί με έγγραφό της στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη ζητώντας του να επιτρέψει στις οικογένειες από το Δίστομο που εκπροσωπεί να ικανοποιήσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις επί ελληνικού εδάφους- η προηγούμενη απάντηση επί του ίδιου αιτήματος ήταν αρνητική.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι οικογένειες των θυμάτων είχαν εγγράφως ενημερώσει τον κ. Χατζηγάκη ότι «η ικανοποίηση των απαιτήσεών μας θα πραγματοποιηθεί μέσω Ιταλίας, εφόσον από την Ελλάδα υπάρχει έως σήμερα η απαγορευτική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης».
Επαναφέροντας παλαιότερο αίτημά τους, το οποίο είχαν για πρώτη φορά υποβάλει με αφορμή τις ελληνικές αποφάσεις που τους δικαίωναν, ζητούσαν «να μας χορηγήσετε άδεια για να επισπεύσουμε αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού δημοσίου επί των ευρισκομένων σε ελληνικό έδαφος περιουσιακών του στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε ξένη χώρα, επειδή η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα τουλάχιστον αποτελεί τροχοπέδη στο δίκαιο αίτημά μας, το οποίο έχει αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση».

Περισσότερα ΕΔΩ

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών



Γράφει ο Πολιτικός Μηχανικός Θεόδωρος Κ.Παπαϊωάννου


Η 25η Νοεμβρίου, έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη (1999), ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Είναι ένα φαινόμενο που παρότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα ισότητας, αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Η βία κατά των γυναικών, εμφανίζεται τόσο στις υπανάπτυκτες, όσο και στις σύγχρονες αναπτυγμένες χώρες. Στις υπανάπτυκτες χώρες, εμφανίζεται με περισσότερο πρωτόγονες μορφές, όπως: ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, ο λιθοβολισμός, οι θανατώσεις γυναικών για λόγους τιμής, και ο υποχρεωτικός γάμος. Στις σύγχρονες κοινωνίες, εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή της οικογενειακής βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αφορά όλες τις κοινωνικές τάξεις και έχει λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμη μορφή. To φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται τυχαία ή περιστασιακά, αλλά σχετίζεται άμεσα με τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. H γυναίκα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία, γίνεται συχνά ένα δραματικό πρόσωπο. Γίνεται θύμα της προκατάληψης, της άγνοιας, της φτώχειας, της ίδιας της οικογένειας, της κοινωνίας. Το θέμα της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια, τέθηκε από το Γυναικείο κίνημα στις αρχές της 10ετίας του ΄70 σε Ευρώπη και Αμερική και στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Η οικογενειακή βία , είναι η πλέον κραυγαλέα καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων εφόσον διαπράττεται από μέλη της ίδιας οικογένειας. Eίναι ανεξάρτητη από την κοινωνική και ταξική θέση, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, την εθνικότητα ή την ηλικία του θύτη και του θύματος. Η βία μέσα στην οικογένεια περιλαμβάνει: 1) την κακοποίηση 2) τη σεξουαλική παρενόχληση 3) τη ασέλγεια 4) το βιασμό 5) τη λεκτική, συναισθηματική και ψυχολογική βία. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που υπέστησαν βία και την κατήγγειλαν ή απευθύνθηκαν σε συμβουλευτικά κέντρα ή σε άλλες δομές στήριξης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 60% με 70% των γυναικών είναι έγγαμες. Από αυτές το 50% με 60%, άρχισε να κακοποιείται μετά τον γάμο. Πάνω από 60%, έχουν τελειώσει Λύκειο και Πανεπιστήμιο. Θύτης στη συντριπτική πλειοψηφία είναι ο σύντροφος που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι άνθρωπος με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας. Σύμφωνα με στατιστικές του Ευρωβαρόμετρου που πραγματικά σοκάρουν, μία στις τρεις γυναίκες που φτάνει στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μία στις δύο δολοφονημένες γυναίκες κάθε χρόνο, σκοτώνεται από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό της. Παρότι από την 10ετία του ΄70 και μετά πέρασαν πολλά χρόνια και κατακτήθηκαν αρκετά πράγματα, εν τούτοις η ΄΄αθέατη βία ΄΄, όπως ονομάζεται η βία μέσα στην οικογένεια, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών γυναικών. Το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών με νόμους που έχουν ψηφισθεί και ισχύουν. -Ο Νόμος 1418/1984 , ορίζει ως κακούργημα το έγκλημα του βιασμού. -Υπάρχει η από 27/11/91 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , για την προστασία ανδρών και γυναικών κατά την εργασία και η νομολογία που διαμορφώθηκε μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος εργοδοτών για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων τους. -Ο Νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενεικής βίας, με τον οποίο ποινικοποιήθηκε η κακοποίηση γυναικών και ο συζυγικός βιασμός. Είναι βέβαιο ότι η ύπαρξη ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητη. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Εκείνο που προέχει, είναι να αντιληφθεί η κοινωνία, να αντιληφθεί ο καθένας μας, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον μας, η ανάδειξη και καταδίκη αυτών των πράξεων. Δεν νοείται μία σύγχρονη, δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία να μένει απαθής και αδιάφορη σε πράξεις βίας σε βάρος οιουδήποτε και αν ασκείται. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρο το σύνθημα ΄΄ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΄΄, και αυτό το σύνθημα έχει διπλούς αποδέκτες. 1) Τα θύματα βίας , τα οποία κινούνται μέσα σ΄ ένα φαύλο κύκλο ενοχής , θεωρώντας τον εαυτό τους συμμέτοχο και συνένοχο σ΄ αυτό που τους συνέβη. Η ενοχή λειτουργεί ανασταλτικά στο να δημοσιοποιήσει και να καταγγείλει το θύμα το γεγονός, φοβούμενο την κατακραυγή του κοινωνικού περίγυρου και την στοχοποίησή του. Είναι εύλογο και απολύτως κατανοητό να φοβάται κανείς να καταγγείλει ένα τέτοιο γεγονός. ΄Όμως όταν δεν τολμάμε να ομολογήσουμε και δεν τολμάμε να πούμε πόσο φοβόμαστε, τόσο περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση.
Το άτομο που υφίσταται βία, πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι λάθος να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορά και να αποδέχεται τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης και της αξιοπρέπειάς του. Η βία εξευτελίζει περισσότερο αυτόν που την ασκεί παρά το ίδιο το θύμα. 2) Την κοινωνία, τον περίγυρο, που είναι αδιανόητο να μένει απαθής, αδιάφορη ή θεατής. Είναι υποχρέωση όλων μας, να καταγγέλουμε πράξεις βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή μας. Η βία δεν απορρέει αυτόματα ούτε από την ανδρική, ούτε από τη γυναικεία φύση, δεν στρέφεται ενάντια σε μια μειοψηφία γυναικών. Αφορά όλες τις γυναίκες, είναι ζήτημα πολιτικό και αποκαλύπτει την εξουσία μιας μερίδας τη ανθρωπότητας πάνω σε μια άλλη. Είναι προϊόν μιας κοινωνίας που κατασκευάζει εν δυνάμει θύτες και θύματα. Όσοι νόμοι και αν θεσπιστούν, αυτό δεν αρκεί. Η αντίδραση σε φαινόμενα βίας , πρέπει να γίνει κτήμα μας, να το μαθαίνουμε στα παιδιά μας, να γίνει δεύτερη φύση μας. Ολοκληρωμένος πολίτης – άνθρωπος, είναι αυτός που αρνείται να μένει αμέτοχος, που αρνείται να βγάζει την ΄΄ουρά του απ΄ έξω ΄΄που νοιάζεται για το διπλανό του. Σε κάθε φαινόμενο βίας, αυτό που πρέπει να μας διακατέχει, δεν είναι ο οίκτος για το θύμα , αλλά οργή και θυμός . Κάθε τέτοια πράξη, πρέπει αυτόματα να μας βάζει στη θέση του θύματος, να είναι γροθιά στο στομάχι μας. Ας γίνει κατανοητό απ΄ όλους μας ότι οποιαδήποτε μορφή βίας, θέτει υπό αμφισβήτηση βασικές έννοιες, θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια του ατόμου, την έννοια της ελευθερίας, την έννοια της αξιοπρέπειας, την έννοια της δημοκρατίας, την ίδια την έννοια του πολίτη. Όλοι οι ενεργοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να συστρατευτούν σε μία κοινή προσπάθεια, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη διαιώνιση της βίας και στον εξευτελισμό των θυμάτων τόσο σε κοινωνικούς θεσμούς όσο και μέσα στην ίδια την οικογένεια.

H έκθεση "Πομπηία και η Ρωμαϊκή βίλα" στην Ουάσινγκτον

Από voanews.com

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδήσεις από την Ουάσινγκτον επικεντρώνονται στην πολιτική και οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ. Γίνονται όμως και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στην Aμερικανική πρωτεύουσα. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μεγάλη έκθεση Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

Ο καρκίνος του στήθους μπορεί να εξαφανιστεί και από μόνος του


Από voanews.com 

Νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Τρίτη, αφήνει να εννοηθεί ότι ο καρκίνος του στήθους μπορεί πολλές φορές να εξαφανιστεί από μόνος του χωρίς ιατρική θεραπεία. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες γυναικών ηλικίας από 50 έως 64 ετών οι οποίες παρακολουθούνταν επί εξαετία. Η μια ομάδα γυναικών υφίστατο εξετάσεις για καρκίνο του στήθους ποιο συχνά απ’ ότι η άλλη και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έκαναν εξετάσεις συχνότερα είχαν κατά 22% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του στήθους.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι εξετάσεις βρήκαν την ασθένεια σε πολύ αρχικό στάδιο και ότι αν οι γυναίκες δεν είχαν υποβληθεί στην εξέταση πολλοί απ’ αυτούς του καρκινικούς όγκους θα είχαν εξαφανιστεί από μόνοι τους χωρίς θεραπεία. Πάντως οι αντιδράσεις Αμερικανών γιατρών στα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ανάμεικτες. Ο Ρόμπερτ Σμίθ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εξέφρασε αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της έρευνας και παρότρυνε τις γυναίκες να συνεχίσουν τις τακτικές τους εξετάσεις, που όπως είπε σώζουν ζωές.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού, σε σχολεία του δήμου Αρτέμιδας






Από ΠΑ.KO.E (Δελτίο Τύπου 459/21-11-08)

Ημερίδες για «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν»



Από symparataxi.blogspot.com

Η Διοργάνωση και Διεξαγωγή Ημερίδων για το Περιβάλλον στην Βοιωτία

Οι ημερίδες για το περιβάλλον τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της τοξινωμένης καθημερινότητάς μας και γι΄ αυτό το λόγο αξίζει να ρίξουμε μια ματιά πίσω απ’ τις κουρτίνες του θεάτρου του παραλόγου.

Ποιοι διοργανώνουν ημερίδες για το Περιβάλλον; Οι πλέον αναρμόδιοι! Οι κάθε βαθμού τοπικές αυτοδιοικήσεις, Νομαρχία, Δήμοι ή οι σχετιζόμενοι με αυτούς θεσμοί όπως η ΤΥΔΚ, ΤΕΔΚ κλπ. Αν και οι εκ του νόμου αρμοδιότητες αυτών των εξουσιών είναι συγκεκριμένες δυστυχώς δεν ασκούνται(!) και αντί αυτών προτιμώνται διεξαγωγές ενημερωτικών ημερίδων για τις οποίες δεν έχουν καμία εκ του νόμου υποχρέωση.

Γιατί διοργανώνονται αυτές οι ημερίδες;
Το πολιτικό κόστος είναι πλέον βαρύ για τις καρεκλοκένταυρες εξουσίες μας. Κάτι πρέπει να κάνουν. Κάτι πρέπει να πουν στον τοξινωμένο, θυμωμένο και εγκλωβισμένο πολίτη. Αφού δεν εφαρμόζουν τους νόμους που θα τον προστάτευαν απ’ τους αδηφάγους βιομηχάνους, διοργανώνουν ημερίδες για να τον παραμυθιάσουν! Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος αρκετά σοβαρότερος. Όταν θέλουν να περάσουν σιγά-σιγά στον κοσμάκη τα σχέδιά τους για την καταστροφή της περιοχής, μια ημερίδα που θα ωραιοποιεί και θα ψεύδεται με αληθοφάνεια και επιστημονικοφάνεια είναι αυτό που χρειάζεται για την παραπλάνηση των ανενημέρωτων και ανεξόπλιστων πολιτών! Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να κουμαντάρουν την κοινή γνώμη ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία εργοστασίου καύσης των αποβλήτων της Αττικής και των βιομηχανικών εδώ στην πολύπαθη Βοιωτία. (Ημερίδα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» στις 01-10-2008 από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. στην Θήβα). Ήδη ο Δήμαρχος Οινοφύτων μετά την επίσκεψη σε αντίστοιχη(;) μονάδα στην Γαλλία έσπευσε να εκφράσει την χαρά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο! (Δημοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων 11-11-2008)

Με πoια αφορμή διοργανώνονται αυτές οι ημερίδες;
Συνήθως κάποια έξαρση μιας πτυχής του πολυσύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος ή η οργανωμένη αντίδραση πολιτών που «κραυγάζουν» είναι αρκετά για να ξεφυτρώσει κάποια ημεριδούλα. Στην περίπτωση που η ημερίδα ξεφυτρώνει απ’ το πουθενά τότε κάποιο σχέδιο κρύβεται πίσω της και μένει σ’ εμάς τους τοξινωμένους να το ανακαλύψουμε. Γίνεται έτσι η καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα (με σασπένς).

Ποιοι συμμετέχουν στο πάνελ;
Ο Διοργανωτής Νομάρχης, Δήμαρχος κλπ, ο επικοινωνιολόγος (όπου χρειάζεται για να καλύψει την ανεπάρκεια του αιρετού), οι φιλοξενούμενοι συνάδελφοι συν-εξουσιαστές (συμπαρίσταται ο ένας τον άλλο όταν χρειάζεται επικοινωνιακά) και ο/οι ειδικοί και «ειδικοί» επιστήμονες. Στην πρώτη γραμμή στους παρακολουθούντες η αφρόκρεμα της εξουσίας που δεν χωράει στο πάνελ, οι ενδιαφερόμενοι ή εμπλεκόμενοι (πχ εκπρόσωπος των βιομηχάνων) και πίσω όσοι πολίτες ενδιαφέρονται (για το καλό ή και το κακό) συνήθως ελάχιστοι, αφού η ενασχόληση με τα κοινά για την γενιά των 700€ θεωρείται κακόγουστο αστείο. Οπωσδήποτε υπάρχουν και δημοσιογράφοι τοπικών κυρίως ΜΜΕ.

Πως διεξάγεται η ημερίδα;
Ξεκινά με το καλωσορίσατε του προέδρου στον «αιδεσιμότατο», τους άρχοντες, τους υψηλά ιστάμενους και τελευταία στους πολίτες-θύματα, που αποφάσισαν να ξοδέψουν τον πολύτιμο χρόνο τους έστω και αν γνωρίζουν κατά βάθος πως στο τέλος μια απ’ τα ίδια θα είναι πάλι.
Στην συνέχεια κάθε ένας επίσημος απευθύνει έναν χαιρετισμό (σύμφωνα με το πρόγραμμα) δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αντί για χαιρετισμό μας βομβαρδίζουν με μια ακατάσχετη φλυαρία επικοινωνιακών στερεοτύπων που έχουμε ήδη μάθει απ’ έξω απ’ την συχνή επανάληψή τους. Οι αναφορές τους στο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι γενικές, αόριστες και παραπλανητικές. Συνήθως πετούν το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους της εξουσίας που ΔΕΝ παρευρίσκονται. Οπωσδήποτε θα επικαλεστούν την δικαιολογία πως δεν έχουν προσωπικό οι υπηρεσίες τους, πως ο λαός τους κρίνει με την ψήφο και πως κάνουν ότι μπορούν και πως θα είναι πάντα δίπλα μας.

Μετά παίρνει τον λόγο ο ειδικός επιστήμονας. Αν ανήκει στους έντιμους υπηρέτες της επιστημονικής αλήθειας και δεν προσδοκά κάποιο κονδύλι για το τμήμα του απ΄ την κυβέρνηση τότε θα πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, με προσοχή όμως και όσο το δυνατόν με διπλωματική γλώσσα. Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με την εξουσία ανοιχτά και ξεκάθαρα. Ίσως μάλιστα δεν είναι αυτός ο ρόλος του επιστήμονα αλλά η διατύπωση της επιστημονικής αλήθειας και μόνον αυτή, μακριά απ’ την πολιτική διάσταση των ανθρωπίνων καθημερινών πραγμάτων. Τα υπόλοιπα αποτελούν χρέος των πολιτών και των εξουσιών!

Υπάρχουν και οι «επιστήμονες» που δεν υπηρετούν την επιστήμη αλλά δια της «επιστήμης τους» την εξουσία που τους χρηματοδοτεί. Πλέον είναι γνωστά παγκοσμίως τέτοια παραδείγματα. Η περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου είναι τέτοια και σε άλλο σημείωμα θα δώσω τα στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου.

Μόλις τελειώσουν οι ειδικοί ξεκινά η συζήτηση. Κάποιοι πολίτες (συνήθως οι ίδιοι κάθε φορά) θέτουν απολύτως συγκεκριμένα ερωτήματα περιμένοντας μάταια να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις απ’ τους άρχοντες. Δεν παίρνουν παρά μια επανάληψη της ακατάσχετης φλυαρίας. Αν τολμήσουν να διακόψουν - διαμαρτυρόμενοι - τον ψευδόμενο άρχοντα θα δεχτούν συστάσεις δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού των αξιών και των ανθρώπων από αυτούς που υπονομεύουν χρόνια τώρα την πολύτιμη υγεία και το περιβάλλον. Όσο διαρκεί η συζήτηση μεταξύ πολιτών και εξουσιών ο επιστήμονας παρακολουθεί αμίλητος. Το πρόβλημα είναι τεχνικά λυμένο! Πολιτική βούληση δεν υπάρχει!

Πως τελειώνουν οι ημερίδες αυτές;
Τελικά εξαρτάται απ’ τις ικανότητες του επικοινωνιολόγου το πώς θα τελειώσει επικοινωνιακά η ημερίδα. Έχουμε δει όλες τις παραλλαγές. Από Βατερλώ και επεισόδια μέχρι και «καθώς πρέπει» και πολιτισμένη διεξαγωγή σύμφωνη με τα «χρηστά ήθη», την δημοκρατία και το σαβουάρ βιβ. Υπάρχει και η περίπτωση δημοσιευθεί μια έκθεση ιδεών-συμπέρασμα από τους διοργανωτές, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιδιώξεών τους και οπωσδήποτε απαλλαγμένη από δυσάρεστες παρεμβάσεις δυσάρεστων πολιτών.

Εξαίρεση στους παραπάνω κανόνες αποτελούν οι ημερίδες που διοργανώνονται από τους οργανωμένους πολίτες οι οποίοι αφού δεν έχουν εξουσία το μόνο που τους μένει είναι η …ημερίδα. Σε αυτές τις ημερίδες ΔΕΝ συμμετέχουν οι επίσημοι αν και έχουν προσκληθεί. Δεν υπάρχουν πολυτελή προσκλητήρια και αφίσες. Δεν υπάρχει πολύς κόσμος (γενιά 700€ γαρ). Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Υπάρχουν όμως λίγοι άνθρωποι «συνηγμένοι επί το αυτό».

Αφορμή για το σημείωμα αυτό στάλθηκε τι άλλο;
Μια ημερίδα(!) που διοργάνωσε ο Δήμος Οινοφύτων. Ο Δήμος που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένα ταχυδιυλιστήριο και ένα βιολογικό καθαρισμό και εν τω μέσω γενικής απραξίας και αναποτελεσματικών ψευδοδράσεων, κάλεσε τους πολίτες στις 19 Νοεμβρίου 2008 να συζητήσουν για το θέμα «Ασωπός Ποταμός. Μέτρα αποκατάστασης» με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου. Η κυρία καθηγήτρια έχει προτείνει την περίφημη μελέτη της για τον Ασωπό από το 1996(!) και αυτή η μελέτη έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων ημερίδων όλα αυτά τα χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν έχει γίνει όμως ποτέ αντικείμενο υλοποίησης, όπως επίσης ήταν αναμενόμενο. Άραγε πόσες ακόμη ημερίδες θα γίνουν με αφορμή αυτή την μελέτη;

Οινόφυτα Βοιωτίας, 24-11-2008
π. Ιωάννης Οικονομίδης


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Στείλτε μήνυμα στον Πρωθυπουργό!



Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και θα μας επηρεάσει όλους.

Στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008 θα συναντηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Στόχος είναι μέχρι το 2050 να επιτευχθεί παγκοσμίως μια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60-80%.
Είναι απαραίτητο ΟΛΟΙ οι ηγέτες να υποστηρίξουν τον δεσμευτικό αυτό στόχο, και φυσικά ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ας του υπενθυμίσουμε την ευθύνη του για την επιτυχία των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων στέλνοντάς του μια ηλεκτρονική κάρτα. 

Στείλτε την κάρτα...


Από wwf.gr

Το πλαστικό χρήμα ...



Από τάδε έφη: «SFIGGA»

Όλοι σχεδόν διαθέτουμε μια «πλαστική κάρτα» για να πληρώνουμε, να πληρωνόμαστε ή να κάνουμε τις αγορές μας χωρίς να έχουμε μετρητά πάνω μας. Πριν από χρόνια, το 1956, η Αμερικάνικη κυβέρνηση ζήτησε από την IBM να κατασκευάσει ένα σύστημα ασφάλειας και ο Forrest Parry, ένας μηχανικός της προσπάθησε να «κολλήσει» μαγνητικές ταινίες πάνω σε διάφορες πλαστικές κάρτες. Οι προσπάθειές του όμως αποτύγχαναν και οι μαγνητικές μεμβράνες ξεκολλούσαν. Μια ημέρα μετά τη δουλειά αυτός γυρίζοντας σπίτι του βρήκε την γυναίκα του να κάνει δουλειές. Της εξήγησε το πρόβλημά του και η κυρία Parry του είπε: "δώσε μου να στο κάνω με το σίδερο"... 
Το έκανε και το πρόβλημα λύθηκε! Η θερμότητα από το σίδερο ήταν η ιδανική για να κολλήσει η μαγνητική ταινία στην πλαστική κάρτα! Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν τα υπόλοιπα βήματα ώστε η μαγνητική κάρτα να πάρει το τελικό σχήμα της και να καταχωρηθεί το πρότυπο ISO της. Οι διαστάσεις της κάρτας είναι 8,55 x 5,4 cm. Η μαγνητική ταινία είναι χωρισμένη σε τρεις νοητές περιοχές, η κάθε μία από τις οποίες περιέχει διαφορετικά δεδομένα τα οποία είναι αποθηκευμένα κάθετα σε λεπτές μαγνητικές γραμμές. Κάθε γραμμή περιέχει και ένα «bit δεδομένων». 
Έτσι σε μία λεπτή γραμμή μπορούν να αποθηκευτούν αρκετά δεδομένα, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας. Για παράδειγμα, στις κάρτες για τα τραπεζικά ΑΤΜ η πρώτη περιοχή περιέχει δεδομένα όπως τον αριθμό λογαριασμού μας, το ονοματεπώνυμο μας, τον αριθμό PIN κωδικοποιημένο, την ημερομηνία λήξης της κάρτας και πολλές ακόμα πληροφορίες όπως αυτές καθορίζονται στο ISO 7813. Αυτή η τεχνολογία κρύβεται πίσω από τις μαύρες γραμμές από όλων των ειδών τις κάρτες είτε αυτές είναι πιστωτικές, χρεωστικές κλπ
Το «πλαστικό χρήμα» λοιπόν αποτελεί για όλο και περισσότερες Τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα «στρατηγική επιλογή». Ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός και η προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα φαίνεται αρχικά να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και η διευρυμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές αυξάνει καιΙ τον αριθμό των καρτών καθημερινά. Ενώ πριν από μερικά χρόνια οι πιστωτικές κάρτες αποτελούσαν για τις περισσότερες Τράπεζες μια συμπληρωματική εργασία, σήμερα για έναν σημαντικό αριθμό Τραπεζών το «πλαστικό χρήμα» αποτελεί βασική επιλογή. 
Η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αυτό είχε ωφελήσει εν μέρει τους καταναλωτές, τις Τράπεζες και την οικονομία γενικότερα. Βέβαια "ο πόλεμος εναντίον των μετρητών" δεν έχει ακόμα κερδηθεί στην Ελλάδα όπως διατείνονται οι ειδήμονες. Αυτό όμως θα συμβεί γιατί, αλλάζει ο τρόπος ζωής μας, θα χρησιμοποιούμε περισσότερο το Διαδίκτυο, όπου οι κάρτες είναι ο κυριότερος τρόπος πληρωμής, θα ταξιδεύουμε περισσότερο εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά θα αναζητούμε την ασφάλεια και την ευκολία που μόνο το «πλαστικό χρήμα» μπορεί να παρέχει. 
Όπως γράφει ο «Economist» τα ποσά που «δανείζονται» μέσω πιστωτικών καρτών ορισμένοι στις πλούσιες χώρες προκαλούν κατάπληξη σε πολλές οργανώσεις καταναλωτών και στις ίδιες τις Τράπεζες. Σήμερα, ωστόσο, οι κάρτες γίνονται «αγαπημένη συνήθεια» και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και οι κάτοχοί τους στην Κίνα, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες αγορές ίσως μπορούν να δώσουν στους πιο εύπορους συνανθρώπους τους κάποια μαθήματα για τη διαχείριση του χρέους. Όπως φαίνεται, διστάζουν να δανειστούν από κάρτες για πολύ καιρό, κάτι που θα σήμαινε υψηλούς τόκους. Έτσι, οι πιστωτές προς το παρόν δυσκολεύονται να αποκομίσουν κέρδη.
Η αμερικανική «General Electric», κολοσσός στις καταναλωτικές πιστώσεις, έχει εκδώσει 68 εκατ. κάρτες σε όλο τον κόσμο. Περί το 40% αυτών βρίσκονται στα χέρια πολιτών αναπτυσσόμενων χωρών. Στην Ινδία 14 εκατ. κάρτες έχουν διανεμηθεί από Τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των Citigroup και Standard Chartered, την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 25–30% ετησίως, παρότι οι Ινδοί τις χρησιμοποιούν κυρίως για ακριβά είδη, όπως λ.χ τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ο στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι απλός: να εκμεταλλευθούν τις νέες αυτές πηγές εσόδων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του Διαδικτύου, μιας και επιβραδύνεται η αύξησή τους σε κάποιες πλούσιες χώρες. Ο μέσος Αμερικανός, π.χ. διαθέτει ήδη οκτώ κάρτες, στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ινδία, οι δαπάνες για κάρτες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι λιγότερες από το 1/5 εκείνων της Βρετανίας.
Ο όγκος των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σαφώς αυξάνεται ραγδαία –περίπου 20–40% ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία Συμβούλων «Mercer Oliver Wyman»– αλλά ελάχιστοι πελάτες πληρώνουν υψηλούς φόρους για το χρέος τους, καθώς προτιμούν να το εξοφλούν όσο το δυνατόν συντομότερα. 
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 17,3% ετησίως, την περίοδο 1999–2004. Οι Βραζιλιάνοι, ωστόσο, εξοφλούν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους αφενός γιατί οι τόκοι είναι υψηλοί (8–11% μηνιαίως), αφετέρου γιατί προτιμούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες ως τρόπο πληρωμής και όχι ως τρόπο δανεισμού. Άλλωστε, υπάρχουν και φθηνότερα διαθέσιμα δάνεια. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι ετήσιες δαπάνες των Βραζιλιάνων σε πιστωτικές κάρτες μειώθηκαν κατά 4,1% ετησίως, προσαρμοσμένες για πληθωρισμό την περίοδο 1999–2004.
Ανησυχία για το χρέος
Η προσέλκυση πελατών είναι ήδη εξίσου δαπανηρή όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ τα επίπεδα δαπανών πολύ χαμηλότερα. Καθώς κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός, το κόστος προσέλκυσης εκτινάσσεται και χρησιμοποιούνται τα πάντα, από συσκευές DVD μέχρι διακοπές, για τον σκοπό αυτό. Ίσως πάντως, η αυτοπειθαρχία που επιδεικνύουν σήμερα οι πελάτες να εξανεμισθεί με τον καιρό, όσο το «πλαστικό χρήμα» θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την απόκτηση όλο και ευρύτερου φάσματος αγαθών και υπηρεσιών και η συναφής τεχνογνωσία θα αποκτάται από τις τοπικές επιχειρήσεις. 
Στην Ινδία, ήδη εκφράζεται ανησυχία για το διογκούμενο χρέος των καταναλωτών. 
Η κεντρική Τράπεζα επιχείρησε να συγκρατήσει το μάρκετινγκ εκδοτριών Τραπεζών μετά τις διαμαρτυρίες πως οι κάρτες διοχετεύονταν σε πελάτες που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο χρέος. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν αποδείξει ότι «συμβαίνουν και ατυχήματα» όταν οι πιστώσεις παρέχονται εύκολα. Κύμα δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών, πυροδοτούμενο από φορολογικά κίνητρα, πριν κάποια χρόνια, έφερε κάποιες από τις Τράπεζες της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Άλλωστε, οι «κακές συνήθειες» σε ότι αφορά τον δανεισμό δεν είναι ίδιον μόνο των Αμερικανών και των Βρετανών...
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την επαπειλουμένη κρίση σε ρυθμούς οικονομικού «τσουνάμι», οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών αισθάνονται πολύ έντονα το «βρόγχο» από τις πιστωτικές κάρτες να τους πνίγει και ασφυκτιούν με την άνοδο των επιτοκίων και την «αναδιαπραγμάτευση» των ορίων αυτών. 
Στην Ελλάδα περίπου οι μισοί κάτοικοι έχουν από μια πιστωτική κάρτα (περίπου 5 εκατ. τεμάχια στο σύνολο της χώρας) και αν κοιτάξει κανείς το ύψος των οφειλών από πιστωτικές κάρτες, η χώρα μας έρχεται δεύτερη πανευρωπαϊκά μετά τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ περίπου άλλες τόσες είναι και οι χρεωστικές. 
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχει μια υπερβολή στη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ για παράδειγμα στην Ιταλία, μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 44 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες και 30 εκατομμύρια πιστωτικές, όμως από αυτές, ενεργές είναι μόνο οι μισές. 
Μάλιστα, το 40% των Ιταλών που έχει χρεωστική κάρτα τη χρησιμοποιεί και για αγορές σε καταστήματα. 
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 2%. 
Αν κοιτάξει κάποιος τη Γαλλία ή τη Μεγάλη Βρετανία η χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές αγγίζει το 80%, επισημαίνει ο Πάολο Μπατιστόν, γενικός διευθυντής «MasterCard» της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα), που βλέπει ότι στην Ελλάδα «υπάρχει περιθώριο, το ποσοστό να φτάσει στο κοντινό μέλλον ακόμη και το 30%».
Με την πάροδο όμως του χρόνου βλέπουμε ότι «οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι» και περισσότεροι, οι μικρομεσαίοι λειτουργούσαν με «δανεικά και πλαστικό χρήμα» ενώ οι πλούσιοι τελικά έγιναν πλουσιότεροι. Και επειδή με τις «παραπλανητικές» διαφημίσεις και την προπαγάνδα, γενικότερα, κατάφεραν οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την απληστία που μας δέρνει, να μας σπρώξουν στον υπερδανεισμό, κάποια στιγμή ατυχώς το «παγκοσμιοποιημένο σύστημα» μπλοκάρισε με τα γνωστά μας αποτελέσματα. Βέβαια τώρα τρέχουν οι αρμόδιοι και δεν φτάνουν, παίρνουν μέτρα και παρεμβαίνουν στην αγορά, για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. 
Και βέβαια τι νόημα, υπό τα σημερινά δεδομένα, θα έχει πλέον ή ουσιαστικό αντίκρισμα, το «κέρδος» από το πλαστικό χρήμα, όταν η οικονομική κρίση περάσει γρήγορα ή αργά στον κεντρικό οικονομικό ιστό και κορμό κάθε χώρας- μακάρι να μην συμβεί αλλά τα ορατά αποτελέσματα το δείχνουν- χωρίς να κλείσουν επιχειρήσεις, χωρίς να αυξηθεί η ανεργία και ο πληθωρισμός, χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία, γενικότερα, σε μακροχρόνια ύφεση.
Δύσκολοι καιροί και η οικονομική ελληνική ευμάρεια που παρ΄ ημίν συνδυαζόταν σε πολλές περιπτώσεις με ευάριθμο αριθμό καρτών αλλά και τη λήψη αδιάκοπων δανείων, ας αποτελέσει ευκαιρία απεμπλοκής και από αυτά και από την «χρυσή προπαγάνδα» των καρτών που κανείς ομολογουμένως δεν διάβαζε τα «ψιλά τους γράμματα» και κανείς κυρίως δεν τα λάμβανε υπόψη… 
Και ας οι έχοντες στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις επισήμαιναν «όχι δάνεια πάνω από το 30% του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος», όχι μεγάλα χρεωστικά ανοίγματα με καταναλωτικά δάνεια όχι απόκτηση χωρίς μέτρο καρτών, όχι υπερβολικές αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές όχι αγορές χωρίς λογική…
Ο υπερ-καταναλωτισμός από τη μια και η επιτυχής περί του πλαστικού χρήματος «πολιτική» των ειδικών, έφεραν κατά μία έννοια τα πράγματα στα σημερινά αδιέξοδα…
Και εδώ αρχίζει το «θέατρο» του απολύτου παραλόγου, με τις περιβόητες πλέον εισπρακτικές εταιρείες, να βρίζουν, να απειλούν, να διασύρουν και να εκβιάζουν τους δυστυχείς οφειλέτες, που μέχρι χθες οι Τράπεζες τους φούσκωναν τα «καταναλωτικά μυαλά» και τους θεωρούσαν ευυπολήπτους πελάτες!!! 
Η έλευση του € δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων, ωστόσο οι όροι "δραχμοσυντήρητος" και "δραχμοβίωτος" που χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά δεκαετιών για να περιγράψουν ανθρώπους οι οποίοι ζουν με λιγοστά μέσα και ίσα-ίσα επιβιώνουν, μάλλον θα πρέπει να ξαναμπούν σε «έκδοση €» στο λεξιλόγιο μας...
«Για να σε φτάνουν τα λεφτά που βγάζεις, δανείσου από τον εαυτό σου, δηλαδή περιόρισε τα έξοδά σου» έλεγε ο Σωκράτης (470-399 πΧ). 
Το «δάνειο είναι η αρχή της σκλαβιάς, ακόμη χειρότερο και απ' τη σκλαβιά, γιατί ο δανειστής είναι πιο σκληρός από τον δουλοκτήτη, είναι ιδιοκτήτης της αξιοπρέπειάς σας και μπορεί όποτε θέλει να την πληγώσει θανάσιμα» έλεγε ο Βικτ. Ουγκώ.
Ας προσέξουμε λοιπόν με ποιες Τράπεζες έχουμε δοσοληψίες αυτής της μορφής και κυρίως ας επιμετρήσουμε από πριν με σαφήνεια και μεθοδικά, τα κριτήρια χορηγήσεων και τους όρους αποπληρωμής.
Καιρός είναι οι δανειολήπτες να σταματήσουν να είναι οι «αίροντες τις αμαρτίες» κάθε τραπεζίτη, κάθε πιστωτικού ιδρύματος και των εκάστοτε χρηματοπιστωτικών επινοήσεων των “golden boys”…
Και βέβαια το «πλαστικό χρήμα» μας εξυπηρετεί, όταν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα και κάλυψη και όταν το εισόδημα (μας) επιτρέπει τέτοιες «πλαστικές» πολυτέλειες…
Διαφορετικά ας μην το επιχειρούμε… 

Νερό - δηλητήριο από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια



Από ΕΘΝΟΣonline

Η «στοιχειωμένη» δεξαμενή που υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος της Λούτσας είναι τρύπια, με αποτέλεσμα εκτός από τη διαρροή νερού να έχουμε και εισροή μικροβίων.

Ρυπασμένη με εξασθενές χρώμιο είναι η ευρύτερη υδρολογική Λεκάνη του Ασωπού ποταμού, καθώς το καρκινογόνο χημικό στοιχείο ανιχνεύεται από τη Θήβα και τη Χασιά μέχρι τον Ωρωπό, το Μαρκόπουλο και την Αρτέμιδα.
Δηλητηριασμένο εξακολουθεί να είναι το νερό από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια κι όμως το πρόβλημα δείχνει πλέον ξεχασμένο και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς (2004) βρήκε εξασθενές χρώμιο σε βρύσες και γεωτρήσεις της περιοχής Οινοφύτων.
Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής αγνοούνται ακόμα τα αποτελέσματα ερευνών που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν για τις συγκεντρώσεις του τοξικού ρύπου.
Στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης των βλαπτικών επιδράσεων του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό ο Δήμος Οινοφύτων. Η μελέτη εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες της ΕΕΧ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιστημονικού Τμήματος Περιβάλλοντος της ΕΕΧ, Ιωάννη Σιταρά.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με τη μελέτη, το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] όταν συναντιέται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής ρύπανσης.
Λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του, απόβλητα που περιέχουν εξασθενές χρώμιο πρέπει απαραιτήτως πριν από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον να υφίστανται κατεργασία μετατροπής του Cr(VI) σε αδιάλυτες μορφές του τρισθενούς χρωμίου.
Εισπνέοντας αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα Cr(VI) είναι δυνατόν να προκληθούν ερεθισμός στη μύτη, ρινορραγίες, έλκη και οπές στο ρινικό διάφραγμα.
Η εισαγωγή στον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων Cr(VI) μέσω των μολυσμένων τροφών ή του νερού είναι δυνατόν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο της μόλυνσης.
Η επαφή με το δέρμα ορισμένων ενώσεων του Cr(VI) είναι δυνατό να προκαλέσει έλκη. Μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ύστερα από έκθεση σε Cr(VI) μέσω της εισπνοής, με τη μορφή αερολύματος ή στερεών αιρουμένων σωματιδίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr(VI) ως καρκινογόνους. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) όρισε ότι το Cr(VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Η έρευνα
Σε αντίθεση με την αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση του στον εισπνεόμενο αέρα, ανάλογη δράση σε πόσιμο νερό δεν έχει άμεσα αποδειχθεί, κυρίως λόγω της δυσκολίας να αναπτυχθούν μοντέλα που να βασίζονται σε πειραματόζωα και να μιμούνται αξιόπιστα την ανθρώπινη κατάσταση, καθώς και λόγω της έλλειψης ενδελεχών επιδημιολογικών μελετών.
Ομως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο και μέσω της κατάποσης.
Η ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.
Τα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό -από 50 μg/L σε 2,5 μg/L- και να εισαγάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό: 0,2 μg/L.
Ωστόσο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται ότι το εξασθενές χρώμιο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου, γι αυτό και δεν τίθεται κανένα όριο για τον συγκεκριμένο ρύπο.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr


Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Εξασθενές χρώμιο στις βρύσες του σχολείου



Από το ΕΘΝΟΣonline

Νερό με εξασθενές χρώμιο πίνουν οι μαθητές, όπως έδειξε έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε 25 σχολεία της Ανατολικής Αττικής.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αναλύσεις που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, παίρνοντας δείγματα νερού από 25 σχολεία της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν βγει τα αποτελέσματα από τα πέντε πρώτα, για τη Λούτσα και τη Ραφήνα και όλα αποκαλύπτουν... τον εφιάλτη.
Η υπόθεση μπορεί να έχει ακόμη τρομακτικότερες διαστάσεις, αφού από τη στιγμή που ανιχνεύεται στις βρύσες των σχολείων γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι το ίδιο μπορεί συμβαίνει και στα σπίτια των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων αυτών των περιοχών; Οι ποσότητες της τοξικής ουσίας αγγίζουν ακόμα και τα 6,14 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/l), την ώρα που σύμφωνα με την Ε.Ε. για το εξασθενές χρώμιο δεν πρέπει να υφίσταται όριο, μια και πρόκειται για άκρως επικίνδυνο ρύπο.
Τα δείγματα. Το ρεσιτάλ της επικινδυνότητας ολοκληρώνεται από την υπερχλωρίωση που παρατηρείται στις τελικές αναλύσεις του πόσιμου νερού της Λούτσας. Η ανάλυση των δειγμάτων από τα σχολεία δείχνει ότι οι συγκεντρώσει χλωρίου φτάνουν στα 0,25 mg/l, αν και το όριο είναι 0,08.
Το ΠΑΚΟΕ προχώρησε στην έρευνα για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού από τον περασμένο Οκτώβριο. Πήρε δείγμα πόσιμου νερού από 25 σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Στα πέντε σχολεία της Λούτσας τα δείγματα ελήφθησαν στις 2 και 3 Οκτωβρίου και η ανάλυσή τους έδειξε ότι στο πόσιμο νερό που έπιναν τα παιδιά υπήρχαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου από 3,56 έως 6,14 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.
Τώρα ακολουθούν οι αναλύσεις των δειγμάτων και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αν. Αττικής, και ήδη ένα πρώτο δείγμα για το 1ο ΤΕΕ Ραφήνας δείχνει περίπου ίδια εικόνα με τα σχολεία της γειτονικής Λούτσας.
Αγανακτισμένοι είναι και κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, αφού πολλές φορές χαλάει το σύστημα της δεξαμενής και το νερό φτάνει ως τις αυλές τους. Πριν από δύο χρόνια είχε χαλάσει το φλοτέρ της δεξαμενής και τα νερά είχαν ξεχειλίσει από το καζάνι.
Το... θέαμα μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε από κάτοικο που ζει κοντά στη δεξαμενή. «Ξαφνικά άκουσα τον ήχο μεγάλης ποσότητας νερού. Νόμιζα ότι έβρεχε, ότι είχε κατακλυσμό. Οταν βγήκα στο παράθυρο, είδα ότι το νερό προερχόταν από τη δεξαμενή, η οποία είχε πλημμυρίσει. Τα νερά είχαν φτάσει μέχρι το σπίτι μου.
Και φυσικά ακόμα υπάρχει διαρροή, έχει δύο τρύπες απ όπου φεύγει το νερό. Η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι εδώ και 33 χρόνια περίπου, υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος της Λούτσας. Ο δήμος έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του τοπικού δικτύου και των δεξαμενών, καθώς και για τις παροχές των δημοτών», μας λέει ο Δημήτρης Ντούνας, κάτοικος της Λούτσας.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες ανάμεσα σε Δήμο - ΕΥΔΑΠ
Ο δήμαρχος Αρτέμιδος, Γιώργος Αλτιπαρμάκης, ενημερώθηκε μόλις προχθές εγγράφως από το ΠΑΚΟΕ για τα αποτελέσματα. Ολο αυτό το διάστημα ήταν πλήρως ανενημέρωτος τόσο για τη συγκεκριμένη έρευνα όσο και για το αν και πώς προχωρούν άλλες έρευνες για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με τον κ. Αλτιπαρμάκη, την άμεση ευθύνη έχει η ΕΥΔΑΠ, από την οποία προμηθεύεται νερό ο δήμος. «Δεν έχουμε παρέμβει ποτέ στο νερό. Δεν έχουμε κάνει κάποια έρευνα για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Εχουμε κάνει κάποιες μικροβιολογικές αναλύσεις για να ελέγξουμε τα μικρόβια.
Μόνος τρόπος μόλυνσης του νερού είναι από τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ. Εάν έχει βάση η έρευνα, μόνο έτσι μπορεί να γίνει το κακό. Εμείς παίρνουμε νερό από τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ και εν συνεχεία το μοιράζουμε στους δημότες. Ενα μέρος του μόνο πηγαίνει στις δικές μας δεξαμενές για να εξυπηρετηθούν και οι κάτοικοι που μένουν σε μεγαλύτερο ύψωμα», μας λέει ο δήμαρχος.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα έχει άλλη γνώμη:
«Ο δήμος φέρει την άμεση ευθύνη. Η ΕΥΔΑΠ δίνει σε χονδρική νερό στην Αρτέμιδα, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται από τους αγωγούς του δήμου και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι αγωγοί είναι πάρα πολύ παλιοί και τρύπιοι, με αποτέλεσμα να εισχωρεί στο νερό κάθε λογής ρύπος. Τα βαριά μέταλλα έχουν κάνει διάτρητο το δίκτυο, με αποτέλεσμα να περνάει στο ποτήρι του καταναλωτή ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ρύπων».
Ο κεντρικός αγωγός ξεκινάει από τον Μαραθώνα. Οταν ο αγωγός της ΕΥΔΑΠ φτάσει στη Λούτσα, τότε μοιράζεται στην περιοχή από το δίκτυο που διαθέτει ο δήμος. Το νερό μοιράζεται στους δημότες, ενώ κάποια ποσότητα πηγαίνει στις δεξαμενές που είναι στα μεγαλύτερα υψώματα. Επισκεφθήκαμε μία από τις δεξαμενές που βρίσκεται στα σύνορα Βραυρώνας και Λούτσας. Η εικόνα που αντικρίσαμε θύμιζε εγκαταλειμμένο τοπίο. Η δεξαμενή παρουσιάζει άθλια κατάσταση, καθώς έχει σκουριάσει από πάνω μέχρι κάτω... ενώ σε δύο σημεία υπήρχε μεγάλη διαρροή.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Ποσότητες εξασθενούς χρωμίου Cr (VI) και αυξημένες συγκεντρώσεις υπολειμματικού χλωρίου Cl έδειξαν οι αναλύσεις στο πιστοποιημένο εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ ότι περιέχει το νερό στα σχολεία της Λούτσας. Αντίθετα, εντός των φυσιολογικών ορίων κινείται το pH (μέτρο οξύτητας του νερού).
3,56-6,14 μg/l: Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, το οποίο επισημαίνει ότι το όριο για το εξασθενές χρώμιο είναι μηδέν, ο τοξικός ρύπος ανιχνεύθηκε στα εξής σχολεία:

> 3ο Δημοτικό (3,56 μg ανά λίτρο νερού)
> 5ο και 1ο Δημοτικό (2,28 μg/l)
> 4ο Δημοτικό (3,55 μg/l)
> Γυμνάσιο Αρτέμιδος (4,27 μg /l)
> Ενιαίο Λύκειο (6,14 mg/l)

0,25 μg/l : Σε όλα τα σχολεία παρατηρείται υπερχλωρίωση του νερού κατά 0,25mg/l, εκτός από το ενιαίο λύκειο στο οποίο το χλώριο είναι 0,10. Το όριο είναι 0.08mg/l.
0,2 μg/l: Είναι το όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό που έχει εισάγει η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θέσει ακόμα κανένα όριο για τον συγκεκριμένο ρύπο.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ 
vgenis@pegasus.gr

Συνελήφθη στα Βάγια ο ένας δραπέτης ....



Απο το thiva-press

Αθόρυβη … και αποτελεσματική ήταν η χθεσινοβραδινή επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων της Βοιωτίας στα Βάγια όπου κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους τρείς Αλβανούς κακοποιούς οι οποίοι είχαν αποδράσει τα ξημερώματα της Παρασκευής από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήβας.
Οι αστυνομικοί αξιολογώντας πληροφορίες που είχαν, μετέβησαν στα Βάγια και πήγαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ο οποίος φιλοξενούσε τον δραπέτη που του είχε ζητήσει την αποθήκη για να κοιμηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωριμία ηλικιωμένου και δραπέτη έγινε σε καφενείο του χωριού όταν ο πρώτος ζήτησε να τον βοηθήσει σε αγροτικές εργασίες. Οι δυνάμεις της Α.Δ Βοιωτίας αργά χτες το βράδυ κατάφεραν να συλλάβουν τον κακοποιό ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη και των άλλων 2 συνεργών του συνεχίζονται.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Eξαφάνιση γυναίκας απο Θεσπιές - ΕΠΕΙΓΟΝ



Από thiva-press.blogspot.com

Πρόκειται για την 62χρονη Ελευθερία Κουρούνη. Η κ. Ελευθερία ήρθε το πρωί της Παρασκευής (21-11-08) στη Θήβα, από τις Θεσπιές όπου μένει, για να πάει στον γιατρό.
Στον γιατρό δεν πήγε ποτέ. Έκτοτε αναζητείται από τους οικείους της.
Η κ. Ελευθερία την ημέρα της εξαφάνισης της φορούσε παντελόνι τζιν χρώματος μπλε, μπουφάν μαύρο (μάλλον πέτσινο) μαύρα παπούτσια.
Έχει ύψος 1,50 περίπου, μαύρα κοντά μαλλιά, λεπτή στο πρόσωπο και φοράει γυαλιά.
Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι ή την έχει δει να τηλεφωνήσει άμεσα στο 6977- 973869, 22620 65720, στο 100 ή σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα.
Η εξαφανισθείσα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2009



Γράφει ο Πολιτικός Μηχανικός Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου

Άρχισε πάλι η συζήτηση για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών που προετοιμάζεται να επιβάλει η δημοτική αρχή Βαγίων και όχι μόνο για το 2009.
Οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα τέλη φωτισμού ή καθαριότητας, αλλά και τις κάθε είδους «ανταποδοτικές» υπηρεσίες που παρέχουν οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις των Δήμων, χωρίς να εξαιρείται ο δήμος των Βαγίων.
Έχω την αίσθηση
 ότι στους περισσότερους δήμους της Βοιωτίας οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών για το 2009 πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες, παρά το ότι διανύουμε περίοδο οικονομικής ύφεσης, με πολλούς δημότες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι περισσότεροι δήμαρχοι, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να αποτρέψουν αντιδράσεις που θα προέλθουν από τις ίδιες τους τις παρατάξεις, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και αποφεύγουν να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για το ύψος των αυξήσεων που θα επιβάλλουν. Σύμφωνα με το Νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Ο. Τ. Α. η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Για να είναι ωστόσο ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνόμενους με αυτά και το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης. Το ερώτημα που κάθε χρόνο τίθεται στις συζητήσεις για την αύξηση των τελών, είναι κατά πόσο είναι ανάλογα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες. Το πρόσημο για τους δημότες είναι πάντα αρνητικό καθώς οι δήμοι υστερούν σε βασικές υπηρεσίες και κυρίως στην καθαριότητα Θα επαναλάβουν λοιπόν και πάλι το γνωστό: «δεν είναι αυξήσεις αλλά τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων του Δήμου στο ύψος του πληθωρισμού ή κάτω κι απ΄ αυτόν». Μετά θα παιχτεί το επίσης γνωστό θέατρο, οι υπηρεσίες να εισηγούνται μεγάλες αυξήσεις και η δημοτική αρχή -με τις κοινωνικές τάχα ευαισθησίες της- να τις μειώνει γενικά ή ειδικά για ορισμένες κατηγορίες δημοτών. Και ο χορός καλά κρατεί! Μόνο που φέτος, η οικονομική κρίση (των νοικοκυριών και όχι των Τραπεζών) έχει φέρει τους πολίτες σε απόγνωση. Μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού τα φέρνουν βόλτα. Στέρεψαν και τα δάνεια που κάλυπταν τις καθημερινές ή βασικές καταναλωτικές ανάγκες τους, κι έτσι ξέμειναν τα νοικοκυριά. Αν επαληθευθεί μάλιστα αυτό που λέγεται, πως δηλαδή ακόμα δεν είδαμε τίποτα από τις συνέπειες της κρίσης, τότε το 2009 η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο.
Η κυβέρνηση συνεχίζει το δικό της τροπάριο. Όλα είναι αναπόφευκτες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Κάνει πως δεν γνωρίζει το αδιέξοδο των νοικοκυριών, ενώ οι πρώην ΔΕΚΟ ετοιμάζονται για γενναίες αυξήσεις των τιμολογίων τους, αυξήσεις που θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα. Με αυτά τα δεδομένα, όσο συνεχίζεται η ίδια κυβερνητική πολιτική κι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τουλάχιστον η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αρωγός στον πολίτη και να μην κάνει κι αυτή τη ζωή του ακόμα δυσκολότερη. Γι΄ αυτό η δημοτική αρχή οφείλει να μην επιβάλει καμιά άμεση ή έμμεση, τιμαριθμική ή τιμολογιακή αύξηση σε κανένα δημοτικό τέλος . Οφείλει να παγώσει όλα τα τέλη για το 2009. Διαφορετικά στα μάτια των δημοτών θα αποδειχθούν αναξιόπιστες και αφερέγγυες οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής περί κοινωνικής πολιτικής και ευαισθησίας.
Αν το πάγωμα των δημοτικών τιμολογίων είναι η αναγκαία πράξη τη στιγμή αυτή, η επιδίωξη της συνεχούς μείωσής τους θα έπρεπε να είναι πάγια πολιτική της δημοτικής αρχής, που προϋποθέτει βέβαια αλλαγή της γενικότερης πολιτικής της. Αυτό μπορούσε και μπορεί να γίνει με μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών, πολιτικές μείωσης του κόστους και ταυτόχρονα αύξησης της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέτοια περιθώρια υπάρχουν πάρα πολλά. Ήδη έχουν αρχίσει οι δημότες να προβάλλουν το αίτημα προς τις δημοτικές διοικήσεις, χωρίς να ξέρω αν αυτές συλλαμβάνουν το μήνυμα. Υπερθεματίζοντας εισηγούμαι τα μέτρα να είναι ευρύτερα και να επεκταθούν μάλιστα και σε άλλες μορφές οικονομικής βοήθειας, είτε με την παροχή σίτισης είτε με την ενίσχυση μέσω κάποιου ποσού οικονομικής βοήθειας, πρός τα άτομα που είναι σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση. Τέτοια υπάρχουν όπως και άλλα πού αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Για να υλοποιηθεί όμως αυτό πρέπει να αποτιμηθεί το ακριβές οικονομικό ποσό που θα διατεθεί από κάθε Δήμο, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή του αντίστοιχου δημοτικού προϋπολογισμού. Σε αντίθετη περίπτωση οι δήμαρχοι πρέπει να είναι άκρως διεκδικητικοί για τη χρηματοδότησή τους από τα αντίστοιχα υπουργεία και να επιμένουν συνεχώς μεμονωμένα και συλλογικά στην καταβολή των αναλογούντων από παρελθόντα έτη θεσμοθετημένων πόρων. Θα πρέπει να είναι σε θέση οι ΟΤΑ να χαρτογραφήσουν σε απόλυτους αριθμούς, μέσα στα διοικητικά τους όρια πόσες είναι οι συγκεκριμένες οικογένειες (π.χ. πολυμελείς, άλλες στις οποίες ο αρχηγός της είναι μακροχρόνια άνεργος, άτομο με ειδικές ανάγκες κοκ.) Τέτοιες κοινωνιολογικές έρευνες όμως με αυτού του είδους χρήσιμα κοινωνιολογικά στοιχεία που αποτυπώνουν το «προφίλ» των δημοτών τους αμφιβάλλω αν διαθέτουν οι ΟΤΑ.
Οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, π.χ. σαν των Βαγίων με την γνωστή μακρά τους θητεία, μαζί με την σωρευμένη εμπειρία τους όπως ευελπιστώ, πρέπει να ανακαλύψουν, να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν τις πορώδεις περιοχές σπατάλης και διασπάθισης του δημοτικού χρήματος που πρέπει να «στεγανοποιηθούν» αμέσως. Κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα αξιόπιστα και τα τεκμηριωμένα στοιχεία που θα διαθέτουν, να εισηγηθούν, να υποστηρίξουν διεκδικήσουν το πάγωμα όλων των δημοτικών τελών το 2009. Θα είμαι στο πλευρό τους αν φέρουν με δική τους πρωτοβουλία το θέμα «ανταποδοτικά τέλη» σε δημόσια διαβούλευση.
Έγραψα αυτό το άρθρο γιατί θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο να δημοσιοποιώ ευρύ πεδίο προβληματισμών μου τελευταία με την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση και να αντιπαρέρχομαι, -εκών ή άκων- υπάρχοντες συνειρμούς με τοπικές συμπεριφορές, επιπτώσεις, αποφάσεις και πολιτικές.